Ce spune ministrul Apărării de la Chișinău despre aderarea Republicii Moldova la NATO

Ce spune ministrul Apărării de la Chișinău despre aderarea Republicii Moldova la NATO

Ministrul Apărării de la Chișinău, Anatolie Nosatîi, susține că Republica Moldova nu este pregătită să intre în NATO, iar discuții despre aderarea țării la blocul militar nu există în acest moment.

Ministrul Apărării afirmă că țara sa nu este pregătită să adere la NATO: FOTO: Ministerul Apărării

După ce săptâmână trecută Maia Sandu a declarat, într-un interviu pentru Politico, că după invadarea Ucrainei există o discuţie serioasă în Republica Moldova despre capacitatea statului de a se apăra şi despre posibilitatea de a se alătura unei ,,alianţe mai mari”, ministrul Apărării a precizat că țara sa nu este pregătită în acest moment să adere la NATO.

,,Doamna președintă nu a anunțat despre NATO, dar alianțele sunt diferite. Noi cunoaștem alianțe locale, regionale, zonale...Pot fi diferite configurări. Este clar că toți cei care vor să manipuleze pe acest subiect, au invocat NATO. Dar dacă să vorbim despre NATO este o alianță politico-militară foarte puternică și să vorbim direct dorința de a deveni membru înseamnă mult. Trebuie să faci față, să fii acceptat, să implementezi multe standarde, procedee în sistemul de pregătire, dotare, dezvoltare. În primul rând, nu se acum discută despre această, dar definitiv noi nu suntem pregătiți”, a declarat Anatolie Nosatîi în cadrul unei emisiuni de la RliveTV.

Ministrul de la Chișinău mai susține că statutul de neutralitate al Republicii Moldova ,,ne-a lăsat să fim de unii singuri și cu un sistem de apărare care nu este relevant actualității”, iar revizuirea acestuia nu trebuie făcută fără să se țină cont ,,de dorința cetățenilor”.

Rusia amenință cu destrămarea Republicii Moldova

După declarațiile recente ale președintei Republicii Moldova cu privire la posibila alăturare a țării la o ,,alianţă mai mare”, mai mulți oficiali ruși au venit cu amenințări la adresa Chișinăului, susținând că aderarea la NATO ar putea cauza destrămarea țării.

De exemplu, președintele Comisiei Dumei de Stat pentru afacerile CSI, integrare eurasiatică și relații cu compatrioții, Leonid Kalașnikov, a declarat că Republica Moldova ar putea fi destrămată, dacă se va alătura NATO.

Iar senatorul rus Andriy Klimov a comentat pe internet declarația Maiei Sandu și a întrebat dacă președintele moldovean este pregătit să repete „politica suicidară” a omologului său ucrainean Volodimir Zelenski. Mai mult, senatorul a dat de înțeles că problemele Ucrainei au început în 2014, după anunțarea planurilor Kievului de a adera la NATO.

La sfârșitul anul trecut, șeful Serviciului de Informații și Securitate de la Chișinău, Alexandru Musteața, a anunțat că Rusia ar putea încerca în 2023 o invazie a Republicii Moldova, în încercarea de a crea un coridor spre Transnistria. Totuși, el a accentuat că punerea în aplicare a acestor scenarii depinde de evoluțiile războiului din Ucraina.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Trupele ucrainene au spart prima linie de apărare a rușilor, care se retrag prin propriile câmpuri minate

2 VIDEO Asta chiar trebuie văzută...

3 Mister total / Unde a „dispărut” USS Gerald R. Ford, cel mai mare portavion militar din lume?

4 Cum te afectează fizic și psihic lipsa sexului / Semne care îți arată că trebuie să faci sex mai des

5 Orașul subteran misterios în care pot locui 20.000 de oameni. Magnifica așezare, descoperită de un bărbat care își renova casa