Cazul Sylvie Goulard: Macron propune înfiinţarea unei "înalte autorităţi a vieţii publice" europene

Cazul Sylvie Goulard: Macron propune înfiinţarea unei "înalte autorităţi a vieţii publice" europene

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a propus vineri înfiinţarea unei "înalte autorităţi a vieţii publice" în cadrul Uniunii Europene după polemica creată de respingerea candidatei Parisului la Comisia Europeană de către eurodeputaţi, relatează AFP.

În cadrul unei conferinţe de presă de la finalul summitului UE de la Bruxelles, preşedintele francez a calificat drept "disfuncţionalitate" şi "criză politică" decizia Parlamentului European de a o respinge pe Sylvie Goulard, adăugând că "dacă se politizează acest proces, va fi distrus".

Preşedintele francez va trebui să propună noi nume preşedintei-alese a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru înlocuirea candidatei franceze în cursul procesului de validare din PE.

"Unii au propus, susţin această propunere, o înaltă autoritate pentru transparenţa vieţii publice europene", a adăugat Macron, precizând că această instanţă ar trebui să fie "independentă", "nu politizată".

"Au existat reglări de conturi politice între familii în parlament", a mai acuzat preşedintele francez, care s-a întâlnit vineri dimineaţă cu Ursula von der Leyen, precum şi cu şefi de stat şi de guvern din cele trei mari familii politice europene.

Deputaţii europeni au respins-o din motive etice pe candidata franceză, vizată de o anchetă judiciară în Franţa.

Macron a estimat că "vulnerabilităţile" Lui Sylvie Goulard "au fost utilizate în scopuri politice".

Candidatei franceze i s-a promis portofoliul important al pieţei interne, care include politica industrială, precum şi sectoarele digital, de apărare şi spaţial.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

5 Lucruri pe care nimeni nu le spune la televizor și nu numai...