CCR: O formulare din Codul de procedură penală referitoare la verificarea măsurilor preventive, neconstituțională

CCR: O formulare din Codul de procedură penală referitoare la verificarea măsurilor preventive, neconstituțională

Curtea Constituțională a României (CCR) a decis, joi, că o formulare din Codul de procedură penală referitoare la verificarea măsurilor preventive este neconstituțională.

Potrivit unui comunicat al CCR transmis AGERPRES, a fost luat în discuție art.348 alin.(2) din Codul de procedură penală, care prevede că "în cauzele în care față de inculpat s-a dispus o măsură preventivă, judecătorul de cameră preliminară de la instanța sesizată cu rechizitoriu sau, după caz, judecătorul de cameră preliminară de la instanța ierarhic superioară ori completul competent de la Înalta Curte de Casație și Justiție, învestit cu soluționarea contestației, verifică legalitatea și temeinicia măsurii preventive, procedând potrivit dispozițiilor art. 207".

În urma deliberărilor, plenul CCR a admis, cu unanimitate de voturi, excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor articolului în cauză și a constatat că sintagma "sau, după caz, judecătorul de cameră preliminară de la instanța ierarhic superioară ori completul competent de la Înalta Curte de Casație și Justiție, învestit cu soluționarea contestației" din cuprinsul acestuia este neconstituțională.

"Pentru a pronunța soluția mai sus menționată, Curtea a reținut că dispozițiile art.348 alin.(2) teza a doua din Codul de procedură penală încalcă prevederile constituționale ale art.16, art.21 alin.(1)-(2), art.23, art.24 și art.129, întrucât nu prevăd o cale de atac împotriva încheierii prin care judecătorul de cameră preliminară de la instanța superioară celei sesizate cu rechizitoriul ori completul competent de la Înalta Curte de Casație și Justiție, învestit cu soluționarea contestației, se pronunță, în primă instanță, asupra unor măsuri preventive dispuse în cauză", se precizează în comunicat.

Decizia este definitivă și general obligatorie și va fi comunicată celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului și instanțelor de judecată care au sesizat Curtea Constituțională, respectiv Curții de Apel București — Secția a II-a penală și Tribunalului Arad — Secția penală.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Priviți, muci l-a făcut! O dronă kamikaze Switchblade americană lovește un tanc rusesc cu militari pe el

2 „Am fost supusă abuzului sexual în țara mea. România m-a tratat ca un gunoi. Am ales să plec”

3 Dovada măcelului din Ucraina / Ultimul a fost produs în 1961! / Da, Rusia chiar a scos de la „naftalină” depășitele tancuri sovietice T-62

4 VIDEO Șefa Russia Today: Cine studiază în Occident merge direct în iad / Dacă Rusia nu câștigă războiul se va termina rău pentru toată omenirea

5 Sunt „carne de tun”? / Soldații din „republicile populare” protestează contra comandanților ruși