Ce au pus americanii în „pachetul” de 90 de tone de arme livrate Ucrainei

Ce au pus americanii în „pachetul” de 90 de tone de arme livrate Ucrainei

După cum probabil ştiţi deja, în noaptea zilei de 22 ianuarie, un nou lot de ajutor militar american, 90 de tone de arme și muniție, a sosit pe aeroportul ucrainean Boryspil din Kiev. Azi, publicaţia ucraineană Militarnyi a publicat informaţii cu privire la conţinutul ajutorului militar trimis de SUA în Ucraina: mai multe sisteme antitanc Javelin şi lansatoare de grenade termobarice M141 Bunker Defeat Munition, scrie defenseromania.ro .

Aceste informaţii au fost comunicate de site-ul ucrainean Militarny care face trimitere la portalul de informații DVIDS al Departamentului de Apărare al SUA - care a publicat imagini cu momentul în care cele 90 de tone de arme și muniție erau încărcate în avion pentru a fi livrate Ucrainei.

Transportul american de arme, livrat Ucrainei pe 22 ianuarie, include rachete antitanc Javelin și lansatoare de grenade termobarice M141 Bunker Defeat Munition (SMAW-D concepute pentru a distruge fortificații militare și buncăre.

Aceasta livrare este prima dintr-o serie care urmează să ajungă în Ucraina, în perioada următoare, fiind parte a unui nou pachet de ajutor militar de 200 de milioane de dolari aprobat de președintele Biden în decembrie, potrivit Ambasadei SUA în Ucraina.

Caracteristici ale muniţiei M141 Bunker Defeat

Lansatorul de grenade M141 Bunker Defeat are un focos puternic exploziv HEDP (High Explosive Dual Purpose) de 83 mm, care conține 1,1 kg de explozivi.

Declanșarea focosului (detonație instantanee sau întârziată) este determinată automat de detonator în momentul contactului grenadei cu ținta. Detonatorul este proiectat pentru detonație instantanee atunci când trage în ținte protejate sau pentru detonare cu decelerare la impactul cu țintele slab protejate. Grenada poate străpunge până la 20 cm de beton sau 30 cm dintr-un zid de cărămidă.

Deși M141 Bunker Defeat a fost gândit pentru a fi utilizat împotriva fortificațiilor militare, este, de asemenea, capabil să lovească şi vehicule neblindate și ușor blindate.

Anul trecut, Statele Unite au oferit Ucrainei asistență de securitate în valoare de peste 650 de milioane de dolari, inclusiv acest pachet. În total, din 2014 şi până în prezent, Statele Unite au oferit Ucrainei asistență de securitate în valoare de peste 2,7 miliarde de dolari.

Iar, pe 21 ianuarie, miniștrii apărării din Lituania, Letonia și Estonia au anunțat că, conform unui ’’permis de export’’ dat de Departamentul de Stat al SUA, cele trei state baltice vor putea oferii Ucrainei rachete antitanc Javelin și sisteme de rachete antiaeriene Stinger, toate de provenienţa americană.

În același timp, guvernul german a refuzat să permită Estoniei să transfere în Ucraina, sub formă de sprijin, mai multe obuziere de D-30 de 122 mm (care sunt de provenienţa germană) care au fost vândute Finlandei și ulterior revândute Estoniei.


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

3 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...

4 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani

5 Cifre care par ireale, dar sunt adevărate. Cum o fi să ai peste 2 milioane de euro în 45 de conturi, ca șef de secție la Sf. Pantelimon?