Ce determină valurile de caniculă din Europa. Explicaţiile experţilor

Ce determină valurile de caniculă din Europa. Explicaţiile experţilor

Ce legătură au valurile de caniculă cu schimbările climatice?

Temperatura medie a planetei a crescut cu 1,1 °C faţă de nivelurile preindustriale, în mare parte din pricina creşterii uriaşe a volumului gazelor cu efect de seră declanşate de activitatea umană. Dioxidul de carbon (CO2) contribuie cel mai mult la încălzirea globală; concentraţia sa în atmosferă a crescut cu 48% între 1750 şi 2020.

La fel ca sticla din sere, CO2, metanul, protoxidul de azot şi alte gaze captează căldura soarelui, astfel încât o cantitate mai mică de căldură e trimisă înapoi spre spaţiu.

Pe măsură ce temperaturile medii cresc – apropiindu-se de pragul de 1,5 C, ceea ce ar fi dezastruos pentru multe ţări – condiţiile de vreme la capătul „extrem de fierbinte” al spectrului se înmulţesc, făcând valurile de caniculă mai frecvente, mai lungi şi mai intense.

Potrivit unui studiu recent, un val de căldură care ar fi avut o şansă din 10 să se producă într-un anumit an în climatul preindustrial are acum o probabilitate medie de aproape de trei ori mai mare, şi va fi cu 1,2 °C mai fierbinte.

Ce pot spune oamenii de ştiinţă despre cauzele valurilor de căldură?

„Cred că putem spune cu destulă încredere că fiecare val de căldură care are loc astăzi a devenit mai intens şi mai probabil din cauza schimbărilor climatice”, a spus co-autorul studiului Friederike Otto, lector principal în ştiinţa climei la Institutul Grantham pentru Schimbări Climatice şi Mediu din Marea Britanie.

Un studiu realizat de World Weather Attribution (WWA) a constatat că valul de căldură care prefăcut în scrum un sat canadian vara trecută - după o temperatură-record de 49,6 C ce a provocat un incendiu de vegetaţie - a fost făcut de 150 de ori mai probabil de schimbările climatice. Ar fi fost „practic imposibil” în lipsa lui, au concluzionat climatologii.

Mariam Zachariah, care lucrează la Institutul Grantham şi la WWA, spune că „ în acest an au avut loc atât de multe evenimente extreme, încât a devenit dificil să le analizăm pe fiecare în parte”.

Ce provoacă valul de căldură în Europa - şi cât de cald va fi?

Vremea extremă se defineşte în raport cu condiţiile „normale”. În Marea Britanie, meteorologii definesc un val de căldură ca fiind o perioadă de cel puţin trei zile consecutive în care temperaturile maxime zilnice ating pragul de temperatură - care variază în funcţie de judeţ. La Londra, de pildă, este 28C.

Ca răspuns la o imagine falsă de prognoză distribuită online - sugerând că Oficiul Meteorologic face ca temperaturile obişnuite de vară să pară mai extreme - meteorologul de la Met Office Aidan McGivern a împărtăşit câteva informaţii cu privire la hărţile serviciului meteorologic naţional.

După ce a refăcut noua scală de culoare a temperaturii pentru a o face accesibilă persoanelor daltoniste, el a dezvăluit că „nu s-ar fi aşteptat niciodată” ca roşul închis să coloreze hărţile din Marea Britanie.

„Speram că nu vom ajunge în această situaţie, dar pentru prima dată prognozăm temperaturi de peste de 40°C în Marea Britanie. Şansele de a vedea zile cu aceste temperaturi în Marea Britanie ar putea fi de zece ori mai mari în condiţiile climatice actuale decât într-un climat natural neafectat de influenţa umană”, a spus dr. Nikos Christidis, savant climatic la Met Office, anunţând primul cod roşu de canicula din Marea Britanie.

În general, valurile de căldură sunt determinate de sisteme de înaltă presiune. În acest caz, a fost vorba de Azores - un sistem de înaltă presiune care se află de obicei în largul Spaniei, în Atlanticul de Nord – şi care, extinzându-se spre nord, a creat premisele de caniculă din Europa. Această regiune atmosferică continuă să se mărească în urma schimbărilor climatice, arată un studiu recent .

La aceste condiţii s-au adăugat vânturile calde şi uscate care suflă dinspre Africa de Nord şi Sahara, a avertizat Annie Shuttleworth de la Met Office săptămâna trecută. Ţara Galilor şi Irlanda au înregistrat deja cele mai înalte temperaturi de până acum.

Factori ai climei

Valurile de căldură care s-au abătut peste Europa în această vară şi contribuie la destabilizarea şi topirea gheţarilor se accelerează de trei până la patru ori mai rapid decât în alte părţi ale emisferei nordice, relatează Grid. Un studiu publicat luna aceasta a arătat că valurile de căldură îşi datorează frecvenţa şi forţa modificărilor atmosferice ale curenţilor de altitudine înaltă „jet stream” în ultimele câteva decenii.

Autorii studiului, coordonaţi de Efi Rousi de la Institutul Potsdam pentru Cercetarea Impactului Climatic (Germania) au remarcat că modelele climatice actuale subestimează ritmul încălzirii climei europene. „Dacă modelele nu reprezintă cu exactitate variabilitatea curenţilor „jet stream”, asta ar putea duce la o subestimare semnificativă a tendinţelor viitoare ale valurilor de căldură în Europa de Vest”.

Sunt posibile şi alte motive pentru care Europa înregistrează valuri de căldură din ce în ce mai persistente, deşi unele dintre acestea sunt în prezent subiect de dezbatere în rândul oamenilor de ştiinţă, relatează NYT. Variabilitatea naturală a climei poate face dificilă identificarea unor influenţe specifice, a spus Rousi.

Kai Kornhuber, cercetător la Observatorul Pământului Lamont-Doherty, al Universităţii Columbia, a explicat că un rol l-ar putea avea şi încălzirea din regiunea Arctică, care are loc mult mai rapid decât în alte părţi ale lumii.

Pe măsură ce Arctica se încălzeşte, decalajul de temperatură în raport cu Ecuatorul scade. Efectul este o slăbire a vânturilor de vară, ceea ce face ca sistemele climatice să dureze mai mult timp. „Observăm o creştere a persistenţei”, a spus el.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

3 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…