Ce urmărește Putin prin atacarea porturilor ucrainene de la Dunăre?

Ce urmărește Putin prin atacarea porturilor ucrainene de la Dunăre?

În luna iulie, Rusia a intensificat atacurile asupra Odesei, în comparație cu perioadele de relativă liniște din cele aproape 17 luni de război. Orașul din sudul Ucrainei a fost de multă vreme legătura țării cu economia globală grație porturilor sale, scrie The New York Times.

Siloz de cereale din portul Reni, distrus de atacul dronelor ruse

„Forțele ruse au continuat să terorizeze regiunea Odesa aseară, lansând un atac de aproape patru ore cu drone kamikaze Shahed-136 asupra infrastructurii portuare de pe Dunăre”, a transmis Comandamentului Operațional Sud ucrainean, transmite Ukrinform. Pe Dunăre există trei porturi ucrainene - Izmail, Reni şi Ust-Dunaiskii - însă comandamentul nu precizează care dintre ele au fost vizate în atac, relatează CNN.

Imagini distribuite pe Facebook indică faptul că atacul ar fi vizat Portul Reni, situat în apropiere de Galaţi.

Este pentru prima oară când Rusia atacă infrastructuri ucrainene la Dunăre, după ce s-a retras, în urmă cu o săptămână, din Acordul de la Istanbul din iulie 2022 privind exportul cerealelor ucrainene, mediat de ONU şi Turcia.

Potrivit unor surse ruse, explozii au avut loc luni în apropiere de Reni şi Izmail - localităţi ucrainene situate la frontiera dintre Ucraina şi România.

Potrivit unor informaţii ucrainene, acest atac nu a fost efectuat cu rachete cu rază lungă de acţiune, ca la Odesa şi Ciornomorsk, începând de la 18 iulie, ci cu drone de fabricaţie iraniană de tip Shahed-136.

Reni se află pe malul Lacului Cahul, pe malul Dunării, la vest de Izmail. Potrivit Marinetraffic, traficul fluvial de grâne s-a oprit după atac.

Potrivit unor bloggeri ruşi, aceste atacuri nu vizează să perturbe doar circulaţia grânelor, ci şi alimentarea cu petrolul depozitat în regiune a rafinăriilor ucrainene.

Dunărea este ultima cale de export a grânelor din Ucraina de la 17 iulie, după ce Rusia s-a retras din Acordul de la Istanbul.

După ce s-a retras din acord, Rusia bombardează intensiv porturile Odesa şi Ciornomorsk, atât cu rachete, cât şi cu drone.

Regiunea Dunării a fost cruţată - probabil din cauza României, un stat membru NATO, iar acest atac de luni pare să fie mai puţin puternic decât atacurile ruse mai de la nord.

Atacul de luni are loc în contextul unei intensificări a bombardamentelor ruse în regiunea Odesa şi a intensificării unor atacuri ucrainene vizând Crimeea.

Atât Rusia, cât şi Ucraina, au ameninţat să atace vase comerciale care se apropie de porturile inamicului la Marea Neagră.

Dunărea este singura parte din regiune în care traficul fluvial nu a fost afectat de această blocadă.

După ce Moscova s-a retras din „Acordul pentru cereale ”, un acord militar susținut internațional care a permis Ucrainei să transporte cereale prin Marea Neagră (în mare parte din Odesa), importanța orașului a revenit în centrul atenției.

Fondat pe locul cetății Hadjibei de la Marea Neagră, Odesa are o importanță economică, simbolică și strategică.

Odată cu începutul invaziei pe scară largă, când armata rusă atacat în valuri cu rachete orașele din întreaga Ucraină, Odesa a rămas în mare parte nevătămată. Primele bombardamente asupra orașului au avut loc la aproape o lună de la începutul invaziei și au vizat mai ales periferia.

Kremlinul a crezut că va cuceri Kievul în trei zile atunci când și-a trimis trupele spre capitală în primele zile ale invaziei. Dinspre sud, navele de război au amenințat și coasta ucraineană, dar Kremlinul a intenționat să ocupe Odesa fără să distrugă orașul, așa cum a făcut cu altele (cu Mariupol de exemplu).

Rușii au fost respinși de la Kiev, dar chiar dacă campania militară rusă a suferit eșecuri repetate - și în timp ce forțele ruse luptă acum să păstreze în principal terenurile cucerite în primele săptămâni de război - Moscova a continuat să încerce să devasteze economia Ucrainei prin efectuarea unei blocade navale de facto a porturilor din Odesa și din jurul său.

