CCR: Informația că ar exista 14.000 de acte normative neconforme cu deciziile Curții nu corespunde realității

CCR: Informația că ar exista 14.000 de acte normative neconforme cu deciziile Curții nu corespunde realității

Informația că ar exista 14.000 de acte normative neconforme cu deciziile Curții Constituționale a României, vehiculată în anumite medii, nu corespunde realității, potrivit unui comunicat postat pe site-ul CCR.

În comunicat se arată că CCR a primit, în cei 24 de ani de existență, aproape 35.000 de sesizări. Dintre acestea, 25.600 de dosare, reprezentând peste două treimi din totalul sesizărilor primite, s-au înregistrat doar în decursul ultimilor nouă ani.

În exercitarea atribuțiilor sale de control, CCR a pronunțat 17.100 de decizii, hotărâri și avize, numărul deciziilor fiind mai mic decât al dosarelor din cauza conexării cauzelor cu același obiect.

"Cele 564 de decizii de constatare a neconstituționalității reprezintă, în medie, 3,3% din totalul celor pronunțate în cadrul controlului de constituționalitate începând cu primul an de activitate a Curții Constituționale. (...) Ca atare, informația vehiculată în anumite medii (în sensul că ar exista 14.000 de acte normative neconforme cu deciziile CCR) nu corespunde realității", se arată în comunicat.

Conform aceleiași surse, indiferent de soluția pronunțată, de admitere sau de respingere, toate actele Curții sunt publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, dar pot fi consultate și pe pagina de internet a CCR. Tot pe pagina de internet sunt afișate periodic informații privind stadiul de transpunere în legislație a deciziilor de neconstituționalitate pronunțate începând cu anul 2009.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”