CCR a admis o excepţie de neconstituţionalitate referitoare la recurs din Legea nr. 317/2004 privind CSM

CCR a admis o excepţie de neconstituţionalitate referitoare la recurs din Legea nr. 317/2004 privind CSM

Curtea Constituţională a României a admis joi o excepţie de neconstituţionalitate referitoare la recurs din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii.

Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, plenul CCR s-a pronunţat asupra excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 51 alin. (3) din Legea nr. 317/2004 privind CSM şi art. 97 pct.1 şi 4 din Codul de procedură civilă.

"În urma deliberărilor, cu unanimitate de voturi, Curtea Constituţională a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile art. 51 alin. (3) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii sunt constituţionale doar în măsura în care se interpretează că 'recursul' prevăzut de acestea este o cale devolutivă de atac împotriva hotărârilor secţiilor Consiliului Superior al Magistraturii pronunţate în materie disciplinară; a respins, ca neîntemeiată, excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 97 pct. 1 şi 4 din Codul de procedură civilă", se precizează în comunicat.

Conform aceleiaşi surse, CCR a reţinut că, potrivit Codului de procedură civilă, recursul este o cale extraordinară de atac, nedevolutivă, pe când calea de atac împotriva hotărârilor în materie disciplinară ale secţiilor CSM trebuie să fie una efectivă, devolutivă. Aceasta trebuie să asigure toate garanţiile dreptului de acces la instanţă şi la un proces echitabil, prin luarea în considerare a tuturor aspectelor şi prin verificarea legalităţii procedurii, precum şi a temeiniciei hotărârii instanţei disciplinare.

"Dispoziţiile art. 51 alin. (3) din Legea nr. 317/2004 - potrivit cărora, împotriva hotărârilor secţiilor Consiliului Superior al Magistraturii, pronunţate în materie disciplinară, se poate exercita recurs la Completul de 5 Judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie - nu asigură un remediu efectiv, aşa cum impun dispoziţiile art. 134 alin. (3) din Constituţie şi jurisprudenţa constantă a Curţii Constituţionale şi a Curţii Europene a Drepturilor Omului", precizează CCR.

În opinia judecătorilor constituţionali, lipsa unui remediu efectiv împotriva hotărârilor secţiilor CSM pronunţate în materie disciplinară, care să permită instanţei analiza cauzei sub toate aspectele, este de natură să conducă la încălcarea dreptului fundamental la un proces echitabil, sub aspectul dreptului de acces la o instanţă, întrucât "pe calea recursului reglementat de Codul de procedură civilă nu se pot invoca motive de netemeinicie a hotărârii atacate, ci numai motive de nelegalitate, iar în recurs nu se pot administra probe, cu excepţia înscrisurilor noi".

Decizia CCR este definitivă şi general obligatorie, urmând să fie comunicată Parlamentului, Guvernului şi instanţei de judecată care a sesizat Curtea Constituţională, respectiv Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Completul de 5 Judecători. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”