Ce imnuri de partid a compus Mircea Rusu și în ce conflicte a intrat cu formațiunile politice

Ce imnuri de partid a compus Mircea Rusu și în ce conflicte a intrat cu formațiunile politice

Mircea Rusu, recent condamnat la trei ani de închisoare, e autorul a două imnuri folosite partide politice, adică de PNL, dar și de PMP. Între timp, popularii au și renunțat la acest imn, din cauza unei dispute cu artistul.

Mircea Rusu, un artist și fost primar condamnat definitiv FOTO Arhivă

În primul rând, Mircea Rusu este autorul „Verde înrourat”, un imn folosit de PD inițial, apoi de PDL (formațiunea reieșită din fuziunea PD cu PDL)), iar în cele din urmă de noul PNL (în urma fuziunii PDL cu PNL în 2014).

Sunt câteva precizări pe care vreau să le fac. Una se referă la faptul că din 1996 acest cântec, „Verde înrourat”, şi nu „Omul bun şi pomul copt”, a devenit imnul Partidului Democrat. Acest cântec nu a fost o comandă. Acest cântec nu a fost făcut pentru un partid, probabil că nici n-ar fi ieşit dacă ar fi fost comandă, nici nu l-aş fi făcut. A doua precizare: acest cântec a adus în 1996 4 procente din 16 ale Partidului Democrat, condus la vremea aceea de Petre Roman. În mod evident, între mine şi staff-ul PD-ului de atunci, s-au legat prietenii. În afara achitării imnului, nu am beneficiat de nici un alt favor imobiliar sau de altă natură din partea Partidului Democrat. În continuare imnul a fost aducător de procente, dar în 1996 a fost aproape în măsură să intre în Parlament. În ultimii ani, din păcate, am asistat la o despărţire între ceea ce este cântecul, adică o sonoritate ce vine de undeva dinspre rădăcinile neamului, şi ceea ce se înfăptuieşte în plan politic de către posesorul de drept al acestui cântec”, a afirma Mircea Rusu, în 2009, într-un interviu pentru „Jurnal de Dâmbovița”.

La acea vreme Mircea Rusu vorbea de posibilitatea să returneze banii celor PDL, pentru ca formațiunea politică să nu-l mai folosească. Totuși. PDL a continuat să-l folosească, apoi și PNL, care a păstrat imnul, după ce PDL a renunțat la nume și culoare.

„Adevărul” a încercat să afle poziția PNL pe tema condamnării lui Mircea Rusu, autorul unui imn folosit și în prezent de PNL, dar până în prezent formațiunea nu a venit cu o poziție pe tema posibilității renunțării la imn sau altă decizie, pentru a nu mai fi asociați cu un condamnat definitiv. Mircea Rusu a fost timp de trei mandate edil al comunei Band din Mureș.

PMP a renunțat la piesa lui Mircea Rusu

De asemenea, o altă melodie compusă de acesta, „Iarba verde de acasă”, a fost folosită ca imn de Partidul Mișcarea Populară, în perioada 2016-2018. Contactat de „Adevărul”, președintele PMP, Eugen Tomac, a explicat faptul că partidul său și-a încheiat socoteliile cu Mircea Rusu de acum cinci ani, după unele neînțelegeri financiare.

Din 2018, versurile piesei domnului Rusu nu mai sunt ale noastre. Am avut o neînțelegere referitoare la drepturile de autor. Noi aveam o înțelegere care a fost modificată. Din 2018, pe cale amiabilă, am decis să nu mai folosim imnul”, a precizat Tomac.

Cauza condamnării

Cântărețul Mircea Rusu își va petrece următorii trei ani în închisoare pentru complicitate la delapidare. Este acuzat că în perioada în care a fost primar al comunei Band, județul Mureș, a complotat cu doi casieri să prejudicieze bugetul instituției cu peste 500 de mii de lei.

Sumele delapidate au fost descoperite în urma unor controale ale ANAF, iar modul de acțiune era simplu. O parte din banii adunați peste zi, la casieria Primăriei, în loc să fie depuși la Trezoreria Statului, ajungeau direct la inculpați. Astfel, Mircea Rusu a primit câte doi ani de închisoare pentru fiecare dintre cele două acte de complicitate la delapidare, dar, pentru că mai avea o condamnare anterioară pentru abuz în serviciu, magistrații au contopit pedepsele.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

4 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…