Ce trebuie să faci dacă ești mușcat de o căpușă

Ce trebuie să faci dacă ești mușcat de o căpușă

Este sezonul cald și, din cauza temperaturilor ridicate, pericolul căpușelor încă persistă. Înțepăturile acestor insecte pot duce la boli grave precum Lyme, dacă nu se intervine la timp. Însă dacă sunt luate măsurile la timp, pericolul este eliminat.

Căpușa FOTO Pexels

Este greu să simți când te înțeapă căpușa, deoarce ele secretă o substanță care ne împieducă să simțim mușcătura. De asemenea, preferă să se așeze în pliurile pielii, astfel că nici nu sunt ușor de văzut. Atunci când le simțim, sunt deja fixate pe piele și pot parazita gazda multă vreme arată Știrile Pro TV. Fără preferințe, pot parazita atât animale, cât și oameni. „Când vedem că (animalul de companie, n.r.) are o căpușă, o scoatem, dar poate rămâne acolo un rest și transmite mai departe boli. La om, e valabil același lucru”, spune medicul veterinar Diana Stoian.

Efectele la oameni pot fi grave

La oameni, efectele bolii pot fi grave. „O mică parte dintre căpuşe poartă microbul, care face boala Lyme. Ca să poată transmite microbul, trebuie să stea fixată 48-72 de ore. Uneori, e în zone ascunse și omul nu știe de când. Dar sunt scale vizuale prin care îți poți da seama de când e căpușa acolo - dacă pleznește de cât de grasă de sânge e clar că a stat mai mult acolo, dar dacă e amărâta, slăbănoagă - e de puțină vreme”, spune Cătălin Popescu, medic primar dermatolog.

Cu o pensetă, se prinde partea vizibilă a căpușei şi se rotește în sensul invers acelor de ceas. Până când aceasta se desprinde. Se dezinfectează local cu spirt medicinal sau betadină. Tratamentul preventiv înseamnă o cură scurtă de antibiotic, la recomandarea medicului.

De multe ori dai doar profilactic, alteori se vede ca o chestie inelară în jurul căpuşei, aia e stadiul incipient al bolii Lyme, care răspunde la antibiotic”, mai spune Cătălin Popescu.

În cazul animalelor noastre de companie există varianta unei singure tablete care fac atât deparazitare internă cât și externă.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?