Ce a scos la iveală inspecţia centralei Zaporojie, după săptămâni de temeri privind o catastrofă nucleară

Ce a scos la iveală inspecţia centralei Zaporojie, după săptămâni de temeri privind o catastrofă nucleară

După realizarea inspecției de la centrala nucleară Zaporojie din sudul Ucrainei, Şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică a dat asigurări că se va încerca stabilirea unei „prezenţe permanente" și că personalul muncește în continuare cu profesionalism și dedicare. Inspecţia centralei Zaporojie a fost aşteptată cu nerăbdare, după săptămâni de bombardamente care au stârnit temeri privind o catastrofă nucleară.

Centrala nucleară de la Zaporojie

Rusia, ale cărei forţe au ocupat centrala din martie, şi Ucraina se acuză reciproc pentru aceste atacuri. „Am realizat ceva foarte important astăzi. Şi cel mai important lucru este că AIEA rămâne aici. Să ştie lumea că AIEA rămâne la Zaporojie", a spus Rafael Grossi, șeful AIEA după inspecţie, potrivit unui video publicat de agenţia de presă rusă Ria-Novosti, preluată de AFP.

Miercuri, oficialul a spus că AIEA va încerca să stabilească o „prezenţă permanentă" la centrală. În timpul inspecţiei, „am putut aduna o mulţime de informaţii. Am văzut principalele lucruri pe care trebuia să le văd", a declarat Grossi presei ruse.

Am făcut o primă evaluare. Am văzut munca dedicată a personalului şi a conducerii. În ciuda circumstanţelor foarte, foarte dificile, ei continuă să lucreze cu profesionalism", a adăugat el. Potrivit agenţiei de presă ruse Interfax, patru dintre cele nouă vehicule care compun convoiul cu care AIEA a sosit la centrală joi după-amiază au părăsit complexul la începutul serii.

Potrivit unui comunicat al companiei ucrainene nucleare de stat Energoatom, citat de agenţia de presă Unian, la centrala din Zaporojie au rămas cinci reprezentanţi ai misiunii AIEA. „În prezent, la centrala din Zaporojie au rămas 5 reprezentanţi ai misiunii AIEA, care descarcă echipamentele pe care le-au adus şi-şi vor continua misiunea la centrală. Este de aşteptat ca ei să rămână până în 3 septembrie", conform textului menţionat.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Schimbarea importantă făcută de Loteria Română în Săptămâna Mare

2 Horoscop vineri, 3 mai 2024. Cei din zodia Berbec fac o schimbare în viață, iar Scorpionii ignoră sfatul partenerului

3 VIDEO Cea mai mare afacere a Securității / „Era o adevărată fabrică de bani. Nu știu dacă mai era cineva în România acelor ani care să câștige atât de m…

4 VIDEO Ce a căutat Piedone la Istanbul?

5 S-a dat „liber la Rusia”? / „Sunt deja țări care au furnizat Ucrainei aceste arme fără condiții”