CCR: Sesizarea referitoare la recunoașterea căsătoriilor dintre persoane de același sex, amânată pentru 27 octombrie

CCR: Sesizarea referitoare la recunoașterea căsătoriilor dintre persoane de același sex, amânată pentru 27 octombrie

Curtea Constituțională a României (CCR) a amânat, marți, pentru 27 octombrie soluționarea excepției privind dispozițiile din Codul civil referitoare la recunoașterea căsătoriilor dintre persoane de același sex, ridicate într-un proces de Relu Adrian Coman, Robert Clabourn Hamilton și Asociația ACCEPT.

"Cazul acesta l-am repus pe rol pe 27 octombrie, pentru a continua studiul dosarelor care (...) prezintă un caracter de noutate, complexitate, trebuie să vedem cu multă atenție și dosarul instanței care ne-a fost trimis, să citim toate intervențiile care au fost făcute de diferite agenții și organisme non-guvernamentale. (...) Nu e atât de simplu să decizi într-o cauză cu impact mediatic foarte mare și cu un caracter de noutate nu numai la noi în România", a declarat președintele CCR, Valer Dorneanu.

El a adăugat că vor fi chemate la CCR toate părțile implicate în dosar, inclusiv unul dintre părinții unei persoane din cauză, care locuiește în Statele Unite ale Americii.

"Repunerea pe rol nu se poate face decât în asemenea condiții. Nu s-a schimbat nimic, dimpotrivă. Noi simțim nevoia unor adânciri a verificărilor și mai ales a propriilor noastre concluzii", a mai spus Dorneanu, după ședință.

Excepția de neconstituționalitate ridicată se referă la dispozițiile art. 277 alin. (2) și (4) din Codul civil.

Art. 277 din Codul civil — Interzicerea sau echivalarea unor forme de conviețuire cu căsătoria — prevede la alin. (2): Căsătoriile dintre persoane de același sex încheiate sau contractate în străinătate fie de cetățeni români, fie de cetățeni străini nu sunt recunoscute în România; iar la alin. (4) — Dispozițiile legale privind libera circulație pe teritoriul României a cetățenilor statelor membre ale Uniunii Europene și Spațiului Economic European rămân aplicabile.

Relu Adrian Coman a reclamat faptul că prin nerecunoașterea în România a căsătoriei sale cu Robert Clabourn Hamilton, care a avut loc în 2010 în Belgia, nu poate beneficia de dreptul la reședință.

AGERPRES/(A — autor: Daniel Alexandru Florea, editor: Claudia Stănescu, editor online: Andreea Lăzăroiu
)


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...