Ce spun avocații despre schimbarea regulii prin care sunt ajutați refugiații ucraineni

Ce spun avocații despre schimbarea regulii prin care sunt ajutați refugiații ucraineni

Ministerului Afacerilor Interne schimbă legislația referitoare la ajutorarea refugiaților ucraineni, dar încă nu se știe cum. Dacă inițial aceștia urmau să primească lunar o sumă forfetară de 2.000 de lei, în final documentul aprobat de Guvern nu mai precizează la cât se ridică aceasta.

Familiile de refugiați ucraineni care ajung în România FOTO UNICEF / Adrian Holerga

Românii găzduiesc în prezent refugiați ucraineni, prin programul „50/20”. Adică, fiecare gazdă primește câte 50 de lei pe zi pentru fiecare persoană cazată și câte 20 de lei pe zi de persoană, dacă oferă și masa, iar responsabilii MAI spun că schimbarea legislației era obligatorie. „În lipsa adoptării măsurilor conținute de prezentul proiect de act normativ se ajunge la imposibilitatea de a mai asigura sumele pentru decontarea cheltuielilor cu hrana şi cazarea persoanelor care provin din zona de conflict armat din Ucraina”, se arată în nota de fundamentare, în care se mai precizează că statul are în prezent o cheltuială zilnică de peste 352.000 de euro pentru întreținerea refugiaților. Potrivit documentului, doar 5.007 ucraineni au locuri de muncă înregistrate în Registrul General de Evidență a Salariaților (REVISAL), motiv pentru care este necesară, de asemenea, identificarea unor măsuri pentru a facilita accesul persoanelor care provin din zona de conflict armat din Ucraina, pe piața muncii din România, pentru ca aceștia să-și poată asigura o sursă de venit din munca prestată.

Dispare suma între două forme ale proiectului

Drept urmare, prin „Ordonanța de Urgență a Guvernului pentru modificarea și completarea articolului 1 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 15/2022 privind acordarea de sprijin și asistență umanitară de către statul român cetățenilor străini sau apatrizilor aflați în situații deosebite, proveniți din zona conflictului armat din Ucraina” s-a decis ca de la 1 mai 2023 să fie modificat modul în care vor fi ajutați ucrainenii refugiați. Dacă în proiectul inițial era prevăzut ca familiile de ucraineni să primească de la Inspectoratele Județene de Urgență o sumă de forfetară de 2.000 de lei pe lună pentru a-și acoperi cazarea, ulterior, în forma finală a documentului, cuantumul acesteia nu mai este precizat. „Familiile şi persoanele singure, beneficiare ale Deciziei de punere în aplicare (UE) 2022/382 a Consiliului, beneficiază începând cu data de 1 mai 2023, pentru o singură perioadă de maximum 4 luni consecutive, de o sumă forfetară lunară, pentru acoperirea cheltuielilor de cazare și hrană, acordată din bugetul inspectoratelor judeţene pentru situaţii de urgenţă/Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov. Cuantumul, condițiile și mecanismul de acordare a sumei forfetare se stabilesc prin hotărâre a Guvernului”, se arată în documentul final.

Acces la șomaj

După împlinirea perioadei de patru luni consecutive în care au beneficiat de suma forfetară lunară pentru acoperirea cheltuielilor cu cazarea pe teritoriul României, actul normativ stabileşte faptul că persoanele respective au acces la sistemul asigurărilor pentru şomaj, la măsurile de prevenire a şomajului şi la măsurile pentru stimularea ocupării forţei de muncă, acordate în urma înregistrării la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, în condiţiile stabilite pentru cetăţenii români de prevederile Legii nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare, se mai arată în nota de fundamentare a documentului.

Cazați doar pe hârtie

Avocatul Adrian Cuculis spune că în mod obligatoriu trebuia schimbat ceva în sistemul de ajutorare a refugiaților din Ucraina. „După cunoștințele mele, aceste sume de bani erau asigurate prin grija Comisiei Europene ca urmare a programului de susținere a cetățenilor din Ucraina în cadrul granițelor Uniunii Europene. Totuși, trebuie să avem în vedere și faptul că foarte mulți dintre cei care aveau spații de cazare, dar chiar și persoane care nu aveau spații de cazare au profitat de banii respectivi într-un mod nelegal. Mai pe scurt, au folosit date de identificare ale cetățenilor din Ucraina fără ca aceștia să stea propriu-zis la adresele indicate în documentele depuse la primării, aici fiind în mod clar și vina primăriilor care nu au organizat anchete sociale la fața locului. Modificarea strategiei Guvernului are la bază și anumite inechități ce se întrezăreau încă de la începutul crizei, inechități care au fost resimțite ulterior de către cetățenii români care erau în anumite cazuri defavorizați față de cetățenii străini din Ucraina. Altfel spus, nu știu dacă soluția o reprezintă o diminuare a acestor ajutoare cât mai degrabă o mai bună corelare cu ajutoarele acordate cetățenilor români, dar și cu o mai bună verificare a celor care își pun la dispoziție locuințele în așa fel încât aceștia să fie în acord cu legea”, a precizat avocatul.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”