Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

CCR: Sesizarea USR privind înființarea Comisiei parlamentare speciale pentru legile Justiției, discutată pe 13 decembrie

Curtea Constituțională a României va discuta în 13 decembrie sesizarea USR cu privire la hotărârea Parlamentului de înființare a Comisiei speciale pentru legile Justiției, au precizat vineri oficiali ai CCR.

Uniunea Salvați România a anunțat joi că a depus la Curtea Constituțională o sesizare de neconstituționalitate cu privire la hotărârea Parlamentului de înființare a Comisiei speciale pentru legile Justiției.

"Sesizarea USR arată că PSD-ALDE a acordat comisiei speciale atribuții ilegale, care potrivit Regulamentului celor două Camere revin Comisiilor juridice permanente, pentru a scurta la maxim timpul de dezbatere și de adoptare a modificărilor legilor Justiției", preciza USR.

Reprezentanții USR susțin că din hotărârea de înființare nu rezultă cu claritate care este rolul acestei comisii speciale, ceea ce creează "o confuzie" între aceasta și atribuțiile comisiilor permanente, iar parcursul ulterior al proiectelor de lege devine "incert" și "impredictibil".

Potrivit Constituției, proiectele de modificare a legilor Justiției care au ajuns să fie dezbătute ilegal în Comisia specială a lui Iordache trebuie să treacă prin Comisiile juridice permanente ale Camerei Deputaților și Senatului și abia apoi adoptate de plenul fiecărei Camere, aspect fundamental pentru respectarea principiului bicameralismului, a menționat USR.

"Ce a făcut PSD-ALDE prin această hotărâre este să creeze o super-comisie, ce înlocuiește comisiile permanente ale celor două Camere ale Parlamentului și își poate prelungi existența prin decizia Biroului permanent, ori de câte ori acesta o dorește, lucru care încalcă astfel Constituția și Regulamentul activităților comune ale celor două Camere", a declarat vicepreședintele USR, senatorul Vlad Alexandrescu.

Potrivit USR, există deja precedente favorabile în jurisprudența CCR, care s-a exprimat deja în decizii anterioare în sensul că deplasarea unui centru de decizie constituțional (Parlamentul) la comisii ale acestuia nu este conformă cu menirea constituțională a Legislativului.

De asemenea, CCR s-a pronunțat deja în sensul că autonomia regulamentară nu poate fi exercitată în mod discreționar, abuziv, cu încălcarea atribuțiilor constituționale ale Parlamentului, arată Uniunea Salvați România.

"Așadar, ținând cont de argumentele de mai sus, precum și de jurisprudența Curții Constituționale, rezultă că înființarea unei comisii speciale care dobândește competența de examinare, modificare și completare a tuturor actelor normative cu incidență în domeniul Justiției pe o perioadă nedeterminată și nedeterminabilă contravine regimului juridic specific al unor astfel de comisii speciale, încălcându-se articolului 64 alineatul 4 din Constituție", a explicat USR.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Avortul ratat Victor Ponta a făcut ieri 47 de ani. Cornelia Naum, mamă: „Nu am vrut să țin sarcina, cînd eram …

2 Tic-tac! MISTERUL schimbării prenumelui Rodica în Viorica Nica al actualei Viorica Vasilica Dăncilă va fi eluc…

3 Gata, îl scot din țară! Încă un infractor va scăpa nepedepsit! Mario Iorgulescu va fi transferat la o clinică …

4 Cine sunt marii masoni din Ministerul de Interne

5 Mafia PSD / Cât s-o fi dat, cât s-o fi luat? Șerban Nicolae insistă cu Legea paradisurilor fiscale!

recomandări

Te ia DNA: Vasile Blaga

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Privește cum o mașină e distrusă la fier vechi în câteva secunde