Ce chestie! Voi știați că în SUA și Europa găinile sunt în Lockdown?

Ce chestie! Voi știați că în SUA și Europa găinile sunt în Lockdown?

Găinile ouătoare care în mod normal au acces în aer liber nu mai pot să se plimbe la fel de liber sau să simtă soarele pe pene, deoarece unii fermieri din SUA şi Europa ţin temporar efectivele în interior în timpul apariţiei unor focare letale de gripă aviară, potrivit producătorilor de ouă şi reprezentanţilor industriei, relatează Reuters .

Schimbarea vine ca o surpriză pentru cumpărătorii care deja plătesc mai mult pentru ouă din cauza sacrificării efectivelor infectate. Consumatorii plătesc în plus pentru ouăle speciale, crezând că acestea provin de la găini care se pot aventura în afara cuştilor.

Organismele de supraveghere din SUA spun că retailerii şi companiile producătoare de ouă trebuie să facă o treabă mai bună în ceea ce priveşte informarea clienţilor cu privire la faptul că găinile sunt ţinute în interior, în timp ce cumpărătorii îşi monitorizează cheltuielile pe fondul unei inflaţii globale record a alimentelor. Ţinerea păsărilor în interior este cea mai sigură metodă pentru moment, potrivit oficialilor guvernamentali, deoarece un singur caz de gripă aviară duce la sacrificarea unor efective întregi. Virusul poate infecta şi oamenii, deşi experţii spun că riscul este scăzut.

În Franţa, unde guvernul a cerut temporar fermierilor să ţină găinile în interior începând din noiembrie, unii comercianţi cu amănuntul sfidează obligaţiile de a afişa informaţii clare pentru consumatori cu privire la acest lucru, potrivit verificărilor efectuate de Reuters în magazinele alimentare.

"Nu ştiam că trebuie să stea înăuntru", a declarat Josephine Barit, în vârstă de 34 de ani, o cumpărătoare la un mic magazin din Paris care nu avea indicii că găinile ar fi putut fi închise.

"Deci nu mai este cu adevărat "free range"?", a spus ea. "Presupun că nu există altă opţiune din cauza gripei aviare, dar ar putea spune aşa".

Se consideră că a permite găinilor să petreacă timp afară este mai uman, oferind consumatorilor o oarecare linişte în ceea ce priveşte cumpărarea de produse de la ferme de animale.

Veterinarii spun însă că păsările de curte cu acces în aer liber sunt deosebit de vulnerabile la infectarea cu gripa aviară, cunoscută oficial sub numele de gripă aviară înalt patogenă sau HPAI, deoarece păsările migratoare răspândesc boala. Păsările de curte se pot îmbolnăvi în urma contactului cu păsări sălbatice infectate, cu penele sau cu fecalele acestora.

Departamentul american al Agriculturii recomandă fermierilor să ţină păsările de curte în spaţii închise "atât timp cât focarul de HPAI este în curs de manifestare", dar nu a cerut izolarea.

Epidemia din SUA este a doua cea mai gravă din istorie, cu peste 35 de milioane de păsări distruse în acest an. Franţa a sacrificat aproape 16 milioane de păsări în cel mai grav focar din istoria sa, în timp ce infecţiile au afectat şi alte ţări, printre care Marea Britanie, Italia şi Spania.

Cerinţele europene de izolare a puilor în spaţii închise i-au lăsat nemulţumiţi pe unii consumatori chiar şi atunci când retailerii afişează pancarte prin care îi anunţă pe clienţi de această schimbare.

"La sfârşitul zilei, încă plăteşti preţul ouălor "free range" sau organice când, de fapt, găinile nu au văzut niciodată cerul", a declarat Marc Dossem, în vârstă de 52 de ani, un cumpărător care a vorbit într-un mare supermarket din Paris.

Standardele de comercializare ale UE şi ale Marii Britanii permit ca găinile ouătoare crescute în aer liber să fie ţinute în interior timp de până la 16 săptămâni înainte ca întreprinderile să fie obligate să emită avize către clienţi.

Marea Britanie a impus temporar ca ouăle provenite de la găini "crescute în aer liber" ţinute în interior să fie etichetate ca "ouă de hambar", dar a permis fermierilor să lase din nou găinile afară începând cu luna mai.

În Spania, găinile trebuie să fie ţinute în interior în zonele de risc special şi de supraveghere din ţară, a declarat Mar Fernandez, şeful spaniol al Organizaţiei Interprofesionale a Ouălor şi Produselor din Ouă. Acestea nu au stat încă în interior mai mult de 16 săptămâni, a precizat ea.

"Sunt ţări care nu mai au disponibile ouă de la găini crescute în aer liber de luni de zile", a spus Fernandez. Autorităţile americane nu le cer producătorilor de ouă ecologice să actualizeze etichetele atunci când evenimente neaşteptate, precum gripa aviară, schimbă practicile de producţie, a precizat departamentul pentru agricultură. Ouăle etichetate "organic", precum şi "free range" trebuie să provină de la găini cu acces la aer liber în Statele Unite.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante