CCR respinge contestațiile împotriva legii care reglementează prelucrarea datelor cu caracter personal

CCR respinge contestațiile împotriva legii care reglementează prelucrarea datelor cu caracter personal

Curtea Constituțională a respins, joi, ca inadmisibile, contestațiile formulate împotriva Legii 235/2015 care reglementează actul normativ privind prelucrarea datelor cu caracter personal și care prevede, printre altele, că firmele de comunicații au obligația să păstreze timp de trei ani datele de trafic ale abonaților sau utilizatorilor.

Legea a fost atacată la CCR, la sfârșitul anului trecut, în cadrul mai multor procese aflate pe rolul instanțelor de judecată și prevede că accesul la datele personale se poate face numai cu autorizarea prealabilă a judecătorului.

"La solicitarea instanțelor de judecată sau la solicitarea organelor de urmărire penală ori a organelor de stat cu atribuții în domeniul apărării și securității naționale, cu autorizarea prealabilă a judecătorului stabilit potrivit legii, furnizorii de servicii de comunicații electronice destinate publicului și furnizorii de rețele publice de comunicații electronice pun la dispoziția acestora, de îndată, dar nu mai târziu de 48 de ore, datele de trafic, datele de identificare a echipamentului și datele de localizare, în conformitate cu prevederile referitoare la protecția datelor cu caracter personal", se stipulează în Legea 235/2015.

De asemenea, se arată că firmele de comunicații au obligația să păstreze timp de trei ani datele de trafic ale abonaților sau utilizatorilor.

Această lege a întrunit susținerea tuturor liderilor partidelor politice parlamentare, la Cotroceni, în luna mai 2015, și a fost adoptată de Senat pe 7 septembrie și de Camera Deputaților pe 24 septembrie anul trecut.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”