Ce trebuie să știi dacă vrei să devii bucătar. Cât de mari sunt salariile în această domeniu




Ce trebuie să știi dacă vrei să devii bucătar. Cât de mari sunt salariile în această domeniu

O pasiune pe care multă lume o are se poate transforma cu ușurință într-o profesie, și chiar una bănoasă,aceea de bucătar, un job al cărui rol principal este să transforme câteva ingrediente într-o experiență culinară potrivit Job'Or (verandamall.ro)

Pasiunea pentru bucătărie este o condiție esențială ca să devii un bucătar bun. FOTO Shutterstock

Ce înseamnă să fii bucătar?

Dar ce înseamnă să fii bucătar? În esență, înseamnă un profesionist instruit în toate aspectele ce țin de prepararea alimentelor pentru aperitive, feluri principale, deserturi și alte mâncăruri care se servesc într-o unitate de alimentație publică, de la restaurant la bistro sau cantină.

Fie că prepară o supă, o porție de paste sau o prăjitură, rolul unui bucătar este să facă din ingredientele cu care lucrează o experiență culinară și să scoată din bucătăria sa cele mai reușite preparate.

Fișa postului

Deși poate diferi de la un tip de unitate la altul, atribuțiile unui bucătar nu sunt puține și includ:

  • Conceperea meniului restaurantului, testarea și bugetarea lui
  • Stabilirea necesarului zilnic/săptămânal de produse alimentare
  • Comandarea și recepționarea ingredientelor
  • Gestionare folosirii acestora
  • Pregătirea preparatelor, urmând rețetele alese pentru meniu dar și ordinea comenzilor
  • Asigurarea că că preparatele au gustul potrivit
  • Montarea și decorarea preparatelor înainte de a fi servite
  • Supervizarea respectării regulilor igienico-sanitare specifice alimentației publice
  • Coordonarea activității ajutorului de bucătar
  • Colaborarea cu managerul de restaurant sau cu bucătarul-șef pentru a asigura cele mai înalte standarde de calitate.

Pe lângă pasiunea pentru gătit, un bucătar are nevoie de câteva calități pentru a putea lucra în echipă și pentru a a scoate din bucătărie preparate care să satisfacă gusturile clienților . Printre ele, Job'Or punctează: rezistența fizică și psihică, creativitatea, atenția la detalii, spiritul de echipă, capacitatea de organizare și gestionarea eficientă a timpului.

Criteriile de angajare

Cerințele la angajare diferă de la un local la altul. În unele cazuri e nevoie doar experiență relevantă și pasiune pentru gătit. Pentru restaurante de top sau hoteluri, exigențele sunt mai mari: cel puțin doi sau trei ani experiență și specializare în domeniul gastronomic, chiar dacă ai absolvit o școală profesională sau ai urmat cursuri de calificare.

Există numeroase școli culinare ce oferă cursuri de specializare pentru postul de bucătar, iar cele mai multe includ partea de teorie dar și cea de practică.

Salariul unui bucătar în România

Un bucătar începător (ajutor de bucătar) câștigă de la 2.144 lei net, iar un bucătar șef, 6.768 lei net.

Tipul locației poate face ca sumele să fie mai mari. Bucătarii din r estaurantele de lux și cele din hotelurile de 4 și 5 stele pot câștiga dublu sau chiar triplu. Bucătarii cu job-uri sezoniere ori cei care lucrează în stațiuni turistice sau pe vase de croazieră obțin și ei venituri mai mari, însă creșterea este atribuită mai degrabă bacșișurilor care se adaugă salariului de bază, potrivit sursei citate.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat