Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Cazul Skripal: Washingtonul pregăteşte sancţiuni şi mai 'severe' împotriva Moscovei

SUA au confirmat joi pregătirea unui al doilea pachet de sancţiuni economice 'extrem de severe' împotriva Rusiei după atacul cu agent neurotoxic Noviciok din Marea Britanie atribuit Moscovei, afirmând că Rusia nu a îndeplinit încă condiţiile pe care Washingtonul le-a formulat la adresa sa, potrivit AFP.

Administraţia preşedintelui american Donald Trump a instituit deja o primă serie de sancţiuni în luna august, după ce a ajuns la concluzia că autorităţile ruse se află în spatele otrăvirii din primăvară a fostului agent dublu rus Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia. Aceste măsuri, intrate în vigoare în luna august, vizează exportul anumitor produse tehnologice, cum ar fi aparate sau echipament electronice şi vânzările de arme ruse.

Pe baza unei legi din 1991 cu privire la armele chimice, Washingtonul a dat un termen de 90 de zile Rusiei, până la sfârşitul lunii noiembrie, să declare că nu mai utilizează arme chimice sau biologice, să se angajeze să nu mai facă acest lucru în viitor şi să permită inspecţii pentru a asigura eliminarea acestora. În caz contrar, noi sancţiuni 'draconice' vor fi decretate, a avertizat în august administraţia SUA.

'Noi observăm acţiunile lor, le-am spus că pot evita aceste sancţiuni dacă vor permite inspecţii la faţa locului', 'dacă ne vor da o garanţie verificabilă că nu vor mai folosi acest agent neurotoxic împotriva propriilor concetăţeni', a declarat joi secretarul de stat american adjunct pentru afaceri economice, Manisha Singh, în faţa unei comisii parlamentare din Washington. 'Nu au făcut nimic în acest stadiu', a adăugat ea.

Întrebată dacă SUA vor impune sancţiuni şi mai dure dacă Rusia continuă să nu facă nimic, ea a răspuns: 'Ne pregătim pentru termenul limită din noiembrie, absolut, suntem gata să impunem o a doua serie de sancţiuni foarte dure'.

Dacă Moscova nu respectă condiţiile SUA, 'a doua serie de sancţiuni va fi impusă prin lege, o vom pune în aplicare', a insistat Manisha Singh. Măsurile 'vor include sancţiuni bancare, interdicţia de a procura articole destinate apărării şi orice formă de ajutor extern; există o listă lungă de lucruri', a adăugat ea.

În august, un responsabil american a evocat posibilitatea de a interzice companiilor aeriene ruse să opereze pe aeroporturile americane sau chiar suspendarea relaţiilor diplomatice între cele două ţări.

Anunţul primei serii de sancţiuni, deşi cu caracter limitar, a fost suficient pentru ca pieţele financiare ruse şi rubla să se prăbuşească, aminteşte AFP. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ALERTĂ Dementul, atac la șefa Curții Supreme. Atac fără precedent la Parchetul General după punerea sub acuzar…

2 VIDEO Culmea tupeului și impertinenței la jandarmi: Doru Mărieș, legitimat în fața Parchetului General!

3 CUTREMUR în Jandarmerie și ministerul de Interne! Acuzații grave și falsuri demente! Cine este stăpânul din um…

4 LIVE Șefii Jandarmeriei, Sindile, Cucoș și Cazan, puși oficial sub acuzare. Ei au plecat de la Parchet în hui…

5 Info. Tabăra anti-Dragnea s-a subțiat. Amănunte despre mituirile cu care s-au întors voturile. Bădălău a trăda…

recomandări

Te ia DNA: Sorin Tilihoi

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Vezi cum drona asta zboară cu super viteză prin clădiri abandonate