Ce nu au voie să facă proprietarii de case cu ape pe terenul lor. Sancțiuni și obligarea la despăgubiri pentru cei care seacă izvoarele

Ce nu au voie să facă proprietarii de case cu ape pe terenul lor. Sancțiuni și obligarea la despăgubiri pentru cei care seacă izvoarele

Izvoarele de pe terenurile deținute de români nasc dispute aprinse, ce se încheie de multe ori în sala de judecată. Apele sunt folosite adesea pentru construcția de fântâni, astfel că problema devine una de viață și de moarte.

Proprietarul nu poate seca un izvor dacă îi afectează pe vecinii săi FOTO enciclopedia.biz

Mulți români consideră că pot face orice doresc cu apele de pe terenurile care le dețin. Nimic nu este însă mai departe de adevăr.

Codul Civil prevede sancțiuni pentru proprietarii de case care micșorează sau seacă apele de pe terenurile lor.

Astfel, la alineatul 1 din articolul 609 se prevede că „proprietarul fondului pe care se află izvorul poate cere repararea prejudiciilor cauzate de persoana care, prin lucrările efectuate, a secat, a micşorat ori a alterat apele sale.”

În aceeași reglementare se mai stipulează și că, dacă starea de fapt o permite, proprietarul fondului poate pretinde restabilirea situaţiei anterioare atunci când apa era indispensabilă pentru exploatarea fondului său.

În cazul în care izvorul se întinde pe două fonduri învecinate, dispoziţiile legale amintite anterior se aplică în mod corespunzător, ţinând seama de întinderea izvorului pe fiecare fond.

„A blocat cursul firesc al apei”

Numeroși români și-au făcut publice problemele de care s-au lovit cu vecinii lor pe legeaz.net și au cerut ajutor pentru a găsi o soluție legală.

„Am un vecin care vrea să blocheze cursul unui pârâu care trece și pe la mine și e la el, să îl devieze pe terenul meu. El și-a înălțat terenul aducând pământ și a blocat astfel cursul firesc al apei pe șanțul care a fost. Ce pot să fac pentru a păstra cursul firesc al apei pe șanț?”, întreabă un proprietar de casă.

Un alt bărbat spune că vecinul lui și-a făcut o fântână mult prea aproape de fântâna lui, chiar dacă este pe proprietatea lui, iar acum se teme că va rămâne fără apă.

„Am un vecin care vrea să își construiască o fântână la 5 metri distanță de a mea. Sunt pe proprietăți vecine. E legal? Dacă îmi seacă fântâna!”, sunt necunoscutele proprietarului.

Un român explică pe înțelesul tuturor că un izvor nu poate fi secat doar pentru că o persoană dorește acest lucru, chiar dacă trece pe terenul lui.

„Dacă izvorul asigură pentru locuitorii unei localităţi apa necesară pentru satisfacerea nevoilor curente, proprietarul este obligat să pretindă restabilirea situaţiei anterioare persoanei culpabile de secarea sau alterarea apelor”, este concluzia proprietarului de casă.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Israelul retrage din serviciu bateriile sale de rachete Patriot. Cum explică experții decizia și ce se poate întâmpla cu ele

2 Misterul bărbatului răpit din parcarea Cortina Residence din Sectorul 1

3 VIDEO „Femeile din România și cele din Italia sunt foarte diferite”

4 Nu are noroc în dragoste și a ieșit cu 6 bărbați în 7 luni ca să-și găsească „jumătatea”

5 Știați cine sunt persoanele care inspectează Sfântul Mormânt încă din Vinerea Mare, înainte de miracolul Luminii Sfinte?