Cea mai mare clădire din lume ar putea fi înconjurată de un inel uriaș

Cea mai mare clădire din lume ar putea fi înconjurată de un inel uriaș

Conceptul, cunoscut sub numele de Downtown Circle, îmbină comunitatea, luxul și planificarea urbană futuristă într-un design extrem de ambițios.

Inelul ar fi susținut de cinci stâlpi uriași Foto: Twitter

În Dubai, firma de arhitectură experimentală ZNera Space a propus un proiect conceptual care prezintă o structură circulară masivă de cinci etaje înfășurată în jurul celui mai înalt zgârie-nori din lume, Burj Khalifa - care se înalță la o înălțime impresionantă de 829,8 metri, aproape dublu față de Empire State Building, scrie editioncnn.com.

Principalii arhitecți ai ZNera Space, Najmus Chowdry și Nils Remess, au imaginat Downtown Circle ca pe o lovitură orizontală pe linia orizontală vertiginoasă și futuristă a Dubaiului, cu zgârie-nori aparent nesfârșiți.

O linie a orizontului în continuă schimbare

Oricât de convingător și de radical ar fi proiectul Downtown Circle, acesta este - deocamdată - implauzibil din punct de vedere practic și financiar, recunosc Chowdry și Remess.

"A fost conceput pentru a fi un subiect de conversație", a spus Chowdry. "Ceva care ar putea determina oamenii să regândească dezvoltarea urbană, să regândească congestia orașului... Noi promitem orașul durabil".

"Lucram la aspecte foarte importante care ridică discuția despre modul în care planificăm orașele", a adăugat Remess. "Motivul pentru care am ales Burj Khalifa a fost acela că se află într-o zonă urbană foarte densă, iar noi dorim să abordăm problemele care însoțesc populația densă a orașelor."

Structura, care ar urma să se cocoțeze la 550 de metri deasupra nivelului străzii, ar avea o circumferință de peste trei kilometri (1,8 mile). Inelul ar fi susținut de cinci piloni uriași - cu bazele amplasate în terenuri virane - care ar putea avea un potențial scop

"Am vrut să creăm un microclimat în centrul orașului și să creăm un fel de înveliș în jurul zonei pentru a controla temperatura și pentru a o face mai locuibilă pe timp de caniculă", a declarat Chowdry.

Proiectare durabilă pentru viitor

În Dubai, temperaturile depășesc adesea 40 de grade Celsius, iar arhitecții doresc ca proiectul lor să stabilească un nou punct de referință pentru durabilitatea în regiune.

"Întregul tavan va fi o întindere de panouri solare", a declarat Chowdry.

"Ceea ce dorim, de asemenea, să facem este să implementăm o tehnologie pe care am folosit-o deja într-un proiect anterior, celule solare cu hidrogen".

Această tehnologie folosește energia solară pentru a transforma apa în hidrogen, care poate apoi să alimenteze aerul condiționat și să furnizeze energie clădirii.

Proiectul a fost elaborat pentru a se alinia la masterplanul optimist al Dubaiului pentru un mediu urban durabil până în 2040.

Conceptul propune, de asemenea, opțiuni de transport de la un capăt la altul, inclusiv un sistem de tramvai electric care ar putea atinge viteze de 100 de kilometri pe oră și o infrastructură care să găzduiască sky taxiuri.

Un oraș "autosuficient"

Această cantitate de ambiție arhitecturală nu vine fără provocările sale inginerești, cum ar fi crearea unei structuri suficient de puternice pentru a găzdui caracteristicile interioare, dar suficient de ușoare pentru a fi susținute de piloni.

"Structura în sine este destul de ușoară. Mi-o imaginez ca pe (un) avion (mare) - pielea, nervurile, care devin structura, iar în interior totul este gol", a declarat Chowdry.

"Dar apoi este susținută de aceste coloane și de inelul circular", a continuat el. "Am ales să îl facem circular pentru că este cel mai stabil format structural."

Cercul propus pentru Downtown Circle ar împleti spațiul rezidențial printre zonele comerciale, corporative și culturale pentru a forma un "oraș autosuficient în interiorul unui oraș", a declarat Remess. "Dacă locuiești acolo, poți ajunge la biroul tău, sau poți ajunge la parcul tău, sau poți ajunge la casa ta într-o plimbare de 15-20 de minute. În Dubai, este greu să faci asta".

Punctul culminant al interiorului este o centură verde continuă, numită Skypark, care leagă toate cele cinci etaje ale structurii.

"Skypark este coloana vertebrală centrală a întregului proiect", a explicat Chowdry. "Va fi un spațiu verde cu utilizare mixtă și va acționa, de asemenea, ca un spațiu pentru a regândi modul în care se va desfășura agricultura în viitor, în special în orașe."

"Dacă ne uităm din punct de vedere istoric, mai întâi a venit agricultura și apoi am construit orașul", a spus Remess. "Acum am cam pierdut acest concept. Cu această centură verde din interiorul structurii, dorim să readucem agricultura și producția de alimente în centrul orașului."

Conceptul atrage cu siguranță atenția, dar nu toată atenția este pozitivă. De la postarea machetelor pe pagina de Instagram a firmei, unii comentatori au spus că designul ar putea distruge structura cartierului din centrul orașului.

"Unele dintre comentariile online au fost negative, dar - așa cum ne-a spus cineva recent - ce arată mai bine: un deget gol sau un deget cu inelul pe el?", a spus Chowdry. "Cred că nu face decât să contribuie la verticalitatea lui Burj Khalifa".

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Ucraina contraatacă și face ravagii pe tronsonul de cale ferată Moscova–Kursk

2 Horoscop vineri, 3 mai 2024. Cei din zodia Berbec fac o schimbare în viață, iar Scorpionii ignoră sfatul partenerului

3 Israelul retrage din serviciu bateriile sale de rachete Patriot. Cum explică experții decizia și ce se poate întâmpla cu ele

4 VIDEO Voi ați văzut ce se întâmplă cu mașinile electrice în Germania?

5 „Bă, voi știți ce mai fac copiii voștri?”