Ce a spus Donald Trump în primul discurs pe care l-a susținut după inculparea sa de către justiția federală

Ce a spus Donald Trump în primul discurs pe care l-a susținut după inculparea sa de către justiția federală

Donald Trump a ținut sâmbătă, în Georgia, primul său discurs public după ce a fost inculpat de către justiţia federală, un act fără precedent pentru un fost preşedinte american şi cu consecinţe incerte asupra alegerilor din 2024.

Donald Trump FOTO EPA-EFE

Fostul lider de la Casa Albă este vizat de 37 de capete de acuzare pentru că, la plecarea de la Casa Albă, a luat cu el mii de documente, dintre care unele confidenţiale, când ar fi trebuit să le încredinţeze Arhivelor Naţionale, iar apoi a refuzat să returneze cea mai mare parte a acestora, în pofida avertismentelor din partea Biroului Federal de Investigații (FBI).

Această inculpare, a doua în două luni, după prima de către justiţia statului New York în aprilie, pentru fraudă contabilă, deschide calea pentru un scrutin prezidenţial neobișnuit în 2024.

La Columbus, în statul Georgia, Donald Trump a lansat critici împotriva președintelui Joe Biden şi Departamentului de Justiţie și s-a declarat victima unei inculpări false. El le-a transmis susținătorilor săi că este urmărit penal ca urmare a candidaturii pentru un al doilea mandat la Casa Albă.

„De aceea o fac, dacă nu aş fi (candidat pentru un nou mandat prezidenţial, n. red.), nu ar exista vânătoarea de vrăjitoare, nu ar exista o inculpare”, a susținut Trump.

Mitingul din Georgia a avut loc cu doar trei zile înaintea apariţiei lui Donald Trump în faţa instanţei federale din Miami. Fostul președinte american este acuzat că a pus în pericol securitatea naţională prin păstrarea unor documente confidenţiale, inclusiv secrete militare şi nucleare, la plecarea sa de la Casa Albă.

Actul de inculpare făcut public vineri numără 37 de capete de acuzare, printre care „reţinerea ilegală de informaţii privind securitatea naţională”, „obstrucţionarea justiţiei” şi „mărturie falsă”.

Donald Trump, în vârstă de 76 de ani, a reacţionat deja la anunţul inculpării sale printr-o serie de postări pe platforma online Truth Social, precum şi într-o declaraţie video postată pe Twitter, în care l-a calificat drept „deranjat” pe procurorul special responsabil de anchetă, Jack Smith, şi a denunţat o presupusă ingerinţă electorală orchestrată de rivalul său Joe Biden.

Preşedintele Biden a declarat la rândul spu că „nu a vorbit” cu ministrul Justiţiei despre acest subiect.

„Mă atacă pentru că suntem din nou, cu mult, înaintea lui Biden în sondaje”, a spus Donald Trump, în pofida faptului că sondajele de opinie nu indică un avantaj clar în această etapă.

Deocamdată, tabăra republicană strânge rândurile, în general, în jurul lui Trump. Liderul republican Kevin McCarthy, a cărui relaţie cu Trump nu a fost întotdeauna bună, a declarat că inculparea fostului preşedinte marchează o „zi întunecată” pentru Statele Unite. Şi guvernatorul statului Florida, Ron DeSantis, principalul oponent al lui Trump pentru nominalizarea republicanilor, s-a alăturat denunţurilor privind o aşa-zisă „instrumentalizare” a Departamentului de Justiţie, relatează AFP, potrivit Agerpres .

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat