Ce culori nu ar trebui să folosești în casă. Nuanța care te face să te simți obosit

Ce culori nu ar trebui să folosești în casă. Nuanța care te face să te simți obosit

Culoarea pereților poate avea un impact important asupra modului în care te simți zi de zi. În timp ce unele nuanțe te pot înveseli, altele te fac să te simți extenuat. Secretul, ca în orice lucru din viață, este să găsești echilibrul, relatează Linvingetc .

Roșul aprins te poate face să te simți mai obosit. Foto: Arhivă

Nuanțele din jurul nostru pot avea un impact puternic asupra emoțiilor și stării noastre de bine, așa că este important să luăm în considerare nu doar felul în care dorim să arate o cameră, ci și cum am dori să ne simțim", spune Helen Shaw, expert în culori.

Iată patru culori de care trebuie să te ferești:

Roșu aprins

Dacă știi ceva despre psihologia culorilor, s-ar putea să fii surprins să vezi această nuanță îndrăzneață menționată aici . Roșul aprins are o lungime de undă lungă, ceea ce înseamnă că această culoare este considerată ca fiind mai energică și mai înviorătoare.

Problema este că, atunci când este folosit în exces, t e poate face să te simți mai obosit și nu îți va insufla o atmosferă relaxantă .

Astfel, este recomandat ca doar unul dintre pereți să aibă această culoare.

Griuri reci

Un spațiu lipsit de culori luminoase cu siguranță nu este pentru toată lumea , dar dincolo de preferințele personale, există și un motiv întemeiat pentru care ar trebui să eviți să ai locuința complet gri.

Griul ți-ar putea da un sentiment de oboseală sau plictiseală.

De asemenea, există și mai multe motive pentru a evita tonurile de gri dacă spațiul tău este lipsit de lumină. „Camerele care nu au lumină naturală pot scoate în evidență nuanțele mai reci, așa că, dacă vrei ca o cameră să arate mai luminoasă, atunci evită griurile reci cu nuanțe de albastru", a afirmat Helen Shaw.

Maro închis

Când vine vorba de culori care te fac să fii mai calm și mai relaxat, maroul sau alte nuanțe întunecate și intense sunt o alegere evidentă, însă pot deveni obositoare.

Atunci când decorezi cu culori intense și întunecate, precum negru, maro cafeniu sau albastru închis, într-un design care cuprinde toate culorile, acesta emană confort și creează un spațiu intim absolut", spune specialistul în culori.

Cu toate că acest lucru este ideal pentru un dormitor în care vrei să te relaxezi la sfârșitul zilei, nu este recomandat pentru spațiile în care este esențial să fii atent, precum biroul”, a mai adăugat ea.

Chiar și în zonele de relaxare, folosirea excesivă a culorii maro poate face ca o încăpere să fie lipsită de dimensiune. Este important ca în cameră să ai un mic contrast.

Specialistul în culori sugerează, totodată, să alegi obiecte pe care să le pui în evidență cu ajutorul vopselei de culoare închisă, pentru a evita ca spațiul să fie prea întunecat și monoton.

Schema monocromatică

Conform lui Amy Krane, consultant în domeniul culorilor, spațiile monotone pot provoca anxietate, deoarece nu sunt suficient de înviorătoare.

Răspunsul uman la culoare este real - are dimensiuni fiziologice, psihologice și emoționale”, susține ea.

În timp ce obiceiul de a vopsi pereții și tavanul în aceeași culoare poate fi evident, dacă nu se ține cont de contrast, există riscul ca efectul să lase de dorit. Astfel, spațiul ar putea să pară plictisitor și obositor.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB