Ce se întâmplă dacă rupi o aluniță. Recomandările experților

Ce se întâmplă dacă rupi o aluniță. Recomandările experților

O banală aluniță poate ascunde afecțiuni ale pielii dintre cele mai grave, existând chiar riscul unui cancer de piele.

Alunițele care sângerează trebuie observate cu atenție FOTO Shutterstock

O aluniță poate sângera în cazul în care este ruptă sau zgâriată, iar, dacă sângerează fără un motiv aparent, acest lucru poate fi un semn al cancerului de piele, se arată pe site-ul romedic.ro.

Adulții au între 10 și 40 de alunițe pe întreg corpul, iar persoanele cu pielea mai deschisă au chiar mai multe alunițe.

Câteodată, alunițele pot provoca mâncărime, iar frecarea locului respectiv poate rupe pielea și poate provoca sângerare.

Ruperea sau zgârierea unei alunițe nu provoacă cancer

Este bine de știut că ruperea sau zgârierea unei alunițe nu provoacă cancer. În schimb, sângerarea unei alunițe poate indica prezența cancerului de piele.

Potrivit specialiștilor, alunițele posedă câteva gene active care cauzează cancer, numite oncogene . Acestea apar prin mutații ale ADN-ului.

Traumele fizice puternice pot cauza ruperea alunițelor.

Profesorul Antonio Costanzo, șef al catedrei de dermatologie la Universitatea Hunimed, explică modul în care o aluniță poate deveni periculoasă atunci când se rupe. Acestea pot deveni periculoase atunci când își schimbă forma sau mărimea. Astfel, este important ca alunițele să fie observate constant și atunci când își modifică forma să apelați la un medic dermatolog.

Aspectele pe care trebuie să le observăm atunci când o aluniță sângerează

În cazul în care o aluniță sângerează este nevoie să observăm următoarele aspecte: asimetria (o parte a aluniței are o formă sau textură diferită), delimitarea ( alunița are variații de culoare sau prezintă culori anormale precum alb sau roșu), diametru (alunițele care au un diametru mai mic de 6 milimetri reprezintă motive reduse de îngrijorare).

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”