Moscova nu mai intenționează doar să blocheze porturile ucrainene, au declarat oficialii ucraineni după recentele atacuri aeriene asupra Odesei. Oficialii ucraineni au spus că, țintind facilitățile de transport ale orașului cu rachete și drone, Putin vrea să distrugă infrastructura care permite Ucrainei, un important exportator de cereale, să hrănească lumea.

Care este importanța Odesei în acordul de cereale?

Portul Odedsa Foto Shutterstock (arhivă)

Portul Odedsa Foto Shutterstock (arhivă)

Cele trei porturi din jurul Odessei sunt cele mai mari din Ucraina și includ singurul port de adâncime al țării. Înainte de război, aproximativ 70 la sută din totalul importurilor și exporturilor Ucrainei erau efectuate pe mare, iar aproape două treimi din acest comerț trecea prin porturile din jurul Odesei.

Potrivit Inițiativei pentru cereale la Marea Neagră, intermediată de ONU și Turcia anul trecut, navele ucrainene au părăsit porturile Odesa și alte orașe, ocolind blocada rusă, transportând produse necesare pentru a susține prețurile mondiale stabile. Acum că Rusia s-a retras unilateral din acord, Moscova „nu garantează siguranța” navelor a declarat Vasil Bodnar, ambasadorul Ucrainei în Turcia.

„Și asta înseamnă că vor ataca porturile, infrastructura și eventual navele”, a avertizat el, vorbind la televiziunea națională.

Consiliului NATO-Ucraina pentru a discuta despre securitatea pe Marea Neagră

NATO şi Ucraina vor discuta miercuri despre securitatea pe Marea Neagră, în special despre funcţionarea unui coridor pentru exporturile de cereale ucrainene, la cererea preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a anunţat alianţa militară occidentală, relatează Reuters.

„Îi mulţumesc secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, pentru că a convocat cu promptitudine prima reuniune a Consiliului NATO-Ucraina. De fapt, imediat după conversaţia noastră de ieri, am convenit asupra datei - reuniunea va avea loc miercurea aceasta. O pregătim pentru a fi semnificativă”, a spus Zelenski în discursul său video nocturn.

El a anunţat, de asemenea, că partenerii Ucrainei pregătesc noi pachete de sprijin, care vor conţine „tot ceea ce aduce mai aproape înfrângerea teroriştilor ruşi”: mai multe sisteme de apărare aeriană pentru Ucraina, mai multă artilerie, mai multe arme cu rază lungă de acţiune, a detaliat preşedintele.

Rusia va înlocui cerealele ucrainene destinate Africii

Preşedintele rus Vladimir Putin garantează luni că Rusia va înlocui cerealele ucrainene destinate Africii, după ce a abandonat Acordul de la Istanbul din iulie 2022 privind exportul cerealelor ucrainene la Marea Neagră, considerat crucial în alimentaţia mondială, înaintea unui summit Rusia-Africa, joi, la Sankt Petersburg, relatează AFP.

”Vreau să dau asigurări cu privire la faptul că ţara noastră este capabilă să înlocuiască cerealele ucrainene pe o bază comercială şi fără cheltuieli, cu atât mai mult cu cât aşteptăm o recoltă-record anul acesta”, scrie Vladimir Putin într-un articol publicat pe site-ul Kremlinului, intitulat ”Rusia şi Africa: unirea eforturilor pentru pace, progres şi un viitor prosper”.

”În pofida sancţiunilor, Rusia îşi va continua eforturile pentru a asigura distribuţia de cereale, de produse alimentare, de îngrăşăminte şi de alte bunuri către Africa (...). Reţeaua de ambasade ruseşti şi de misiuni comerciale în Africa va fi lărgită”, anunţă Vladimir Putin, care urmează să deschidă joi un summit Rusia-Africa în oraşul rus Sankt Petersburg.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Ce se întâmplă? / Bombardiere strategice americane B-52H au înconjurat enclava rusă Kaliningrad de la Marea Baltică

2 Horoscop joi, 30 mai. Racii sunt prea curioşi, iar fecioarele nu se pot concentra

3 N-o să vă vină să credeți, dar acest articol a fost publicat în revista SRI...

4 VIDEO Surpriză de proporții, drona care ar fi lovit radarul din Rusia ar fi de fabricație portugheză

5 O lege mai mult decât interesantă promulgată de președintele Iohannis...