CE propune un mai bun schimb de date şi întărirea mandatului Europol, într-o nouă agendă antiteroristă

CE propune un mai bun schimb de date şi întărirea mandatului Europol, într-o nouă agendă antiteroristă

Comisia Europeană a prezentat miercuri un pachet de măsuri pentru consolidarea prevenţiei şi protecţiei în faţa terorismului, care include şi întărirea mandatului Europol, după o serie de atacuri sângeroase recente, relatează DPA şi AFP.

După atacurile din ultimele luni de la Viena, Nisa şi Dresda, mai multe ţări din Uniunea Europeană au făcut apel la un sistem mai bun şi mai rapid de schimb de date despre persoanele care ar putea reprezenta un risc de securitate.

Miercuri, Comisia Europeană a prezentat o Agendă privind combaterea terorismului, despre care spune că "va permite UE să intensifice lupta împotriva terorismului şi să-şi consolideze rezistenţa la ameninţările teroriste".

"Agenda se bazează pe activitatea desfăşurată în ultimii ani şi urmăreşte să sprijine statele membre să anticipeze, să prevină, să protejeze şi să răspundă mai bine ameninţării teroriste", precizează Comisia Europeană într-un comunicat.

Prin mandatul revizuit propus miercuri, Europol, agenţia UE pentru cooperare în materie de aplicare a legii, va oferi un sprijin operaţional mai bun pentru anchetele efectuate de statele membre, adaugă Bruxellesul.

"Recentul val de atacuri de pe teritoriul european a fost un semnal de alarmă cu privire la faptul că terorismul rămâne un pericol real şi actual. Pe măsură ce această ameninţare evoluează, trebuie să evolueze şi cooperarea noastră ce vizează contracararea ei", subliniază CE.

Prin această agendă, "punem accentul pe investiţiile în rezistenţa societăţilor noastre, prin măsuri menite să combată mai bine radicalizarea şi să ne protejeze spaţiile publice împotriva atacurilor prin acţiuni specifice", a afirmat vicepreşedintele CE pentru promovarea modului de viaţă european, Margaritis Schinas, citat în comunicat.

La rândul său, comisarul pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a declarat că "prin Agenda privind combaterea terorismului, consolidăm capacitatea experţilor de a anticipa noile ameninţări, ajutăm comunităţile locale să prevină radicalizarea, oferim oraşelor mijloacele necesare pentru a proteja spaţiile publice deschise printr-o bună proiectare a acestora şi ne asigurăm că putem răspunde rapid şi mai eficient la atacuri şi la tentativele de atacuri".

"Propunem, de asemenea, să acordăm Europol mijloace moderne prin care să sprijine ţările UE în anchetele pe care le efectuează", a adăugat el, citat în acelaşi comunicat.

Bruxellesul precizează că Agenda privind combaterea terorismului vizează identificarea vulnerabilităţilor şi consolidarea capacităţii de anticipare a ameninţărilor, prevenirea atacurilor prin combaterea radicalizării, promovarea securităţii de la stadiul conceperii politicii în acest domeniu şi reducerea vulnerabilităţilor pentru a proteja oraşele şi cetăţenii, precum şi consolidarea sprijinului operaţional, a urmăririi penale şi a drepturilor victimelor pentru a răspunde mai bine atacurilor.

DPA scrie însă că una dintre cele mai controversate părţi din propunerile Comisiei Europene ar putea fi intenţia de a le acorda autorităţilor acces la platforme de conversaţie criptate precum Signal şi Telegram. Executivul comunitar susţine că acest acces este esenţial în investigarea terorismului şi criminalităţii.

Activiştii sunt însă îngrijoraţi că acest lucru ar putea încălca drepturile la viaţă privată. Cu toate acestea, şeful aplicaţiei de mesagerie Threema, Martin Blatter, a atras atenţia luna trecută că este imposibil tehnologic să se ofere un astfel de acces.

În comunicatul său de presă, Comisia Europeană menţionează că "va promova o abordare care să menţină eficacitatea criptării în protejarea vieţii private şi a securităţii comunicaţiilor, oferind, în acelaşi timp, un răspuns eficace în ceea ce priveşte infracţiunile şi terorismul".

Printre propunerile concrete se numără şi intensificarea eforturilor "de asigurare a protecţiei fizice a spaţiilor publice, inclusiv a lăcaşurilor de cult, prin asigurarea securităţii de la stadiul conceperii", dar şi posibilitatea "de creare a unui cadru juridic european care să permită detaşarea agenţilor de securitate pe zboruri".

În acelaşi timp, CE atrage atenţia că, pentru a contracara răspândirea online a ideologiilor extremiste, "este important ca Parlamentul European şi Consiliul să adopte de urgenţă normele privind eliminarea conţinutului online cu caracter terorist", urmând ca ea să sprijine apoi aplicarea acestora. "Forumul UE pentru internet va elabora, în ceea ce priveşte materialele extremiste online, orientări privind moderarea conţinutului accesibil publicului", completează CE.

"Toţi cei care intră în UE, indiferent dacă sunt sau nu cetăţeni, trebuie să fie verificaţi prin consultarea bazelor de date relevante. Comisia va sprijini statele membre în asigurarea unor astfel de controale sistematice la frontiere. Comisia va propune, de asemenea, un sistem care să asigure faptul că o persoană căreia i s-a refuzat dreptul de a deţine o armă de foc din motive de securitate într-un stat membru nu poate depune o cerere similară în alt stat membru, eliminându-se astfel o lacună existentă", se mai arată în comunicat.

Comisia Europeană a mai anunţat că "va desemna un coordonator pentru lupta împotriva terorismului, care va fi responsabil de coordonarea politicii şi finanţării UE din domeniul combaterii terorismului în cadrul Comisiei şi îşi va desfăşura activitatea în strânsă colaborare cu statele membre şi cu Parlamentul European".

Bruxellesul a propus de asemenea consolidarea mandatului Europol, agenţia UE pentru cooperare în materie de aplicare a legii.

"Având în vedere faptul că teroriştii abuzează adesea de serviciile oferite de societăţile private pentru a recruta adepţi, a planifica atacuri şi a disemina propagandă care incită la noi atacuri, mandatul revizuit va ajuta Europol să coopereze în mod eficace cu sectorul privat şi să transmită dovezi relevante statelor membre. De exemplu, Europol va putea acţiona ca punct focal în cazul în care nu este clar care stat membru are jurisdicţie", explică Bruxellesul.

"Noul mandat va permite, de asemenea, Europol să prelucreze seturi de date mari şi complexe, să îşi îmbunătăţească cooperarea cu Parchetul European, precum şi cu ţările partenere din afara UE, şi să contribuie la dezvoltarea de noi tehnologii care să corespundă nevoilor în materie de aplicare a legii. Acesta va consolida cadrul Europol privind protecţia datelor şi controlul parlamentar efectuat de această agenţie", adaugă Comisia Europeană.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 O dezvăluire care dă de gândit / „Din păcate, nu am avut ocazia să-l cunosc pe Zelensky în persoană. Probabil că are alte lucruri de făcut”

4 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

5 Așa o fi?