Ce sunt și ce fac inhibitorii de colinesterază cu care ar fi fost otrăvit Aleksei Navalnîi

Ce sunt și ce fac inhibitorii de colinesterază cu care ar fi fost otrăvit Aleksei Navalnîi

Medici germani au anunţat luni că investigaţiile medicale efectuate opozantului rus Alexei Navalnîi indică o posibilă otrăvire a acestuia cu un fel de inhibitor de colinesterază, deşi substanţa specifică încă nu este cunoscută, scrie Reuters.

Potrivit agenţiei Reuters, există cinci elemente care trebuie avute în vedere despre această substanţă, potrivit  Agerpres.

  • Inhibitorii de colinesterază sunt un grup de compuşi chimici cu o gamă largă de întrebuinţări, de la fabricarea armelor chimice şi a pesticidelor pentru uciderea gândacilor şi până la producerea unor medicamente menite să atenueze simptomele bolii Alzheimer sau a altor forme de demenţă.
  • Neurotoxinele cunoscute sub denumirea de ”Noviciok” fac parte de asemenea din seria inhibatorilor de colinesterază.
  • Colinesteraza este o enzimă esenţială pentru funcţionarea normală a sistemului nervos al omului, al altor vertebrate şi insectelor.
  • Substanţele chimice care blochează sau inhibă colinesteraza pot provoca o hiperactivitate în cazul unei multitudini de funcţii umane, conducând la efecte acute multisistemice care pot fi letale.
  • Unele pesticide, precum organofosfaţii sau carbamaţii, inhibă colinesteraza. Aceste produse chimice pot fi în unele situaţii otrăvitoare pentru om.
  • Omul poate fi expus pesticidelor care inhibită colinesteraza prin inhalare, ingerare, precum şi prin contactul cu ochii sau cu pielea în timpul procesului de producţie ori prin aplicare.

Medicii de la Spitalul Charité din Berlin, unde este internat Navalnîi,au declarat luni că datele clinice indică faptul că acesta prezintă ''urme de otrăvire (...) cu o substanţă din grupa de substanţe active numite inhibitori de colinesterază''.

Susţinătorii lui Navalnîi cred de asemenea că acestuia i-a fost pusă otravă într-un ceai pe care el l-a băut joi pe aeroportul din Tomsk, înainte de a se îmbarca într-un avion cu destinaţia Moscova şi care a fost nevoit să aterizeze de urgenţă după ce lui Navalnîi i s-a făcut rău.

În schimb, oficialii ruși din Sănătate au spus luni că Aleksei Navalnîi, critcul Kremlinului, a fost testat negativ la inhibatori de colinesterază când a fost spitalizat în Omsk săpămâna trecută, contrazicând diagnosticul pus de doctorii germani care îl tratează la Berlin.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina