Ce e gripa tomatelor, noua maladie foarte contagioasă care afectează copiii și se răspândește în India

Ce e gripa tomatelor, noua maladie foarte contagioasă care afectează copiii și se răspândește în India

Un focar al unei noi infecții virale denumite „gripa tomatelor”, care a fost detectat pentru prima dată la copii în statul Kerala din sudul Indiei, în luna mai, s-a răspândit în alte două state, notează The Guardian.

Simptome ale gripei tomatelor Foto via hindustantimes.com

Potrivit unui articol din revista Lancet Respiratory Medicine, 82 de copii cu vârste sub cinci ani au fost diagnosticați cu acest virus în Kerala până la 26 iulie.

Acum au fost raportate cazuri în statul vecin Tamil Nadu și în Odisha, în estul țării, unde au fost infectați copii de până la nouă ani, deși virusul afectează de obicei copiii sub cinci ani.

Oamenii de știință încearcă încă să identifice exact ce este acest virus. Acesta a fost denumit gripa tomatelor din cauza bășicilor roșii și dureroase pe care le produce pe corp și este foarte contagios. Copiii sunt deosebit de vulnerabili, deoarece se răspândește cu ușurință prin contact apropiat, cum ar fi prin intermediul scutecelor, prin atingerea suprafețelor necurățate sau prin introducerea de obiecte în gură.

„Infecția virală rară se află într-o stare endemică și este considerată ca nefiind o amenințare pentru viață; cu toate acestea, din cauza experienței îngrozitoare a pandemiei Covid-19, este de dorit un management vigilent pentru a preveni alte focare”, se arată în articolul din Lancet.

Medicii spun că diagnosticarea gripei tomatelor este dificilă deoarece simptomele sale sunt foarte asemănătoare cu cele ale Covidului, chikungunya și febrei dengue. Ultimele două sunt frecvente în India în timpul sezonului ploios și sunt răspândite de țânțari. Chikungunya este răspândită în special în Kerala.

Articolul din Lancet spune că gripa tomatelor ar putea fi un efect secundar al febrei chikungunya sau dengue la copii, mai degrabă decât o infecție virală.

„Virusul ar putea fi, de asemenea, o nouă variantă a bolii virale a mâinilor, picioarelor și gurii, o boală infecțioasă comună care vizează mai ales copiii cu vârste cuprinse între unu și cinci ani și adulții imunocompromiși, iar unele studii de caz au arătat chiar boala mâinilor, picioarelor și gurii la adulți imunocompetenți”, a mai adăugat acesta.

„Sunt de acord că chikingunya și dengue pot lăsa copiii vulnerabili la gripa tomatelor, deoarece sistemele lor imunitare sunt mai slabe. Nu avem încă niciun caz în Delhi și sunt încrezătoare că nu va deveni o problemă”, a declarat Dr. Suneela Garg, un înalt funcționar din domeniul sănătății din cadrul guvernului din Delhi.

Răspândirea gripei tomatelor vine în contextul în care India a înregistrat o creștere constantă a cazurilor de Covid în ultimele săptămâni, alături de cazurile de gripă porcină.

„Gripa porcină a scăzut în timpul Covid, dar acum este din nou în creștere în marile orașe. Dar, deoarece testul este scump, puțini sunt cei care se testează, așa că cifrele sunt neclare”, a declarat profesorul Dileep Mavalankar, de la Institutul de Sănătate Publică din Gandhinagar

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale