Ce se ascunde în spatele atacurilor cu rachete ale Rusiei asupra Ucrainei

Ce se ascunde în spatele atacurilor cu rachete ale Rusiei asupra Ucrainei

Rusia a atacat pe 10 octombrie mai multe orașe ucrainene cu 84 de rachete și 24 de drone. Locurile vizate de atac adăposteau civili, fiind vorba mai multe centrale electrice, dar și un loc de joacă pentru copii în centrul Kievului.

Capitale Ucrainei după atacul cu rachete / Foto: Getty Images

„Invadatorii nu ne pot face față pe câmpul de luptă și recurg la aceste acte teroriste", a anunțat președintele Volodimir Zelenski în seara de după bombardament.

Publicația Kyiv Independent a scris că scopul atacurilor era de a semăna panică în rândul ucrainenilor, dar și să liniștească adepții furioși care doresc ca Rusia să câștige războiul.

Sursa precizează că acești oameni au cerut o lovitură masivă ca răspuns la pierderile umilitoare ale Rusiei din ultimele două luni, la care podul a fost punctul care a stârnit nemulțumiri publice în Rusia.

De ce a făcut-o Rusia?

Publicația precizează că Vladimir Putin este pus în situația de a mulțumi două tiputi de oameni: extremiștii pro-război și majoritatea pasivă.

Acțiunile sale recente - declararea anexării a patru regiuni ucrainene, lansarea unei mobilizări dezastruoase și atacul cu rachete asupra civililor - arată că face din ce în ce mai mult ceea ce vor acești fanatici și înstrăinează restul populației.

Este exact ceea ce ei voiau de mult timp", a declarat sociologul rus Greg Yudin. „Atât numirea lui Serghei Surovikin în funcția de comandant al acestei operațiuni, cât și aceste lovituri care vizează infrastructura critică a Ucrainei".

Propagandiștii ruși au sărbătorit atacul. Andrei Medvedev, vicepreședintele consiliului municipal al Moscovei, a declarat că populația rusă cerea atacurile acestea de ceva vreme. „Dacă atacurile asupra infrastructurii critice devin obișnuite, dacă loviturile asupra căilor ferate, podurilor și centralelor electrice devin parte din tacticile noastre?", a declarat el pe Telegram.

De asemenea, fanaticii pro-război au sărbătorit „faptul că Putin recunoaște prin astfel de acțiuni că îi ascultă", a spus Iudin. „Acest lucru nu este tipic pentru Rusia. În mod normal, el (Putin) nu ar face lucruri pe care oamenii îi cer să le facă, pentru a nu părea dependent de părerea lor".

„S-a ajuns în punctul în care îl amenințau, așa că a trebuit să îi liniștească în acest moment", a spus Iudin.

Vladimir Putin depinde de acești oameni pentru că sunt singurii care oferă ceea ce el ar putea vedea ca o cale viabilă de urmat, a spus Yudin. El a adăugat că urmărirea distrugerii anumitor zone din Ucraina este ca o terapie pentru mândria rănită a propagandiștilor.

Ce a realizat cu acest atac?

Pe lângă faptul că Putin a îndeplinit voia extremiștilor, rușii au lovit centre energetice în 12 regiuni și în capitală și au provocat pene de curent în 15 regiuni, de la Lviv, în vest, până la Harkov, în est.

În întreaga țară, 89 de persoane au fost rănite, iar până în prezent au fost înregistrate 11 decese. În total au fost afectate 117 situri, dintre care zeci de clădiri rezidențiale. Unele zone civile au fost vizate în mod deliberat, cum ar fi în centrul Kievului. Scopul pare să fi fost acela de a provoca teroare, mai notează publicația.

Kyiv Independent a realizat interviuri cu zeci de civili din Kiev și din alte părți, iar cei mai mulți dintre ei erau calmi, dar și plini de ură față de Rusia. Oamenii adăpostiți în metroul din Kiev au cântat melodii patriotice.

„Ucrainenii au dezvoltat o rezistență. Probabil că tot ceea ce a reușit (Rusia) este să întărească hotărârea ucrainenilor și să crească șansele ca Ucraina să obțină o apărare aeriană mai bună”, a spus Phillips O'Brien, profesor de studii strategice la Universitatea St. Andrew's din Marea Britanie.

Experții militari au declarat că atacurile cu rachete ale Rusiei vor avea un impact foarte mic pe câmpul de luptă, unde forțele rusești epuizate s-au retras în sudul și estul țării. Odată cu pierderea căii ferate a podului din strâmtoarea Kerci, acestea nu mai pot fi realimentate prin Crimeea. Acum au doar o singură linie de aprovizionare către Herson și se află în raza de acțiune a HIMARS.

Atacul Kremlinului a dus, de asemenea, la adoptarea unui proiect de lege în Congresul SUA pentru a clasifica Rusia ca stat terorist. Și, după ce o rachetă a lovit un birou al ambasadei germane din Kiev, a făcut ca Germania să fie de acord să trimită arme Ucrainei în zilele următoare.

Ucraina are nevoie de mai multă apărare aeriană din partea Occidentului. În timpul masacrului cu rachete al Moscovei, Zelenski a vorbit cu liderii francezi și germani despre sistemele de care țara sa are nevoie. Ministrul Apărării, Oleksii Reznikov, și ministrul de Externe, Dmytro Kuleba, au transmis pe Twitter cereri de apărare aeriană.

Sistemele de care Ucraina are cea mai mare nevoie sunt sistemul terestru Terminal High-Altitude Area Defense (THAAD) și sistemul naval Aegis Combat System, ambele lansând rachete care interceptează și le distrug pe cele de croazieră.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria