Ce e mai periculos: o noapte de beție sau câteva pahare de alcool împărțite pe durata unei săptămâni

Ce e mai periculos: o noapte de beție sau câteva pahare de alcool împărțite pe durata unei săptămâni

Un studiu a arătat că o singură noapte de beție excesivă are mai multe șanse de a provoca boli de ficat decât câteva pahare de alcool împărțite pe durata unei săptămâni, notează NY Post.

Studiul a dezvăluit că modul în care oamenii consumă alcool este important. FOTO: Shutterstock

Potrivit unui studiu realizat de University College London, relatat pentru prima dată de London Standard, măsurarea modului de consum de alcool a fost mai precisă decât volumul de alcool ingerat pentru a prezice riscul de a dezvolta ciroză legată de alcool (ARC).

Potrivit Johns Hopkins Medicine, ARC este un stadiu al bolii hepatice în care ficatul a devenit semnificativ cicatrizat și poate face ca ficatul să nu mai funcționeze corect.

Oamenii de știință au analizat datele de la 312.599 de băutori de alcool activi din Regatul Unit pentru a evalua impactul modului de consum de alcool, al predispoziției genetice și al diabetului de tip 2 asupra probabilității de a dezvolta ARC.

Dr. Linda Ng Fat, primul autor al studiului de la UCL Epidemiologie și Sănătate Publică, a declarat că abordarea studiului a fost un „indicator mai bun al riscului de boală hepatică decât volumul în sine”.

„Am adoptat o abordare diferită, concentrându-ne pe modelul de consum de alcool și am constatat că acesta a fost un indicator mai bun al riscului de boală hepatică decât doar al volumului”, a declarat Dr. Fat pentru ziarul londonez. „Cealaltă constatare cheie a fost că, cu cât sunt mai mulți factori de risc implicați, cu atât mai mare este «excesul de risc» datorat interacțiunii acestor factori”.

Dr. Fat a declarat că studiul a arătat că cei care s-au angajat în consumul excesiv de alcool, definit ca fiind 12 unități de alcool într-o zi, au fost de trei ori mai predispuși să dezvolte ARC.

Riscul pentru cei cu o predispoziție genetică ridicată a fost de patru ori mai mare, iar riscul pentru diabeticii de tip 2 a fost de două ori mai mare.

Persoanele care s-au angajat în consumul excesiv de alcool în timp ce aveau, de asemenea, o predispoziție genetică au fost de șase ori mai predispuse să dezvolte ARC, a constatat studiul.

Pamela Healy, director executiv al British Liver Trust, a declarat pentru London Standard că acest studiu a dezvăluit că modul în care oamenii consumă alcool este important și că băutul în exces poate avea „consecințe grave”.

„Această cercetare este importantă pentru că relevă faptul că nu contează doar cât de mult bei în general, ci și modul în care bei”, a spus Healy. „A bea mult, repede sau a bea pentru a te îmbăta poate avea consecințe grave pentru sănătatea ficatului tău”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?