Ce vrea să facă Joe Biden ca președinte al Statelor Unite: agenda celui mai puternic om din lume

Ce vrea să facă Joe Biden ca președinte al Statelor Unite: agenda celui mai puternic om din lume

În cazul în care va fi validat câștigător al alegerilor pentru Casa Albă în fața lui Donald Trump, fostul vicepreședinte democrat, Joe Biden, va implementa o agendă cu numeroase elemente progresiste, printre care cheltuirea a sute de miliarde de dolari pentru cumpărarea de produse și servicii made in America, taxarea la niveluri mai ridicate a corporațiilor și a americanilor bogați, investiții de trilioane de dolari în energie verde, precum și extinderea schemei de asigurări de sănătate publică adoptată în timpul președintelui Barack Obama, simultan cu crearea unui plan pentru a asigura 97% dintre americani.

Multe dintre aceste propuneri sunt preluate de la aripa considerată „radicală” din Partidul Democrat, semn nu doar al influenței tot mai mari pe care aceștia o au în interiorul formațiunii, dar și al eforturilor majore pe care Biden le face pentru a obține sprijinul și voturile lor cruciale la scrutinul din 3 noiembrie.

O analiză a publicației The Week  a scos în evidență agenda progresistă a democratului, care ”va transforma în mod fundamental America” pentru multe decenii de-acum înainte. „Chiar și senatorul Bernie Sanders (Vermont) spune că platforma lui Biden l-ar face pe acesta cel mai progresist președinte de la FDR – Franklin Roosevelt. De la obținerea nominalizării democrate, fostul vicepreședinte s-a deplasat spre stânga pe probleme-cheie, formând o forță de lucru unită cu Sanders și adoptând propunerea senatoarei Elizabeth Warren (Massachussetts) de educație preșcolară universală și îngrijire subvenționată a copiilor. Agenda sa Build Back Better include cheltuieli de peste 6 trilioane de dolari timp de un deceniu, pe care Biden insistă că le poate negocia cu republicanii din Congres.”

Înainte de a vedea unele dintre planurile democratului, trebuie spus că în ceea ce privește chestiunile majore pentru americani și felul în care vor fi ele abordate de o foarte posibilă Administrație Biden, acest lucru va depinde foarte mult și de configurația următorului Congres.

CORONAVIRUS – Biden a criticat vehement Administrația Trump pentru că nu a coordonat un răspuns național unic în ceea ce privește pandemia. Democratul a spus că una dintre primele sale numiri ar fi cea a unui singur funcționar însărcinat cu soluționarea penuriei care există la nivelul materialor pentru testare și a echipamentelor de protecție personală. Biden vrea ca guvernul federal să angajeze 100.000 de persoane care să se ocupe de urmărirea contactelor, iar administrația sa ar încuraja ca americanii asimptomatici să fie testați dacă au intrat în contact cu cineva care a fost testat pozitiv.

Candidatul democrat vrea un program național de testare pentru toți americanii, care să fie gratuit. În plus, Biden a afirmat că dorește să înființeze cel puțin 10 centre de testare în fiecare stat, să solicite agențiilor federale să implementeze resurse și să ofere îndrumări naționale mai ferme prin intermediul experților federali. De asemenea, democratul s-a arătat favorabil impunerii de noi restricții și de închidere completă a activităților în cazul reapariției unor focare majore de infecții.

Biden a recunoscut luna trecută  că, în calitate de președinte, nu va avea autoritatea constituțională pentru a impune un mandat național de purtare a măștilor pentru față, dar va încuraja purtarea acestora la nivel de stat și local.

Democratul va susține acordarea de plăți pentru activități riscante lucrătorilor esențiali și s-a angajat că toți americanii, asigurați sau nu, să nu fie nevoiți să plătească pentru un eventual vaccin împotriva COVID-19.

ECONOMIA – Biden propune un nivel de investiții publice în companiile americane care nu a mai fost văzut de la cel de-al Doilea Război Mondial. El dorește ca guvernul federal să cheltuiască 400 de miliarde de dolari pe parcursul a patru ani, achiziționând bunuri și servicii din SUA, precum și 300 de miliarde de dolari în cercetare și dezvoltare pentru inițiative ce vizează energia verde. De asemenea, el a anunțat un angajament mai ferm de a aplica legile „Buy American” pentru proiectele noi de transport.

Biden solicită, de asemenea, un salariu minim federal de 15 de dolari pe oră, o măsură care este populară în rândul tinerilor și care arată aplecarea sa mai accentuată spre stânga, și este un susținător declarat al sindicatelor. De altfel, el dorește investirea a circa 2 trilioane de dolari în energie verde, susținând că stimularea producției ecologice îi ajută pe muncitorii din sindicatele care lucrează în aceste industrii.

Democratul vrea ca Departamentul Trezoreriei să ofere împrumuturi fără dobândă companiilor mici și mijlocii „pe toată durata” crizei provocate de pandemia de coronavirus. Moody’s Analytics a estimat că propunerile lui Biden vor crea 18.6 milioane de noi locuri de muncă în primul său mandat și o creștere medie a veniturilor după impozite de 4.800 de dolari.

De asemenea, pentru a atenua impactul imediat al pandemiei, Biden a promis să facă „tot ce trebuie” pentru a crește plățile directe de bani către familiile afectate. Printre propuneri se numără 200 de dolari suplimentari plăți pentru asigurările sociale pe lună, anularea reducerilor fiscale din epoca Trump și scutirea studenților de la plata a 10.000 de dolari din împrumuturile federale pentru studii.

Analiștii afirmă că politicile economice mai ample ale lui Biden, cunoscute sub numele de  planul „Build Back Better”  încearcă să mulțumească două categorii de alegători care, în mod tradițional, susțin democrații – tinerii și angajații manuali.

TAXE – Biden propune impozitarea corporațiilor și a celor bogați la un nivel mult mai ridicat decât cel de-acum. Dacă vor fi aplicate, planurile sale vor strânge aproximativ 3.8 trilioane de dolari în următorul deceniu, 75% din acești bani provenind de la primele 1% din gospodării din SUA în ceea ce privește veniturile și mai mult de jumătate din aceștia provenind de la primele 0.1% gospodării – familii de americani care câștigă mai mult de 3.2 milioane de dolari pe an. Cota cea mai ridicată de impozitare individuală ar reveni la 39.6 la sută, câștigurile de capital acumulate de milionari ar fi impozitate ca venit obișnuit, iar cota de impozitare a companiilor va crește de la 21 la sută la 28 la sută. Democratul ar aplica, de asemenea, impozitul Social Security pe salariu de 12.4% la veniturile de peste 400.000 de dolari.

ASISTENȚA MEDICALĂ – Biden a respins programul „Medicare for all” în timpul alegerilor primare ale Partidului Democrat – asigurarea universală de sănătate promovată puternic de progresiștii din partid, în frunte cu Bernie Sanders și Alexandria Ocasio-Cortez -, promițând în schimb să consolideze și să extindă Affordable Care Act, schema de asigurări de sănătate publică adoptată în timpul președintelui Obama și care este susținută acum de aproximativ 62% dintre americani. De asemenea, el vrea crearea unui plan pentru a asigura medical 97% dintre americani.

Joe Biden a spus că dorește să adauge o opțiune publică pentru ca oamenii să cumpere Medicare, să permită guvernului federal să negocieze prețurile medicamentelor și să mărească subvențiile federale pentru a reduce opțiunile premium pentru persoanele care cumpără planuri la bursele federale.

Propunerea lui Biden ar extinde acoperirea de sănătate la milioane de americani cu venituri reduse din statele care au refuzat extinderea Medicaid (un program federal și de stat care ajută cu costurile medicale pentru unele persoane cu venituri și resurse limitate). Democratul dorește, de asemenea, să reducă vârsta de eligibilitate la Medicare de la 65 la 60 de ani (The Committee for a Responsible Federal Budget estimează că planul lui Biden va costa 2,25 trilioane de dolari în următorii 10 ani, dar democratul nu a explicat de unde vor proveni acești bani), precum și să investească 125 de miliarde de dolari pe parcursul a 10 ani în tratamentul împotriva dependenței de droguri.

EDUCAȚIA – Pe lângă educația preșcolară universală pentru toți copiii de 3 și 4 ani, Biden sprijină programul „College for All Act” propus de senatorul Bernie Sanders, care ar oferi subvenții federale ajustate statelor care vor elimina plata pentru școlarizare în colegii și universități publice pentru studenții din gospodăriile care câștigă mai puțin de 125.000 dolari pe an. Biden propune, de asemenea, investiții semnificative în colegiile comunitare pentru a îmbunătăți facilitățile din campus și a elimina taxa de școlarizare.

Democratul dorește să interzică școlile charter cu scop lucrativ (o școală charter este o școală care primește finanțare guvernamentală, dar funcționează independent de sistemul școlar de stat în care se află) și să tripleze ajutorul federal – de la 16 miliarde dolari la aproximativ 48 miliarde dolari – către districtele școlare cu venituri mici.

SCHIMBĂRILE CLIMATICE – Biden a propus investiții în energie curată de două trilioane de dolari. De asemenea, el dorește să modernizeze patru milioane de clădiri pentru a îndeplini standardele de eficiență energetică, atingând emisiile zero nete de gaze cu efect de seră pentru toate clădirile noi până în 2030.

Deși  nu îmbrățișează Green New Deal  – un pachet pentru climă și locuri de muncă înaintat de aripa radicală a partidului său -, democratul a propus instalarea a 500 de milioane de panouri solare și 60.000 de turbine eoliene fabricate în SUA pentru a elimina emisiile de carbon din sectorul electric până în 2035. Cel mai ambițios plan al său este acela de a face ca Statele Unite să ajungă la zero emisii de CO2 până în 2050.

„Când mă gândesc la schimbările climatice, cuvântul la care mă gândesc este locuri de muncă,” a afirmat Biden, ale cărui investiții în acest domeniu merg mână în mână cu planul său economic de a crea locuri de muncă în fabricarea produselor verzi.

Joe Biden a numit schimbările climatice „o amenințare existențială” și a spus că va mobiliza din nou restul țărilor de pe Glob pentru a acționa mai rapid pentru reducerea emisiilor prin reintrarea în Acordul climatic de la Paris, de unde Statele Unite au fost retrase printr-o decizie a președintelui Trump. Prin acest tratat, SUA s-au angajat să reducă gazele cu efect de seră cu până la 28% până în 2025, pe baza nivelurilor din 2005.

SISTEMUL DE JUSTIȚIE ȘI ECHITATEA RASIALĂ – Biden a încercat să remedieze proiectul său de lege din 1994 privind criminalitatea – criticat pentru rigiditatea în ceea ce privește infractorii -, oferind reforme radicale și progresive ale justiției penale. El va crea un program federal de subvenții de 20 miliarde de dolari pentru a stimula statele – responsabile pentru marea majoritate a deținuțiilor din închisorile americane – pentru a reduce încarcerarea de masă. Biden vrea abolirea pedeapsei cu moartea la nivel federal, eliminarea sentințelor minime obligatorii și a condamnărilor anterioare privind canabisul și ar permite statelor să legalizeze marijuana recreațională, fără amenințarea cu represalii federale.

Biden a respins apelurile de „desubvenționare a poliției,” dar susține solicitările de reformă a forțelor de ordine și a metodelor utilizate de acestea. Democratul afirmă că unele finanțări pentru poliție ar trebui redirecționate către serviciile sociale precum sănătatea mintală și solicită o investiție de 300 milioane de dolari într-un program comunitar de poliție. În plus, el dorește să limiteze vânzarea armelor militare către departamentele de poliție și să creeze un corp federal neînarmat de salvatori din prima linie – format din asistenți sociali, paramedici și profesioniști din domeniul sănătății mintale – care să asiste urgențele de tip non-violent la nivel local.

Multe dintre propunerile lui Biden vizează inegalitatea rasială, cum ar fi planul său pentru un colegiu public fără taxe de școlarizare pentru familiile din clasa de mijloc.

În contextul protestelor pentru justiție rasială care au avut loc în SUA în ultimele luni, Joe Biden a spus că e convins că rasismul există în America și că el trebuie tratat prin programe economice și sociale cuprinzătoare pentru a sprijini minoritățile. Unul dintre punctele centrale ale programului său „Build Back Better” se referă la acordarea de sprijin în afaceri pentru minorități printr-un fond de investiții de 30 miliarde de dolari. „În vremurile bune, comunități de culoare încă sunt în urmă. În perioadele nefaste, sunt lovite primele și cel mai greu. Și în perioadele de recuperare, acestora le ia cel mai mult timp pentru a-și reveni,” a declarat el.

IMIGRAȚIA. În primele sale 100 de zile în funcția de președinte, Joe Biden promite că va revoca politicile administrației Trump care separă părinții de copiii lor la frontiera dintre SUA și Mexic, va anula limitele impuse numărului de cereri de azil și va pune capăt interdicțiilor de călătorie din mai multe țări majoritar musulmane.

De asemenea, candidatul democrat a promis să-i protejeze pe așa-numiții Dreamers/Visătorii – copii aduși ilegal în SUA cărora li s-a permis să rămână în conformitate cu o politică din epoca Obama. Biden a mai promis și să se asigure că aceștia sunt eligibili pentru ajutorul federal acordat studenților.

CONTROLUL ARMELOR DE FOC –  Planul lui Biden prevede schimbări majore în legile federale privind armele de foc , cu verificări universale ale cazierului și interzicerea armelor de asalt. De asemenea, propunerile democratului ar închide, de asemenea, mai multe lacune în legislația existentă, ar duce la abrogarea unei legi care a făcut mai dificilă acționarea în justiție a producătorilor și vânzătorilor de arme atunci când fabrică sau vând arme despre care ar fi trebuit să știe că vor fi redirecționate în activități criminale, ar limita numărul de arme pe care un individ le poate achiziționa până la una pe lună, ar necesita stocarea armelor în condiții de siguranță, ar finanța strategii pentru combaterea violenței urbane și mai multe cercetări pentru prevenirea violenței cu arme de foc.

De asemenea, Biden ar continua eforturile anti-NRA (National Rifle Association), cea mai importantă organizație de lobby, care susține că mai multe arme de foc fac din America o țară mai sigură. În total, circa unul din cinci proprietari de arme de foc din Statele Unite este membru al NRA, organizația bucurându-se în special de susținere printre republicani sau independenții care sprijină de obicei Partidul Republican. SURSA:  G4Media.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”