Cea mai veche Biblie ebraică din lume, scoasă la licitație. Prețul estimativ la care va fi vândută

Cea mai veche Biblie ebraică din lume, scoasă la licitație. Prețul estimativ la care va fi vândută

Cartea urmează să fie expusă la Londra, săptămâna viitoare, iar licitația va avea loc în luna mai. Dacă deținătorul o va vinde la un preţ apropiat de cel estimativ, atunci Codex Sassoon va deveni cel mai valoros text tipărit.

Codex Sassoon ar putea deveni cel mai valoros text tipărit FOTO Twitter

Cartea sfântă are o vechime de aproximativ 1.000 de ani. În acest moment se află în posesia colecţionarului Jacqui Safra. El a fost cel care a datat cu carbon Codex Sassoon, confirmând că acest volum este mai vechi decât Aleppo Codex şi decât Leningrad Codex, alte două ediţii timpurii ale Bibliei ebraice, potrivit casei Sotheby's.

Codex Sassoon a fost denumit astfel după un fost proprietar al său, David Solomon Sassoon, care a cumpărat acea Biblie în 1929 şi a adunat una dintre cele mai importante colecţii private de manuscrise iudaice şi ebraice din secolul al XX-lea, notează Agerpres.

Documentul scos la vânzare conţine o legătură vitală care corelează tradiţia orală iudaică şi Biblia ebraică modernă.

Cartea s-ar putea vinde cu 50 de milioane de dolari

Prețul estimativ de vânzare al cărții sfinte este de 50 de milioane de dolari. Dacă va fi cumpărată în schimbul unei sume cel puțin apropiată de cea estimativă, atunci Codex Sassoon va deveni cel mai valoros text tipărit sau cel mai valoros document istoric vândut vreodată la o licitaţie, au transmis reprezentanţii casei Sotheby's.

Investitorul miliardar Kenneth Griffin a stabilit recordul în acest domeniu în 2021, când a plătit 43,2 milioane de dolari la o licitaţie a aceleiaşi case pentru a achiziţiona o copie princeps a Constituţiei Statelor Unite ale Americii.

Potrivit organizatorilor licitaţiei , Codex Sassoon datează dintr-o perioadă cuprinsă între sfârşitul secolului al IX-lea şi începutul secolului al X-lea, conform unor analize ştiinţifice şi paleografice, şi conţine aproape tot textul din Biblie. Cele mai vechi copii ale textului biblic găsite vreodată au fost Manuscrisele de la Marea Moartă, care au fost descoperite în nişte peşteri în anul 1947.

Codexul, sau manuscrisul sub forma unei cărţi, va putea fi văzut de public pentru prima dată în ultimii 40 de ani săptămâna viitoare la Londra, apoi va fi expus la Tel Aviv, Dallas, Los Angeles şi, în cele din urmă, la New York în luna mai.

Biblia ebraică include 24 de cărţi separate, organizate în trei părţi - Legea/ Învăţătura (Pentateuh), Profeţiile şi Celelalte Scrieri. Începând cu cartea Genezei şi încheindu-se cu Cărţile apocrife, Biblia ebraică este un document fundamental pentru iudaism, cât şi pentru creştinism şi islamism.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro