CCR a respins sesizarea Guvernului privind acordarea sporului de 15% personalului bugetar cu titlu științific de doctor

CCR a respins sesizarea Guvernului privind acordarea sporului de 15% personalului bugetar cu titlu științific de doctor

Curtea Constituțională a României (CCR) a respins miercuri sesizarea Guvernului privind completarea legii referitoare la salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, care prevede printre altele acordarea către personalul bugetar care posedă titlu științific de doctor a unui spor de 15% din salariul de bază dacă își desfășoară activitatea în domeniul respectiv.

Executivul a sesizat, în luna iulie, Curtea cu privire la Legea pentru completarea Legii-cadru nr. 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, precum și stabilirea unor măsuri fiscal-bugetare, adoptată de Parlament în iunie.

Guvernul a precizat atunci că are mai multe obiecții asupra unor articole ce au fost introduse în actul normativ, printre care 19.1, care prevede acordarea către personalul bugetar care posedă titlu științific de doctor a unui spor de 15% din salariul de bază, dacă își desfășoară activitatea în domeniul pentru care a obținut titlul științific respectiv.

Potrivit Executivului, această situație este reglementată prin OUG 57/2015 și, ca urmare, apare problema riscului interpretării "confuze" și "discreționare" a legislației, "cu consecința aplicării subiective a acesteia, de către angajator".

Un alt articol asupra căruia Guvernul are obiecții este 37.1, care prevede o majorare de 10% a salariului pentru personalul din autoritățile și instituțiile publice finanțate integral din venituri proprii, aflate în subordinea, sub autoritatea, în coordonarea Guvernului, ministerelor și a celorlalte organe de specialitate ale administrației publice centrale și locale, precum și din cele aflate în coordonarea prim-ministrului și cele aflate sub controlul Parlamentului, în cazul în care fie sunt structuri nou înființate, fie contractul colectiv de muncă a expirat.

Executivul consideră că prin acest amendament se constituie un drept salarial nou, cu impact financiar nebugetat. "Acordarea acestei majorări numai personalului menționat de normă constituie o măsură cu caracter discriminatoriu față de celelalte categorii de personal", spune Guvernul.

Totodată, Guvernul a amintit că, potrivit articolului 138, alineatul 5 din Constituție, nicio cheltuială bugetară nu poate fi aprobată fără stabilirea sursei de finanțare.

Cabinetul atrăgea atenția totodată că există riscul ca impactul suplimentar generat de aplicarea acestor măsuri să nu poată fi acoperit din bugetul aprobat pentru acest an.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Apar amănuntele! / Vipera a arvunit bătăuși pentru a o pedepsi pe presupusa amantă a soțului! Unul dintre interl…

2 PSD, hoțomanul României! / Încă o bombă explodează sub curul lui Tudorache!

3 Explodează alcovul bucureștean? / „Vă fac de panaramă, bolnavele Bucureștiului! Se f...teau la show! Are HIV… a …

4 Incredibilele dezvăluiri ale unui fost ofițer britanic despre OZN-uri

5 Bă, ghiolbanilor din fruntea Ro, citiți asta! / Emerging Europe: Maia Sandu e pe punctul de a deveni cel mai put…