Ce se află în spatele afluxului de migranți chinezi la granița sudică a SUA

Ce se află în spatele afluxului de migranți chinezi la granița sudică a SUA

Pe măsură ce SUA se confruntă cu o creștere dramatică a imigrației ilegale a cetățenilor chinezi, au început să circule zvonuri cu privire la presupusa implicare a guvernului de la Beijing, se arată într-o analiză UnHerd.

Numărul migranților chinezi care încearcă să treacă granița SUA a crescut simțitor FOTO Profimedia

Moderatorul de podcast și fostul profesor de biologie Bret Weinstein (care printre altele a promovat teoria că SIDA nu este provocată de virusul HIV - n.red) a vorbit recent despre călătoriile sale în America Centrală într-un interviu cu Tucker Carlson, descriind o tabără de migranți chinezi din Panama drept o potențială operațiune a Partidului Comunist Chinez. El a afirmat că cetățenii chinezi erau în majoritate bărbați, ostili față de străini, spre deosebire de migranții economici din America de Sud care fug de sărăcie și instabilitate.

Weinstein a speculat că migrația în masă a cetățenilor chinezi în SUA face parte dintr-o invazie legată de inițiativa guvernului chinez Centura și Drumul, împreună cu construirea unui pod la Darién Gap al cărui scop nu este limpede nici pentru localnici, nici pentru muncitori.

Gazda de televiziune Phil McGraw (Dr. Phil), a exprimat îngrijorări similare la podcastul comentatorului și fostului moderator de televiziune Joe Rogan săptămâna aceasta, citând statistici privind imigrația și descriind un aflux de migranți chinezi compus din bărbați de vârstă militară în formă, având tunsori și cizme militare. El a sugerat că cetățenii chinezi care trăiesc ilegal în SUA ar putea lansa atacuri coordonate asupra rețelei energetice americane.

Deși nu există dovezi că cetățenii chinezi ar forma o a cincea coloană, cert este că numărul lor a crescut dramatic. În 2021, doar 450 de cetățeni chinezi au fost prinși trecând ilegal granița sudică a SUA, dar această cifră a urcat la peste 2.000 în 2022 și la 24.000 în 2023, potrivit Serviciului Vamal și al Poliției de Frontieră al SUA. Contactele dintre autorități și migranți chinezi la nivel național au crescut în mod similar în ultimii ani, atingând 52.700 în 2023, aproape dublu față de anul precedent.

Migrația cetățenilor chinezi peste granița sudică a atras o atenție considerabilă din partea mass-media în ultimele luni, presa atribuind fenomenului unor motive cât de poate de banale: și anume, căutarea de oportunități economice și eliberarea de represiunea politică. Majoritatea imigranților chinezi care intră ilegal prin Darién Gap sunt din clasa de mijloc inferioară, potrivit New York Times , și mulți dintre ei se tem că Xi Jinping ar putea arunca China în război sau dezastru economic.

Preocupările legate de eventuale operațiuni chineze pe teritoriul SUA sunt anterioare celui mai recent val de migrație. Companiile chineze au achiziționat sute de mii de acri de teren american, stârnind îngrijorare în rândul legiuitorilor americani și o acțiune din partea administrației Biden de a restricționa cumpărarea de terenuri în apropierea bazelor militare. O mare parte din acest teritoriu este deținută de Smithfield, cel mai mare procesator de carne de porc din America, care a fost cumpărat de o companie chineză. Dominanța Chinei în industriile critice și dependența Americii de aceasta pentru mărfuri precum alimente și produse farmaceutice creează un sentiment de vulnerabilitate și suspiciune.

Politicienii americani din ambele tabere politice au adoptat un ton din ce în ce mai dur față de China în ultimii ani, pe măsură ce țara își extinde economia și influența globală, construind infrastructură și împrumutând miliarde de dolari țărilor din Africa. Această influență îngrijorează națiunile occidentale. Joe Biden s-a alăturat altor țări din G7 în cadrul unor proiecte de infrastructură menite să contracareze proiectul Drumul și Centura al Chinei în 2021 și a apărut un demers bipartizan pentru a restricționa accesul firmelor chineze de biotehnologie pe piața din SUA.

Imigrația ilegală la granița SUA-Mexic a crescut considerabil în ultimii ani, de la aproximativ 1,3 milioane la 2 milioane de întâlniri între poliție și migranți între 2021 și 2022. Totodată, a devenit o problemă cheie pe fondul campaniei în vederea alegerilor prezidențiale din noiembrie, și e de așteptat ca oricine va câștiga cursa să se confrunte cu presiuni enorme pentru a opri intrările ilegale a migranților, indiferent de nationalitatea lor, conchide UnHerd.

Numărul de cetățeni chinezi care traversează frontiera sudică de lângă San Diego a eclipsat acum numărul mexicanilor, potrivit noilor date ale Serviciului vamal și de protecție a frontierelor.

Agenții de frontieră au prins 21.000 de cetățeni chinezi care au intrat ilegal în SUA în sectorul San Diego începând din octombrie, față de 18.700 de cetățeni mexicani, potrivit informațiilor obținute de Fox News.

„Unii dintre acești oameni vor să vină aici pentru o viață mai bună, dar cred că este foarte posibil ca o parte dintre acești [cetățeni] chinezi să se afle aici pentru a spiona sau, cel puțin, pentru a transmite informații", a avertizat anterior pentru Newsweek Rebecca Grant, analist de securitate națională la IRIS Independent Research.

Grant a subliniat că este „99% sigură că cel puțin o mică parte dintre ei sunt infiltrări ale armatei chineze din motive dăunătoare pentru securitatea noastră națională".

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat