CCR: Nu e în spiritul Legii statutului magistraților excluderea de la beneficiul pensiei de serviciu a judecătorilor Curții

CCR: Nu e în spiritul Legii statutului magistraților excluderea de la beneficiul pensiei de serviciu a judecătorilor Curții

Curtea Constituțională a României a constatat, joi, că nu este în spiritul Legii statutului magistraților excluderea de la beneficiul dreptului la pensie de serviciu a judecătorilor CCR, înainte de împlinirea vârstei de 60 de ani, în condițiile în care aceștia întrunesc toate condițiile prevăzute de lege.

CCR, cu unanimitate de voturi, a admis joi excepția Monei Pivniceru și a constatat că dispozițiile art. 82 alin. (2) din Legea 303/2004 sunt constituționale în măsura în care noțiunea de judecător din cuprinsul acestora include și judecătorul Curții Constituționale.

"Având în vedere atribuțiile și statutul constituțional al judecătorului de Curte Constituțională și statutul judecătorului din sistemul instanțelor judecătorești, Curtea a constatat că nu este în spiritul Legii 303/2004 excluderea de la beneficiul dreptului la pensie de serviciu a judecătorilor CCR, înainte de împlinirea vârstei de 60 de ani, în condițiile în care aceștia întrunesc toate condițiile prevăzute de lege. Astfel, interpretarea restrictivă a noțiunii de "judecător" ar conduce la înlăturarea judecătorului constituțional din sfera de incidență a dispozițiilor art. 82 alin. (2) din Legea 303/2004, împrejurare ce este de natură a genera un tratament juridic diferit aplicabil unor persoane aflate în situații similare sau analoage, ceea ce contravine principiului egalității în drepturi a cetățenilor, consacrat de art. 16 din Constituție", se arată într-un comunicat al CCR transmis joi AGERPRES.

Dispozițiile art. 82 alin. (2) din Legea 303/2004 prevăd: "(2) Judecătorii, procurorii, magistrații-asistenți de la Înalta Curte de Casație și Justiție, personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor și procurorilor, precum și foștii judecători și procurori financiari și consilierii de conturi de la secția jurisdicțională care au exercitat aceste funcții la Curtea de Conturi se pot pensiona la cerere înainte de împlinirea vârstei de 60 de ani și beneficiază de pensia prevăzută la alin. (1), dacă au o vechime de cel puțin 25 de ani numai în funcția de judecător, procuror, magistrat-asistent sau personal de specialitate juridică asimilat judecătorilor, precum și în funcția de judecător ori procuror financiar sau consilier de conturi de la secția jurisdicțională a Curții de Conturi. La calcularea acestei vechimi se iau în considerare și perioadele în care judecătorul, procurorul, magistratul-asistent sau personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor și procurorilor, precum și judecătorul, procurorul financiar și consilierul de conturi la secția jurisdicțională a Curții de Conturi a exercitat profesia de avocat, personal de specialitate juridică în fostele arbitraje de stat, consilier juridic sau jurisconsult".

Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului și instanței care a sesizat Curtea Constituțională, respectiv Tribunalului Iași — Secția I civilă.

Argumentele reținute în motivarea soluțiilor pronunțate de plenul Curții Constituționale vor fi prezentate în cuprinsul deciziilor, care se vor publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

3 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

4 VIDEO Unde o fi plecat așa intempestiv Nicușor Dan?

5 Foarte interesante amănunte...