CCR respinge sesizările PNL şi ÎCCJ asupra modificării Legii privind Statutul judecătorilor şi procurorilor (oficial)

CCR respinge sesizările PNL şi ÎCCJ asupra modificării Legii privind Statutul judecătorilor şi procurorilor (oficial)

Curtea Constituţională a României a respins marţi ca neîntemeiate sesizările PNL şi ÎCCJ asupra modificării Legii privind Statutul judecătorilor şi procurorilor.

Potrivit unui comunicat al CCR transmis AGERPRES, marţi, Plenul Curţii Constituţionale a luat în dezbatere, în cadrul controlului anterior promulgării, obiecţia de neconstituţionalitate a unor dispoziţii din Legea pentru modificarea şi completarea Legii 303/2004 privind Statutul judecătorilor şi procurorilor, formulată de un număr de 97 de deputaţi, şi obiecţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor articolului I punctul 151 (cu referire la articolul 96 alineatul (3) şi (4)) din Legea pentru modificarea şi completarea Legii 303/2004, formulată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţiile Unite.

Cele două obiecţii au fost conexate de Curtea Constituţională.

În urma deliberărilor, CCR, cu majoritate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile criticate sunt constituţionale.

Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Preşedintelui României.

PNL a depus pe 24 mai, la CCR, sesizarea de neconstituţionalitate asupra modificărilor aduse Legii 303/2004 privind Statutul judecătorilor şi procurorilor.

Documentul a fost semnat de deputaţii PNL şi USR.

"În urma reexaminării iniţiativei legislative, ca urmare a pronunţării Deciziei Curţii nr. 252/2018, am sesizat CCR cu neconstituţionalitatea a şase dintre textele normative astfel adoptate. Sesizarea vine după ce coaliţia PSD - ALDE a impus soluţii legislative de o calitate foarte scăzută, la minime istorice, unele dintre norme depăşind şi limitele reexaminării şi, de asemenea, fiind neclare, impredictibile pentru o viitoare aplicare. Astfel, patru texte normative au fost modificate cu depăşirea limitelor legale ale reexaminării, dispoziţiile criticate nu au făcut obiectul controlului de constituţionalitate, iar completarea acestora nu reprezenta o corelare legislativă şi nici nu se regăsea într-o legătură indisolubilă cu dispoziţiile declarate neconstituţionale", se arăta în sesizarea PNL.

Liberalii menţionau că articolul 3 alineatul (12) din Legea 303/2004 - "procurorii numiţi de preşedintele României se bucură de stabilitate" - excede deciziei CCR, iar dispoziţiile sale nu au făcut obiectul controlului de constituţionalitate. Potrivit PNL, completarea articolului nu reprezintă o corelare legislativă şi nici nu se regăseşte într-o legătură indisolubilă cu dispoziţiile declarate neconstituţionale.

Tot pe 24 mai, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis sesizarea Curţii Constituţionale cu privire la modificările aduse legii privind Statutul judecătorilor şi procurorilor.

Instanţa supremă preciza în documentul transmis CCR că s-a decis sesizarea Curţii cu privire la neconstituţionalitatea articolului I punctul 151 cu referire la articolul 96 alineatul 3 şi 4 din Legea 303/2004 în raport cu articolul 147 alineatul 2 din Constituţie, precum şi în raport cu articolul 1 alineatul 5 în componenta sa referitoare la calitatea legii.

ÎCCJ arăta că în cuprinsul dispoziţiilor articolului 96 alineatul (3) litera a), în forma modificată, legiuitorul se referă la "încălcarea evidentă a dispoziţiilor legale de drept material şi procesual" şi la "încălcarea gravă a drepturilor, a libertăţilor şi a intereselor legitime", iar în cuprinsul dispoziţiilor articolului 96 alineatul (3) litera b), în forma modificată, se face referire la o hotărâre judecătorească definitivă "în mod evident contrară legii" şi la afectarea gravă a drepturilor, a libertăţilor şi a intereselor legitime, formulări care prezintă un caracter general şi imprecis, care nu permit identificarea clară a ipotezelor în care există eroarea judiciară. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Zvonuri proaspete de la PNL și PSD...

2 Informații certe

3 Cum îl definește Sebastian Lăzăroiu pe „interlopul PNL”

4 Jigodia e nevaccinată! / Avocatul nu i-a dat voie să intre în sala de judecată

5 Doctor în științe medicale: Fără antibiotice și cortizon în doze maxime, pacienții din ATI mor