Ce este „a doua armată”, mișcarea de rezistență din sudul Ucrainei pe care se bazează, în parte, contraofensiva armatei ucrainene

Ce este „a doua armată”, mișcarea de rezistență din sudul Ucrainei pe care se bazează, în parte, contraofensiva armatei ucrainene

Alături de soldații ucraineni care luptă pentru recucerirea regiunii Herson este activă o a doua armată: „Roukh Oporou”, rezistența ucraineană, care observă neîncetat mișcările invadatorilor și care a fost activă pe toată perioada de la capturarea orașelor sudice de către ruși, relatează AFP.

pliantele rezistentei ucrainene in zonele ocupate de rusiFoto: Captura Twitter

Misiuni de recunoaștere a pozițiilor rusești în Herson cu drone civile

Timp de 25 de minute, o dronă zboară peste estuarul râului Nipru, cu camera sa de înaltă definiție îndreptată spre malul ocupat de ruși.

Ascunși în tufișuri, Oleksii și Serghei - ale căror nume au fost schimbate pentru a le proteja identitatea - urmăresc pozițiile rușilor, într-o misiune periculoasă.

Estuarul din această parte de sud a regiunii Mykolaiv are o lățime de 10 kilometri, dar se află în raza de acțiune a artileriei ruse, iar trupele ruse pot localiza locul de unde este controlată drona lor chinezească, un model civil la 15.000 de euro. Cei doi bărbați s-au trezit de multe ori sub focurile rușilor.

De data aceasta, operațiunea a decurs fără probleme. Au fost depistate câteva camioane și noi poziții fortificate. Cei doi transmit pe scurt descoperirile lor cu soldații, apoi se îndepărtează cu rapiditate.

Celule separate cu cu mii de agenți infiltrați în zonele ocupate de ruși

Au nevoie de un ecran mare pentru analize detaliate, localizarea posibilelor ținte și coordonarea cu armata.

În ciuda uniformelor lor impecabile și a armelor occidentale, Serghei și Oleksii sunt membri ai rezistenței ucrainene.

Oleksii spune că s-a implicat în rezistență după ce a descoperit masacrele comise de ruși în Bucha, în suburbiile Kievului. Până atunci, el avea o afacere de familie în Kiev. Mykola lucra în turism.

Este greu de clarificat țesătura relațiilor lor cu armata. „Operăm în manieră orizontală”, explică Oleksiï, odată ce a ajuns în siguranță la „un prieten”, de unde va analiza imaginile surprinse cu drona.

"În teorie, ar fi trebuit să merg la sediul armatei din Nikolaev pentru a arăta imaginile. Dar știm că vom rezolva mai repede singuri", a spus el.

Nikolaev este primul mare oraș la vest de Herson, ocupat de ruși și unde armata ucraineană a anunțat luni că a lansat o contraofensivă. A devenit capitala mișcării de rezistență ucrainene din sud.

Într-o clădire anonimă, Oleksii îl prezintă pe Oleg, în vârstă de cincizeci de ani, care coordonează această mișcare despre care a acceptat să vorbească puțin.

"Nu este o persoană sau două. Sunt celule separate și mii de oameni", a spus el, referindu-se la "agenții" săi infiltrați în teritoriile ocupate.

Contraofensiva armatei ucrainene se bazează parțial pe datele mișcării de rezistență

Aproape toți sunt civili. Misiunea lor principală: să urmărească mișcările trupelor rusești.

„Contraofensiva se bazează parțial pe aceste date (...) Știm unde sunt centrele lor de comandă, unde se adună, unde livrează armele, care sunt principalele rute de transport”, explică acest bărbat, cu fața mascata cu o cagulă.

„Azi dimineață, am vorbit cu un tip care a raportat că 100 de vehicule se adunau în același loc (...) Acest om nu se teme de nimic”, continuă el.

Roman Kostenko, fost militar, adjunct și secretar al Comisiei de Apărare a Parlamentului Ucrainei, confirmă: „mișcarea de rezistență a fost foarte eficientă”.

„Preluăm informații de la sateliți și drone, dar avem nevoie și de oameni care să confirme locația țintelor”, a spus el pentru AFP.

Mișcarea de rezistență ucide colaboratori și ocupanți

De câteva săptămâni, regiunea Herson este zguduită de explozii și atacuri care vizează infrastructura militară rusă. Aproape în fiecare zi, au loc atacuri țintite.

Luni, un oficial rus de ocupație a fost împușcat și ucis acolo.

Cine comite aceste crime? Potrivit unui ofițer ucrainean care ține legătura cu rezistența, „unii civili sunt pregătiți, noi le-am pus la dispoziție arme”.

Printre aceștia, foști membri ai brigăzilor teritoriale de apărare, antrenați în ianuarie de forțele speciale ucrainene și care „au primit kalașnikov”.

Dar controlul Moscovei asupra regiunii este în creștere.

Mai multe surse au declarat pentru AFP cazuri de tortură a civililor, uneori pur și simplu pentru că au manifestat împotriva prezenței ruse. AFP nu a putut verifica aceste informații.

Vadim, care susține că a fost un „om obișnuit” înainte de război, s-a alăturat rezistenței pentru a „strânge informații, a crea depozite de arme, a livra arme oamenilor care au fost pregătiți”.

Acesta spune povestea a doi membri ai apărării teritoriale a căror acoperire fusese descoperită. „L-au ucis pe unul și nu știu ce s-a întâmplat cu celălalt”, a spus el.

Pentru a-și pune familia în siguranță, a ajuns să părăsească zona, ieșind doar pentru că a dat o mită de 200 de dolari la un punct de control. Deocamdată, nu se poate să se întoarcă.

"Rușii pot spune oricând că ne vor prinde, rezistența este mai puternică. Suntem mai numeroși, suntem poporul", spune el.


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

5 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?