Ce a mai MOȘMONDIT DNA prin teritoriu în SEPTEMBRIE

Ce a mai MOȘMONDIT DNA prin teritoriu în SEPTEMBRIE

Biroul de Informare și Relații Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupție în luna septembrie 2016, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă:

1. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art.483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției inculpaților:

NICULAE PETRICĂ, NEAGU ION și BOBOC MIHAI - ANDREI, cercetați sub control judiciar, în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea infracțiunii de trafic de influență.

În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 28 decembrie 2015 – 2 martie 2016, cei trei inculpați au pretins 16.500 euro din care au primit 1.500 de euro de la o persoană (martor), lăsând-o să creadă că au influență asupra unui procuror din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Structura Centrală și că îl vor determina pe magistrat să urgenteze efectuarea urmăririi penale într-un dosar în care se cercetau fapte de corupție presupus a fi săvârșite de o anumită persoană, să se sesizeze cu privire la noi infracțiuni de corupție presupus a fi săvârșite de aceeași persoană, apoi să propună arestarea preventivă și să trimită în judecată aceeași persoană pentru săvârșirea unor infracțiuni de corupție.

Pretinderea și primirea banilor a avut loc în contextul în care martorul intenționa să candideze pentru prima dată la alegerile locale pentru funcția de primar, iar persoana care i-a fost prezentată de către inculpați ca având probleme de natură judiciară (fictive) era primarul în funcție și posibil contracandidat.

În prezența apărătorilor aleși, Niculae Petrică, Neagu Ion și Boboc Mihai - Andrei au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate de câte 3 ani pentru primii doi inculpați respectiv 2 ani și 6 luni închisoare, pentru ultimul, cu suspendarea executării pedepselor sub supraveghere, pe durata unor termene de supraveghere de 3 ani precum și cu forma de executare a acestora.

Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpații Niculae Petrică, Neagu Ion și Boboc Mihai - Andrei vor presta, o muncă neremunerată în folosul comunității, pe o perioadă de 60 de zile.

În cauză, s-a instituit măsura asiguratorie a sechestrului asupra unor sume de bani ce aparțin inculpaților în vederea confiscării speciale.

Dosarul de urmărire penală privind pe inculpații Niculae Petrică, Neagu Ion și Boboc Mihai – Andrei, împreună cu acordurile de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul București.

2. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art.483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției inculpatei
POSTOLACHE CRISTINA-LUCIANA, în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
- folosire sau prezentare cu rea-credință de documente false, dacă fapta are care rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene (2 fapte),
- fals în înscrisuri sub semnătură privată (2 fapte).

În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada august-septembrie 2015, în cadrul derulării a două proiecte finanțate din fonduri europene, inculpata Postolache Cristina-Luciana și alte persoane au falsificat prin contrafacere, cu ocazia semnării și completării, un număr total de 240 înscrisuri din care reieșea că un număr de 55 de persoane au participat la cursuri de formare profesională și au susținut examenele inițiale și finale, teoretice și practice.

Cursurile, care aveau ca obiect dobândirea de cunoștințe ca lucrători în comerț, nu s-au desfășurat în realitate.

Ulterior, documentele respective au fost folosite de către inculpată pentru a obține pe nedrept, atât pentru ea cât și pentru alte persoane, fonduri europene în valoare de 99.495 lei.

În prezența apărătorului ales, inculpata Postolache Cristina-Luciana a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv:
- 3 ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea pe o perioadă de 1 an, de la data rămânerii definitive a hotărârii de admitere a acordului de recunoaștere a vinovăției, a drepturilor de: a fi aleasă în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat.

Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpata Postolache Cristina-Luciana va presta, o muncă neremunerată în folosul comunității, pe o perioadă de 60 de zile.

Dosarul de urmărire penală privind pe inculpata Postolache Cristina-Luciana, împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Giurgiu.

În același dosar, la data de 09 iunie 2016, procurorii anticorupție au dispus trimiterea în judecată a mai multor persoane printre care și Ionescu Laurențiu-Costel, la data faptelor director al Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Giurgiu, din municipiul Giurgiu și președinte al Comisiei Județene Giurgiu de Autorizare a Furnizorilor de Formare Profesională a Adulților (comunicat nr. 7457 din de 09 iunie 2016).

3. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Galați au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

HUMĂ MIHAI și MANTU SPIRU, la data faptelor președinte respectiv vicepreședinte al consiliului de administrație al S.C. ARCADA COMPANY S.A. Galați, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,

BOSTAN MIHAI și PASCU CĂTĂLIN – MIHAI, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,
- fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată,

SCUTARU VIOREL, OGLAN ELENA, ANGHEL ANCUȚA – CORNELIA, BERGHIA PAUL – MARIAN, VÂRLAN TUDOR, SANDU (fostă CHIPER) LUCICA, MARTA NICULAE – ALEXANDRU, ENACHE ADRIAN, DECHER PETRU, VOVEC DANIELA și IACOB ȘTEFANA, funcționari publici, membri ai comisiei de recepție formată din reprezentanți ai unor instituții publice, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

S.C. ARCADA COMPANY S.A, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2011, în cadrul unui contract de lucrări vizând reconstrucția infrastructurii rutiere distruse de inundațiile din anul 2005 în județul Vrancea, finanțat de Comisia Europeană, S.C. Arcada Company S.A., prin reprezentanții săi legali, inculpații Humă Mihai și Mantu Spiru, a depus la autoritatea contractantă - Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, mai multe documente false (proces – verbal pentru verificarea calității lucrărilor, situația de lucrări la terminare, etc.) în scopul de a dovedi îndeplinirea obligațiilor asumate prin contractul de finanțare.

Cu aceste documente se atesta, în mod nereal, executarea unei lucrări de plantare a 30.000 de puieți de salcâm, ca lucrare de consolidare aferentă unui pod.

În realizarea demersului, reprezentanții S.C. Arcada Company S.A. au beneficiat și de sprijinul inculpaților Bostan Mihai și Pascu Cătălin – Mihai, care, în calitate de șef, respectiv diriginte de șantier, au falsificat, cu bună-știință, un proces – verbal de verificare a calității lucrărilor în care au consemnat că „lucrarea de plantare puieți s-a executat conform proiectului, respectând caietul de sarcini și normativele în vigoare”.

În realitate, lucrarea nu a fost executată. Cu toate acestea, la terminarea lucrărilor, comisia de recepție din care făceau parte inculpații Scutaru Viorel, Oglan Elena, Iacob Ștefana, Anghel Ancuța – Cornelia, Berghia Paul Marian, Vârlan Tudor, Sandu (fostă Chiper) Lucica, Marta Niculae – Alexandru, Enache Adrian, Decher Petru și Vovec Daniela, prin îndeplinirea defectuoasă a atribuțiilor de serviciu, a propus admiterea recepției, fără obiecțiuni și fără a întocmi anexa lucrărilor neexecutate.

Procedând în această manieră, membrii comisiei au creat un folos necuvenit în patrimoniul S.C. Arcada Company S.A. Galați, constând în contravaloarea lucrărilor de plantare și întreținere puieți salcâm, în cuantum de 138.600 euro.

În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra sumei de 138.600 de euro, virată de reprezentanții S.C. Arcada Company S.A. în contul unei unități bancare la dispoziția Direcția Națională Anticorupție, suma consemnată reprezentând indisponibilizarea contravalorii prejudiciului.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Galați cu propunere de a se menține măsura asigurătorie dispusă în cauză.

4. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Tîrgu Mureș au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

AVÎRVAREI IOAN, la data faptei reprezentant al cooperativei agricole “ARINIȘUL CĂLIMANI” pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,

PLATON STELU și ȚĂRAN FLORIN, la data faptelor primar al Municipiului Toplița respectiv șef Birou Agricol, Cadastru, Pășuni, Agenți Economici din cadrul aceleiași instituții, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,
- fals intelectual,

Cooperativă Agricolă “ARINIȘUL CĂLIMANI”, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
La data de 14 septembrie 2009, inculpatul Avîrvarei Ioan, în calitate de reprezentant al Cooperativei Agricole “Arinișul Călimani”, a completat, semnat și a depus mai multe documente false la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), în vederea acordării sprijinului financiar, în cadrul schemei de plată unică pe suprafață, pentru un teren de 758,56 ha, reprezentând pajiști permanente, ce aparținea în realitate municipiului Toplița.

Inculpatul a beneficiat și de sprijinul celorlalți doi inculpați care au întocmit și i-au pus la dispoziție documente false din care rezulta că Primăria municipiului Toplița a transferat terenul în suprafața de 758,56 ha Cooperativei Agricole “Arinișul Călimani”.

Acest lucru s-a întâmplat în condițiile în care nu exista nicio asociere între cooperativa reprezentată de inculpatul Avîrvarei Ioan și municipiul Toplița și nici nu era încheiat vreun contract de închiriere/arendare/concesionare între aceasta și Consiliul Local Toplița.

De asemenea, la momentul respectiv, Cooperativa Agricolă “Arinișul – Călimani” nu deținea animale în proprietate și nu era înregistrată în Registrul național al exploatațiilor.

Procedând în această manieră, inculpatul Avîrvarei Ioan a obținut pe nedrept fonduri nerambursabile din bugetul general al Uniunii Europene în valoare de 613.878 lei.

În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpaților Avîrvarei Ioan și Platon Stelu.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Harghita, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

5. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Iași au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
LUCCHELLI EUGENIO, la data faptei administrator al SC Terra Nord 2005 Srl, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- folosire sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,
- fals in înscrisuri sub semnătura privata, in forma continuată,
- instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată,

SC Terra Nord 2005 Srl, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- folosire sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,
- fals in înscrisuri sub semnătura privata, in forma continuată,
- instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată,

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2010 – 2013, inculpatul Lucchelli Eugenio, în calitate de reprezentant legal al SC Terra Nord 2005 SRL Iași, în cadrul proiectului “,, Achiziție instalație de foraj și echipamente specifice forajului pentru realizarea de minipiloți și puțuri de adâncime" finanțat din fonduri nerambursabile, a depus la Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Est mai multe documente false, fapte ce au avut drept consecință obținerea pe nedrept, de către acesta, a unor fonduri europene nerambursabile în valoare de 836.458,20 lei.

Inițial, pentru a-și acoperi și cota de contribuție proprie necesară realizării proiectului, inculpatul Lucchelli Eugenio a solicitat reprezentanților unei companii italiene, câștigătoare a licitației, achiziționarea unui utilaj de foraj uzat.

Din cauza refuzului acestora, inculpatul a ”anulat” pur si simplu procedura de atribuire a contractului.

Întrucât perioada de implementare a proiectului se apropia de final, inculpatul Luchelli Eugenio a prezentat Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Est mai multe documente false și inexacte, în vederea obținerii, în condiții nelegale, a prelungirii termenului de implementare a proiectului cu încă șase luni.

Ulterior, beneficiarul a achiziționat un alt utilaj, de la o alta societate comercială din Italia, depunând și de această dată la Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Est documente false, privind achiziționarea, recepționarea și punerea în funcțiune a respectivului utilaj, o parte din ele completate la instigarea acestuia de către membrii comisiei de evaluare a ofertelor.

Cererea de rambursare depusă de SC Terra Nord 2005 SRL a fost înregistrată la Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Est la data de 08 ianuarie 2013, valoarea totală eligibilă a proiectului fiind de de 1.105.205 lei, din care valoarea nerambursabilă acordată prin FEDR a fost de 840.000 lei și contribuția proprie a beneficiarului de 265.205 lei.

În cuprinsul acesteia au fost declarate cheltuieli eligibile în sumă totală de 836.458,20 lei, din care achiziția de echipamente de la firma italiană avea valoarea de 832.294,20 lei fără TVA.

Întrucât valoarea totală a achizițiilor efectuate a fost mai mică decât valoarea finanțării nerambursabile contractate inculpatul nu a mai trebuit să justifice cheltuirea contribuției proprii la cererea de rambursare.

Până în prezent, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice - Direcția Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Regional nu s-a constituit parte civilă în cauză.

În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpaților.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Iași cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

6. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatei MARIN ELENA, cu privire la săvârșirea infracțiunii de favorizarea făptuitorului.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
La data de 21 martie 2016, procurorii anticorupție au dispus trimiterea în judecată a unui dosar penal, mediatizat prin comunicatul nr. 350/VIII/3 din 24 martie 2016, care – i privea pe inculpații Mihalcea Florica, Buciumeanu Ilie, Constantin Elena și Costache Ionel Cristian, în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea mai multor infracțiuni asimilate celor de corupție, infracțiuni de fals și uz de fals.

În cauza respectivă, în timpul urmăririi penale, inculpata Marin Elena a fost audiată în calitate de martor, ocazie cu care aceasta a susținut că a înscris în fișa de punere în posesie suprafețele indicate de Costache Ionel Cristian (în acea perioadă primar al comunei Tărtășești, județul Dâmbovița), ca făcând parte din extravilan, deși i-a atras atenția acestuia că unele suprafețe se aflau în intravilanul localității.

În cursul lunii aprilie 2016, inculpata Marin Elena a formulat și depus la DNA un autodenunț în care a revenit asupra aspectelor esențiale cu privire la care a fost audiată în calitate de martor. Prin aceste demers inculpata nu a urmărit decât să-l ajute pe Costache Ionel Cristian în scopul îngreunării tragerii la răspundere penală pentru infracțiunile reținute în sarcina sa, în sensul susținerii nereale a neimplicării lui în acțiunile ilicite ce i-au fost reținute.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curții de Apel Ploiești, unde se judecă și dosarul principal, amintit mai sus.

7. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

SURDOAEI IOAN, la data faptei administrator al SC Forest Marian SRL pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,

SC FOREST MARIAN SRL, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,

LUPAȘCU CORNEL și ULICIUC PETRICĂ, la data faptelor administratori ai unor societăți comerciale pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la folosire sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2008, inculpatul Surdoaei Ioan, în calitate de administrator al SC Forest Marian SRL, în cadrul proiectului “,,Achiziție de utilaje pentru exploatarea forestieră în localitatea Cristești, jud. Botoșani” finanțat din fonduri nerambursabile, a depus la Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit mai multe documente incomplete și false, fapte având drept consecință obținerea pe nedrept, de către acesta a unor fonduri europene nerambursabile în valoare de 1.077.205 lei.

