Cea mai mare grupare specializată în producerea de metanfetamină, anihilată

Cea mai mare grupare specializată în producerea de metanfetamină, anihilată

O grupare infracțională, specializată în scoaterea din circuitul civil a precursorilor de droguri de mare risc și trimiterea acestora pe teritoriul mai multor țări din Uniunea Europeană (UE), în vederea producerii metamfetaminei, a fost destructurată. Doi membrii ai rețelei sunt români, unul dintre ei fiind Laurenţiu Huică, fostul vicepreşedinte al Asociaţiei Producătorilor de Medicamente din România.

Bani obținuți din vânzarea și producerea de metanfetamină

Potrivit anchetatorilor, în perioada ianuarie 2021 - februarie 2023, cei doi suspecți români împreună cu mai mulți cetățeni străini (cehi, slovaci, polonezi, lituanieni), au constituit un grup infracțional organizat care a acționat pe teritoriul mai multor țări din UE, respectiv Polonia, Cehia, Slovacia, Bulgaria, Lituania și România, în scopul punerii pe piață a substanțelor clasificate.

Aceștia au perfecționat un circuit de deturnare de la destinația legală, „spălare” și înglobare, prin fabricare, a doi precursori, efedrină și pseudoefedrină în medicamente, sub formă de comprimate. În același timp, ei au transportat comprimatele din România în Polonia, către societăți care le-ar fi achiziționat, fără a deține autorizație de punere pe piață a medicamentelor. Astfel, acțiunile ilegale erau mascate de operațiuni comerciale”, arată un comunicat al Poliției Române.

Probleme cu metanfetamina

La nivelul Cehiei și Poloniei, una dintre cele mai mari probleme o reprezintă producția de metamfetamină în laboratoare ilegale, iar precursorii furnizați de membrii grupării reprezentau una dintre cele mai importante substanțe în producția de droguri, se mai arată în comunicat.

Comprimatele ar fi fost preluate pe teritoriul Poloniei, de un membru al grupului infracțional organizat, cetățean polonez, care ar fi fracționat transporturile în cantități mai mici și ar fi organizat livrarea acestora către Cehia și Slovacia pentru distribuția către persoanele care ar fi folosit comprimatele în producția de metamfetamină. În perioada menționată, membrii grupului ar fi transportat 168.788.870 de comprimate din care se puteau produce aproximativ 4,7 tone de metamfetamină.

„Comprimatele fabricate în România ar fi fost folosite de cetățenii străini, membrii ai grupului infracțional extins, pentru producerea drogului în laboratoare clandestine, descoperite în Cehia și Polonia. Menționăm faptul că prețul unui kilogram de metamfetamină este de aproximativ 40.000 de euro la vânzarea en gros, iar pentru un gram de metamfetamină, prețul de vânzare este cuprins între 70 și 100 de euro”.

Percheziție în România

Percheziție în România

Societatea producătoare din România, al cărui administrator și acționar este unul dintre bănuiți, ar fi realizat, în perioada de activitate a grupului infracțional, 97 de livrări către societăți din Cehia, Bulgaria, Lituania și Spania. Surse judiciare au declarat pentru „Adevărul” că firma unde se extrăgeau precursori și se puneau în medicamente este Arena Group SA.

Astfel, în perioada ianuarie 2021 - februarie 2023, cei doi bănuiți ar fi organizat producția, depozitarea, livrarea, transportul și distribuirea de comprimate ce conțin substanțe clasificate (precursori, care creează dependență) către 7 societăți farmaceutice din Cehia, Bulgaria, Lituania și Spania, pentru care companiile, cu excepţia a două dintre ele, nu dețineau licență și autorizații de punere pe piață, înregistrate la autoritățile naționale competente, prevăzute de reglementările naționale și europene în materie”, mai precizează poliția.

Ce au găsit polițiștii la percheziții

În urma perchezițiilor efectuate în România, polițiștii au ridicat aproximativ 3 tone de precursori din categoria I, 4.944.000 de pastile cu efedrină și pseudoefedrină, 200 de kilograme de materie primă cu precursori pregatită pentru preapararea pastilelor, aproximativ 600.000 de euro, precum și mai multe înscrisuri de interes în cauză.

O autoutilitară cu număr de înmatriculare polonez (care ar fi plecat încărcată cu paleți cu medicamente, din orașul Voluntari, de la fabrica de medicamente) a fost identificată la data de 26 februarie 2023 pe teritoriul Poloniei, fiind prinse în flagrant delict persoanele bănuite implicate (inclusiv liderul acestui grup) la momentul la care se descărcau medicamentele, în alt loc decât cel înscris pe CMR. Într-un depozit care aparținea grupului, au fost identificate aproximativ 100 de flacoane cu efedrină și diferite comprimate, provenind de la fabrica din România.

În urma activităților desfășurate pe teritoriul Slovaciei, la data de 26 februarie 2023, au fost dispuse măsuri preventive pentru 4 persoane. În urma perchezițiilor domiciliare, au fost ridicați 1 milion de euro. La data de 27 februarie 2023, reprezentanții Poliției și Parchetului din Cehia au dispus măsuri preventive cu privire la 2 persoane și au ridicat documente privind vânzarea unei societăți.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 O dezvăluire care dă de gândit / „Din păcate, nu am avut ocazia să-l cunosc pe Zelensky în persoană. Probabil că are alte lucruri de făcut”

4 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

5 Așa o fi?