CBS News îşi retractează materialul care insinua că majoritatea armelor furnizate de occidentali în Ucraina ajung pe piaţa neagră: Declaraţiile, scoase din context

CBS News îşi retractează materialul care insinua că majoritatea armelor furnizate de occidentali în Ucraina ajung pe piaţa neagră: Declaraţiile, scoase din context

Imagini cu drone, puşti de asalt, lansatoare de rachete şi avioane de transport militar pline cu rachete antitanc defilează pe ecran în timp ce jurnalistul se întreabă: „Vedem acest flux istoric de arme sosind în Ucraina. Avem idee unde merg?”.

În imagini apare şi Donatella Rovera, cercetătoarea de la Amnesty International care a participat la redactarea controversatului raport despre armata ucraineană: „Nu ştim. Chiar nu există nicio informaţie despre destinaţia lor”.

Apoi un bărbat spune: „Totul trece de graniţă, apoi se întâmplă ceva, ceva de genul 30% ajunge la destinaţia finală”.

Reportajul induce ideea că restul armelor ajung pe mâna traficanţilor.

În timp ce presa de stat din Rusia şi canalele de propagandă ale Kremlinului au preluat pe larg părţi din reportaj care le validează discursul, numeroşi analişti care urmăresc războiul din Ucraina au atras atenţia că materialul este plin de informaţii eronate.

Bărbatul menţionat în reportaj a luat distanţă de insinuările CBS News, precizând că a fost citat în mod eronat. Într-o postare pe Facebook, Jonas Ohman, voluntar la ONG-ul Blue/Yellow, spune că s-a referit la eficacitatea livrării echipamentelor pe front conform priorităţilor, nu la faptul că ar dispărea pe piaţa neagră. „Nu am vorbit despre faptul că armele ar fi furate sau ar dispărea, ci despre viteză, logistică, distribuţie şi prioritate. Echipamentul nu poate sosi în locuri în care se presupune că ar trebui să fie. Adică poate fi folosit de unităţi mai puţin expuse şi nu de cele de pe front (care sunt prioritare). Dar nu sugerez că aceste arme ajung pe piaţa neagră”.

În plus, Ohman a precizat că declaraţia dată eronat de CBS datează tocmai din aprilie. El a subliniat că livrările de arme s-au ameliorat înte timp, iar estimarea sa de acum arată o eficacitate de 60-70% de furnizare conform priorităţilor.

În cele din urmă, postul de televiziune şi-a retras mesajele de promovare a reportajului şi a publicat o versiune modificată fără nicio referire la 30 la sută.

De asemenea, a menţionat că ataşatul pentru apărare Garrick M. Harmon a sosit la Kiev în august pentru a supraveghea asupra modului în care armele ajung pe front.

Cu toate acestea, remarcă cotidianul francez „Liberation”, CBS News încă nu a prezentat scuze pentru informaţiile publicate în mod eronat.

După criticile primite din cauza raportului întocmit pentru Amnesty, Donatella Rovera a ţinut să se justifice în legătură cu declaraţiile făcute pentru CBS: „Acest interviu a fost înregistrat pe 2 mai. Am spus că orice stat care furnizează arme altui stat trebuie să implementeze mecanisme solide de trasabilitate, pentru că armele pot dura mai mult timp decât războaiele şi guvernele”.

„Am citit şi am văzut documentarul CBS. Este o oportunitate ratată de a sublinia problemele care există (în Ucraina, n. Red.), precum lentoarea birocratică sau problemele logistice, cu mari disparităţi geografice, ceea ce afectează mai ales ajutorul non-letal. Pentru că există cazuri de soldaţi pe front care nu obţin ceea de ce au nevoie. În schimb, CBS scapă un procentaj la nimereală de 30% care hrăneşte un ecosistem prorus ce încearcă să avanseze anumite narative”, a declarat pentru „Liberation” un analist de la contul de Twitter @CalibreObscura, specializat în războaie.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”