Cea mai mare flotă antarctică a Chinei a pornit la drum pentru a construi o nouă staţie de cercetare

Cea mai mare flotă antarctică a Chinei a pornit la drum pentru a construi o nouă staţie de cercetare

Două nave chineze de cercetare echipate cu spărgătoare de gheaţă şi o navă cargo au plecat miercuri spre Antarctica având la bord peste 460 de persoane pentru a contribui la finalizarea construcţiei celei de-a cincea staţii de cercetare a Chinei pe cel mai sudic continent al planetei noastre, informează Reuters.

China deţine alte patru staţii de cercetare în Antarctica. FOTO SHUTTERSTOCK (Arhivă)

Cea mai mare flotilă chineză de nave de cercetare desfăşurată în Antarctica se va concentra pe construirea staţiei de pe Inexpressible Island, o insulă stâncoasă şi bătută de vânturi, în apropiere de Marea Ross, într-un golf din Oceanul Sudic, numit după un explorator britanic din secolul al XIX-lea, scrie Agerpres.

Lucrările la prima staţie chineză din sectorul Pacific au început în 2018 . Staţia va fi folosită pentru a realiza cercetări despre mediul înconjurător din acea regiune, a raportat televiziunea de stat chineză.

China deţine alte patru staţii de cercetare în Antarctica, construite din 1984 până în 2014. Un think tank din Statele Unite a estimat că cea de-a cincea staţie chineză va fi finalizată anul viitor.

Specialiştii în domeniu se aşteaptă ca noua bază să includă un observator cu o staţie terestră prin satelit şi ar trebui să ajute China „să umple un gol major" în capacitatea sa de a avea acces la acest continent, a declarat Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale (CSIS) într-un raport din acest an.

Staţia chineză este, de asemenea, bine poziţionată pentru a colecta informaţii despre semnale transmise deasupra Australiei şi Noii Zeelande, precum şi date de telemetrie privind rachetele lansate de la noul Centru Spaţial Arnhem din Australia, se arată în comunicat.

Cea de-a 40-a misiune trimisă de China în Antarctica

China a respins sugestiile potrivit cărora viitoarea ei staţie va fi utilizată pentru activităţi de spionaj.

Cele două spărgătoare de gheaţă ale sale, „Xuelong 1" şi „Xuelong 2", care înseamnă „Dragonul Zăpezii" în chineză, au plecat din Shanghai având la bord în principal personal navigant şi materiale logistice.

Nava cargo „Tianhui" („Binecuvîntarea Divină") transportă materiale de construcţie pentru noua staţie şi a plecat din portul Zhangjiangang din estul Chinei.

Misiunea de cinci luni va include şi un studiu despre impactul generat de schimbările climatice.

Cele două spărgătoare de gheaţă vor realiza totodată studii de mediu în Golful Prydez, Marea Astronauţilor din sud-estul Antarcticii, precum şi în Marea Ross şi Marea Amundsen, în vestul continentului antarctic.

Această misiune, cea de-a 40-a trimisă de China în Antarctica, va coopera în acelaşi timp cu ţări precum Statele Unite, Regatul Unit şi Rusia în ceea ce priveşte furnizarea de logistică, a precizat presa de stat chineză.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB

5 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?