Ce caută un diplomat iranian și o delegație Hamas la Moscova? Putin, suspectat că toarnă gaz pe foc

Ce caută un diplomat iranian și o delegație Hamas la Moscova? Putin, suspectat că toarnă gaz pe foc

Un diplomat israelian și o delegație a mișcării islamiste Hamas se află la Moscova în timp ce Vladimir Putin este suspectat că toarnă gaz pe foc din umbră în conflictul israeliano-palestinian pentru a îndepărta atenția opiniei publice de la vărsarea de sânge pe care o provoacă în Ucraina.

Mousa Mohammed Abu Marzook în 2006 la Damasc FOTO Wikipedia

Vladimir Putin vorbește despre încetarea războiului dintre Israel și Hamas, dar nu înseamnă că este și sincer. De asemenea, liderul autoritar rus se declară îngrijorat de civilii morți în acest nou episod sângeros între cele două părți beligerante, în timp ce trupele sale omoară ucraineni nevinovați. Și, deloc surprinzător, Putin lansează acuzații și fel și fel de deprecieri la adresa Statelor Unite în timp ce se poziționează drept un om al păcii.

Însă numeroși experți în relații internaționale atrag atenția că Putin nu are decât de profitat de pe urma războiului dintre Israel și Hamas fără a interveni în mod direct, ci doar din umbră sau propagandistic. Obiectivul: să sumbineze Occidentul pe măsura prelungirii războiului și să distragă atenția, chiar și sprijinul de la Ucraina.

În contextul în care armata israeliană pregătește următoarea fază a răspunsului împotriva atacului brutal lansat de Hamas pe 7 octombrie, Moscova găzduiește un diplomat iranian și o delegație Hamas. Informația a fost confirmată joi de purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe Maria Zaharova.

Conform RIA Novosti, care citează o sursă palestiniană, unul dintre membrii delegației Hamas este Mousa Mohammed Abu Marzook, care deține funcția de vicepreședinte al Biroului Politic al mișcării islamiste ce deține controlul asupra Fâșiei Gaza. Inclus în 1995 pe lista de teroriști a Statelor Unite, Mousa Mohammed Abu Marzook este suspectat de implicare în atentatul de la World Trade Center din 26 februarie 1996 soldat cu șase morți și 1.042 de răniți.

Totodată, Zaharova a recunoscut că viceministrul iranian de Externe Ali Baghiri Kani se află şi el în vizită la Moscova. Diplomatul iranin, care ar fi principalul negociator al regimului de la Teheran în domeniul nuclear, ar fi discutat cu viceministrul rus de Externe Mihail Galuzin.

Hamas este suținută politic, diplomatic, militar și financiar de regimul de la Teheran, în timp ce Iranul și Rusia par unite deocamdată de o agendă antioccidentală.

Biden: Hamas și Putin au un lucru în comun

Joia trecută, într-un discurs istoric, președintele american Joe Biden a avertizat că Vladimir Putin și Hamas vor „să distrugă o democrație vecină”.

„Hamas şi Putin reprezintă ameninţări diferite, dar au un lucru în comun: vor să nimicească complet o democraţie vecină”, a declarat liderul de la Casa Albă, făcând apel la susținere atât pentru Ucraina, cât și pentru Israel.

„Dacă nu oprim apetitul lui Putin pentru putere și control în Ucraina, el nu se va limita la Ucraina”, a subliniat Biden.

„Istoria ne-a învăţat că atunci când teroriştii nu plătesc un preţ pentru teroarea lor, când dictatorii nu plătesc un preţ pentru agresiunea lor, ei provoacă mai mult haos şi moarte şi mai multă distrugere”, a conchis președintele american.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat