Ce urmează în Rep. Moldova după demisia Guvernului Gavrilița

Ce urmează în Rep. Moldova după demisia Guvernului Gavrilița

După demisia Guvernului Gavrilița, președinta, Maia Sandu, va avea consultări cu fracțiunile parlamentare și, ulterior, va desemna un candidat la funcția de prim-ministru.

Sandu începe consultările cu fracțiunile parlamentare. FOTO: Facebook.com

,,Urmând procedurile legale, în urma demisiei Prim-Ministrei, voi avea consultări cu fracțiunile parlamentare și, ulterior, voi desemna un candidat la funcția de Prim-ministru al Republicii Moldova”, a scris președinta Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.

Startul consultărilor a fost dat astăzi, iar după ele, șefa statului va susține la ora 15:30 un briefing de presă la sediul Președinției.

Presa de la Chișinău scrie că Dorin Recean, fost ministru de Interne și actualul consilier al președintei țării în domeniul apărării și securității naționale și secretarul Consiliului Suprem de Securitate ar urma să fie desemnat drept candidat la funcția de premier. Informația însă nu a fost confirmată sau infirmată, deocamdată, de către reprezentanții Administrației Prezidențiale.

În cadrul Parlamentului de la Chișinău sunt 63 de deputați ai fracțiunii parlamentare ,,Partidul Acțiune și Solidaritate”. Alți 31 fac parte din fracțiunea parlamentară Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, iar șase sunt pe listele fracțiunii parlamentare a Partidului Politic ,,Șor”.

Competențele Guvernului al cărui mandat a încetat

Potrivit Legii cu privire la Guvernul din Republica Moldova, Executivul al cărui mandat a încetat îndeplinește numai atribuții de administrare a treburilor publice. Acesta, însă nu este în drept:

a) să adopte și să prezinte Parlamentului spre examinare proiecte de acte normative și proiecte ale documentelor de politici;

b) să adopte ordonanțe și documente de politici;

c) să avizeze inițiative legislative, inclusiv proiecte de legi, și să examineze propuneri legislative;

d) să încheie tratate internaționale care implică angajamente financiare pentru Republica Moldova;

e) să numească, să propună pentru numire sau să elibereze din funcție persoane cu funcții de demnitate publică sau funcționari publici, cu excepția cazurilor de imposibilitate obiectivă a persoanelor de a-și îndeplini atribuțiile;

f) să încheie contracte și să-și asume angajamente pentru o perioadă nedeterminată sau pentru o perioadă ce depășește un an ori a căror valoare este disproporționată în raport cu cheltuielile necesare pentru administrarea treburilor publice curente sau pentru gestionarea unor situații de urgență;

g) să decidă privind inițierea reorganizării sau modificarea structurii ori funcțiilor ministerelor, ale altor autorități administrative centrale subordonate Guvernului sau ale structurilor organizaționale din sfera lor de competență.

(3) În perioada desfășurării activității Guvernului al cărui mandat a încetat, interdicțiile stabilite la alin. (2) lit. e)–g) se aplică în mod corespunzător Prim-ministrului, prim-viceprim-ministrului, viceprim-miniștrilor și miniștrilor”.

Guvernul Gavrilița a demisionat la un an și jumătate de mandat

În dimineața zilei de vineri, Guvernul Gavrilița a demisionat la peste un an și jumătate de mandat. Anunțul a fost făcut de premier, după o ședință cu președinta Republicii Moldova și forțele pro-guvernamentale și după revenirea de la Bruxelles, unde a participat la cea de-a 7-a reuniune a Consiliului de Asociere UE - Republica Moldova. Natalia Gavrilița a adăugat că Guvernul pe care l-a condus a avut încrederea oficialilor străini, însă nu și în țară.

,,Dacă Guvernul ar fi avut acasă aceeași susținere și încredere de care avem de la partenerii externi, am fi reușit. Dragi cetățeni, după un an și jumătate a venit timpul să anunț demisia din această funcție”, a declarat aceasta.

În dimineața zilei de astăzi, mai mulți deputați și miniștri au participat la o ședință la Președinție despre care presa nu a fost anunțată. La finalul întrunirii, deputatul PAS, Radu Marian, a declarat jurnaliștilor că s-a discutat despre ,,schimbări guvernamentale și urmează cele două instituții (n.r.- Președinție și Guvern) să iasă cu anunț în cel mai scurt timp”.

În august 2021, Legislativul de la Chișinău a acordat votul de încredere pentru Guvernul condus de Natalia Gavrilița. Pentru învestirea Executivului și-au dat votul parlamentarii partidului PAS.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 Așa o fi?

4 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

5 Sondaj Avangarde / Firea a început să recupereze teren... Piedone, în cădere liberă