Ce ascunde intenția Rusiei de a lua arme de la Coreea de Nord. Acordul ar fi o încălcare a sancțiunilor

Ce ascunde intenția Rusiei de a lua arme de la Coreea de Nord. Acordul ar fi o încălcare a sancțiunilor

Rusia ar putea fi pe cale să cumpere milioane de obuze de artilerie și rachete de la vechiul său aliat din Războiul Rece, Coreea de Nord, a spus Casa Albă. Dezvăluirea a fost însă respinsă imediat de ambasadorul Rusiei la ONU, argumentând că este „falsă”, conform Reuters .

Liderul nord- coreean Kim Jong-un ar putea trimite ilegal muniție lui Vladimir Putin Foto: EPA-EFE

Coreea de Nord are o istorie lungă de export de arme - dintre care multe se bazează pe modele sovietice sau rusești - și ar putea oferi Rusiei o gamă de arme convenționale de calibru mic, spun experții.

Coreea de Nord are un depozit uriaș de obuze de artilerie și rachete neghidate de tip sovietic, care datează din anii 1950, a declarat Hugh Griffiths, fost coordonator al unui grup de experți al ONU care monitorizează sancțiunile împotriva Coreei de Nord.

Nord-coreenii au rezerve uriașe de sisteme de artilerie și rachete relativ primitive, dintre care unele sunt de tip și calibru similar cu cele folosite de ruși pentru a bombarda orașele și ucrainene”, a spus el.

Cele mai multe ar putea fi rachete Katiușa de 107 mm, lansatoare de rachete de 122 mm, obuze de artilerie de 155 mm sau 122 mm sau alte muniții pentru mitraliere și puști automate, a spus Bruce Bechtol, profesor la Angelo State University din Texas, care a făcut cercetări privind vânzările de arme ale Coreei de Nord.

Tot ceea ce face Coreea de Nord este practic o copie a vechilor sisteme sovietice”, a spus el.

Bechtol a spus că, în ciuda sancțiunilor, Rusia ar putea să producă și ea însăși astfel de arme.

Dacă Rusia nu apelează la alte surse de aprovizionare și merge până în Coreea de Nord, atunci fie situația este mult mai rea decât se credea pentru armata lui Vladimir Putin, fie se pregătește o ofensivă majoră în Ucraina, care necesită muniție suplimentară, a spus el.

Potențiala înțelegere dintre cele două state este descrisă, marți, de oficialii americani drept una importantă pentru Coreea de Nord, dar nu o premieră, a spus Bechtol.

Au vândut multă muniție atât Siriei, cât și Iranului, precum și Hezbollahului în timpul războiului civil sirian”, a spus el.

În ultimii ani, experții au acuzat Coreea de Nord că a ocolit sancțiunile pentru a furniza arme Siriei și Myanmarului, inclusiv arme chimice, componente de rachete balistice și arme convenționale, cum ar fi lansatoare de rachete multiple și rachete sol-aer.

De nenumărate ori s-a asistat la disperarea nord-coreenilor de a ridica venituri în valută sau de a obține mărfuri supuse sancționilor, cum ar fi petrolul”, a spus Griffiths.

O înțelegere cu Rusia ar putea fi mai mare decât multe dintre aceste livrări anterioare, dar mai ușor de încheiat din punct de vedere logistic, au spus experții.

Deoarece acordul ar fi o încălcare a sancțiunilor și, prin urmare, navele ar putea fi supuse confiscării, Coreea de Nord ar trimite probabil arme către Rusia pe calea ferată comună, a spus Bechtol.

Griffiths a remarcat că ar fi mult mai puțin riscant pentru nord-coreeni să introducă ilegal muniție în Rusia decât să trimită echipamente militare sau muniție pe mare sau aer în Myanmar sau Siria, de exemplu.

„Nord-coreenii nu ar ezita să-și golească depozitele pentru un client atât de important și neobișnuit”, a spus el.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”