Ce se întîmplă cu legea pensiilor și pensiile speciale

Ce se întîmplă cu legea pensiilor și pensiile speciale

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat că reprezentanţii Comisiei Europene au transmis un punct de vedere cu privire la pensiile speciale și urmează ca Ministerul Justiţiei să înainteze modificările, în concordanţă cu decizia Curţii Constituţionale. De asemenea, șeful Guvernului anunță și încheierea legii privind reforma pensiilor.

FOTO Inquam Photos

„Au trimis care este părerea dânşilor (reprezentanţii Comisiei Europene - n.r.) şi în acest moment Ministerul Justiţiei urmează să înainteze modificările la legea pensiilor, în concordanţă cu decizia CCR”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

Depunerea următoarei cereri de plată din PNRR fără închiderea jalonului privind pensiile speciale ar presupune o pierdere de 1,4 milioane de euro. Șeful Executivului a afirmat anterior că legea pensiilor speciale „mai mult ca sigur va fi contestată la CCR”.

Cu privire la reforma pensiilor, premierul a afirmat că speră să intre în vigoare de la 1 ianuarie.

„Ne-a dat Banca Mondială primul draft, a fost o discuție tehnică între cei de la Ministerul Muncii și Comisie, urmând să închidem legea (...) Eu îmi doresc foarte mjult să intre în vigoare de la 1 ianuarie”, a mai spus premierul, dând asigurări că în caz contrar vor fi luate măsuri.

Proiectul , care se află în lucru la Ministerul Muncii, are la bază trei variante.

Prima variantă este cea mai apropiată de cerințele Comisiei Europene și se bazează pe o formulă în care contează vechimea și sumele cu care fiecare român a contribuit la bugetul de stat, potrivit știrileprotv . Angajații care depășesc perioada minimă de contributivitate ar putea primi anual bonusuri. De exemplu, cei care au peste 36 de ani vechime în muncă vor primi în fiecare an câte un punct de pensie.

Varianta 2 a formulei de calcul a pensiei: Valorea punctului de referință 71 de lei x Numărul de puncte realizate.

A treia formulă ține seama de vechimea și de contribuțiile pensionarilor, dar și de un indice variabil, influențat de mersul economiei. Punctul de pensie va fi procent din salariul mediu brut.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?