Ce este „castorul“ ucrainean care terorizează Moscova. Arma poate lovi la peste 1000 de kilometri

Ce este „castorul“ ucrainean care terorizează Moscova. Arma poate lovi la peste 1000 de kilometri

Ucraina ar putea folosi o nouă dronă „kamikaze” pentru a viza Moscova, au sugerat experții, deoarece războiul dronelor din Ucraina a ajuns în inima capitalei ruse, scrie Ziare.com.

Conturile de informații open-source au sugerat că dronele ucrainene „Beaver” (Castor) ar putea fi în spatele atacurilor recente asupra Moscovei, pe care Kremlinul le-a pus pe seama Kievului.

Se știu puține lucruri despre Beaver. Aceste noi drone ucrainene sunt în general asemănătoare cu cele Shahed iraniene. Shahed, cunoscute și sub denumirea de drone de atac unidirecțional Geran-2, au fost frecvent utilizate de Rusia pentru a ataca Ucraina, conform lui Justin Bronk, cercetător la Royal United Services Institute din Londra.

Din imaginile și videoclipurile disponibile, dronele folosite împotriva Moscovei arată comparabil ca greutate și dimensiune cu Shahed-urile iraniene, deși anvergura lor este puțin mai mare, a spus el pentru Newsweek.

Beaver pare să aibă un motor pe benzină relativ mic, dar se crede că are o autonomie de peste 1000 de kilometri.

Costul unei astfel de drone este de aproximativ 4 milioane UAH (108.000 de dolari). 50 de astfel de drone în valoare de 200 de milioane UAH au fost achiziționate pentru Forțele Armate Ucrainene pe cheltuiala fundaţiei prezentatorului Tv ucrainean Serhi Pritula.

Pe baza dimensiunii lor, dronele ar putea cel mai probabil să transporte o încărcătură de 20-30 kg explozibil. Autonomia este estimată la aproximativ 1.000 km, dar depinde de cât de mult transportă - dacă ar transporta 20-30 kg de muniție sau alte încărcături, autonomia ar fi estimată în jur de 200-300 km.

Din filmările disponibile în prezent, pare să aibă un motor cu ardere internă, o elice și un tren de rulare, ceea ce indică că este lansat în aer de pe asfalt, potrivit expertului în drone din Marea Britanie, Steve Wright.

Drone similare, sau cel puțin părțile constitutive ale designului Beaver, există de ani de zile, deși nu există niciun indiciu că Beaver în forma observată deasupra Moscovei a fost folosită înainte de începerea războiului total în Ucraina, în februarie 2022, spun analistii.

Ceea ce este mai puțin clar este cât capabile sunt dronele „Beaver” să facă față bruiajului de navigație – ceva la care Shahed sunt destul de pricepute. Vehiculele aeriene fără pilot proiectate de Iran utilizează mai multe tipuri de navigație, a spus Bronk, făcând bruiajul mai puțin eficace.

Este greu de spus cât de bine gestionează dronele Beaver apărarea extinsă de război electronic instalată în și în jurul Moscovei, a spus Bronk.

Două clădiri de birouri au fost „uşor avariate” în atacurile de duminică, a declarat Serghei Sobianin, primarul Moscovei.

Lovirea unor astfel de clădiri nu se potrivește cu doctrina militară ucraineană și sugerează că a existat un bruiaj semnificativ împotriva UAV-urilor, a spus Bronk. Dar va vor avea totuși un „efect psihologic deliberat” în aducerea războiului în capitala rusă, a spus el.

„Castorul“ ar putea fi cu siguranță „vulnerabil” la războiul electronic și bruiaj, a adăugat Wright, dar ar fi o „victorie uriașă” pentru operator dacă chiar și una sau două dintre drone se sustrage apărării.

În viitor, așa cum este cazul Shahed-urilor, este posibil să fie folosite în roiuri mult mai mari pentru a copleși apărarea antiaeriană, a sugerat Wright.

Al 5-lea atac începând din luna mai

Apărarea aeriană rusă a doborât, marți, 1 august, „mai multe" drone care vizau regiunea Moscovei, a declarat primarul Serghei Sobyanin, una dintre ele lovind un turn care fusese atacat şi duminică, transmite The Guardian.

Ministerul rus al Apărării a declarat că două drone au fost distruse de sistemele de apărare aeriană în districtele Odintsovo şi Narofominsk, în apropiere de Moscova, în timp ce o a treia a fost blocată şi s-a prăbuşit în capitală, a relatat, marţi dimineaţă, agenţia de presă de stat rusă Tass.

Ministerul a dat vina pe Kiev pentru aceste atacuri.

Sobianin a declarat, într-o postare pe Telegram, că nu au fost raportaţi răniţi.

„Faţada de la etajul 21 a fost avariată. Geamurile de 150 de metri pătraţi au fost sparte", a spus el.

Aeroportul Vnukovo din Moscova a fost, de asemenea, închis temporar, iar zborurile au fost redirecţionate.

Atacurile au avut loc la două zile după ce preşedintele ucrainean Volodimr Zelenski a declarat că războiul vine în Rusia, după ce trei drone au fost doborâte duminică deasupra Moscovei, deşi Ucraina nu a recunoscut responsabilitatea pentru aceste atacuri.

„Treptat, războiul se întoarce pe teritoriul Rusiei - în centrele sale simbolice şi în bazele sale militare. Acesta este un proces inevitabil, natural şi absolut corect", a declarat Zelenski în discursul său de duminică.

Atacurile de marţi marchează cel puţin a cincea oară când vehiculele aeriene fără pilot au ajuns în capitala rusă din luna mai, când două drone au căzut deasupra Kremlinului.

Moscova şi împrejurimile sale se află la peste 500 km de graniţa cu Ucraina şi de conflictul în curs de desfăşurare din această ţară.

În atacul de duminică, Rusia a declarat că apărarea sa aeriană a doborât o dronă în Odintsovo, în regiunea înconjurătoare a Moscovei, în timp ce alte două au fost bruiate şi s-au prăbuşit în cartierul de afaceri al oraşului Moscova.

Fotografii şi înregistrări video au arătat că o dronă a smuls o parte din faţada unui zgârie-nori modern, IQ-Quarter, situat la 5,5 km de Kremlin. Clădirea, care a fost lovită din nou marţi, găzduieşte mai multe agenţii guvernamentale, potrivit agenţiei ruse de ştiri Ria-Novosti.


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 „Ar fi primul val al ofensivei”