Concret, pentru a maximiza bugetul acelui proiect, inculpatul a atașat la cererea de finanțare ofertele unor societăți al căror obiect concret de activitate nu avea nimic în comun cu efectuarea de acte de comerț cu utilaje specifice dotării unei exploatații forestiere. Practic, au fost atașate niște înscrisuri conținând sumar caracteristicile tehnice de bază ale utilajelor necesare, fără menționarea elementelor concrete care să permită identificarea acestora în plajele de categorii și prețuri folosite de furnizorii și distribuitorii autorizați.

Ulterior, în urma organizării procedurilor de achiziție a bunurilor necesare implementării proiectului, a fost desemnată ca și câștigătoare societatea administrată de inculpatul Uliciuc Petrică, care a livrat doar scriptic utilajele respective.

În realitate, acestea fuseseră achiziționate în mod direct de la furnizor de către beneficiarul SC Forest Marian SRL.

De precizat este faptul că, pentru mărirea cheltuielilor eligibile și implicit a contribuției din fonduri europene nerambursabile, în circuitul comercial dintre furnizorii inițiali și beneficiar au fost introduse firmele administrate de inculpații Lupașcu Cornel și Uliciuc Petrică în scopul strict de a maximiza prețul utilajelor la nivelul menționat în cuprinsul bugetului din conținutul cererii de finanțare.

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 1.077.205 lei sumă la care vor fi adăugate dobânzi și penalități calculate până la data plății efective, conform Codului de procedură fiscală.

În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpaților.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Botoșani cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

8. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului

STANCIU RELU, la data faptei administrator al unei societăți comerciale pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
La data de 13 octombrie 2006, societatea comercială reprezentată de inculpatul Stanciu Relu, a încheiat cu Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit, în calitate de Autoritate contractantă, un contract cadru ce avea ca obiect acordarea unei finanțări nerambursabile pentru construcția unei pensiuni agroturistice situată în Sulina, județul Tulcea.

Durata de execuție a obiectivului a fost stabilită la 12 luni de la semnarea contractului de finanțare, iar valoarea totală eligibilă a proiectului care făcea obiectul finanțării a fost estimată la 692.632 lei, din care Autoritatea contractantă se angaja să acorde o finanțare nerambursabilă de maxim 346.316 lei.

În acest context, inculpatul Stanciu Relu a prezentat la Oficiul Județean de Plăți pentru Dezvoltare Rurala și Pescuit Tulcea mai multe documente care conțineau date nereale cu privire la realizarea unor capitole de lucrări, despre care avea cunoștință că nu s-au efectuat în realitate.

Procedând în această manieră, inculpatul a obținut pe nedrept fonduri nerambursabile din bugetul general al Uniunii Europene în valoare de 9.035 lei.

În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpatului.

Dosarul a fost trimis spre judecare tribunalului Tulcea cu propunere de a se menține măsura asigurătorie dispusă în cauză.

9. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului

BĂEAȘ TUDOR, la data faptei administrator al unei societăți comerciale pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- evaziune fiscală (2 fapte din care una în formă continuată)
- spălare a banilor în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada iunie 2008 – septembrie 2008, inculpatul Băeaș Tudor, în calitate de asociat unic și administrator al unei societăți comerciale, nu a evidențiat, în totalitate, în acte contabile ori în alte documente legale, operațiunile comerciale efectuate sau veniturile realizate, rezultate din vânzarea unei cantități de 20.246,92 tone cereale în valoare totală de 13.148.796,32 lei (din care TVA 2.099.387,65 lei), urmărind prin acest demers sustragerea de la plata obligațiilor fiscale către bugetul general consolidat al statului.

În același context, la data de 30 septembrie 2008, inculpatul, printr-o hotărâre ce a avut la bază un contract de comodat încheiat în fals, a declarat fictiv sediul social al firmei sale la o adresă din mun. Constanța, în scopul de a nu evidenția în contabilitatea societății veniturile realizate în condițiile de mai sus.

În aceeași perioadă, pe baza unor borderouri de achiziții cereale de la persoane fizice întocmite fictiv, inculpatul Băeaș Tudor a retras suma de 13.105.580 lei din contul bancar al societății pe care o administra, cunoscând că o parte din sumele de bani retrase reprezintă produsul infracțiunii de evaziune fiscală.

În cauză, Agenția Națională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă cu suma 3.867.293 lei, reprezentând prejudiciul cauzat bugetului de stat.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța.

În legătură cu toate dosarele penale menționate mai sus, precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...