CEDO: România, condamnată pentru lipsa anchetei corespunzătoare într-un caz de malpraxis

CEDO: România, condamnată pentru lipsa anchetei corespunzătoare într-un caz de malpraxis

România va trebuie să plătească 12.000 de euro pagube morale familiei unui copil de 4 ani în cazul decesului căruia autoritățile române nu au efectuat o anchetă adecvată, a decis în unanimitate Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Cetățenii români Dorina și Viorel Ioniță, cu domiciliul în Brăila, s-au adresat CEDO la 13 decembrie 2012 după ce fiul lor a murit în urma unei intervenții chirurgicale, iar părinții au considerat că statul român nu a efectuat o anchetă credibilă, deși ei au acuzat personalul medical de malpraxis.

Băiețelul a suferit în 2005 o intervenție chirurgicală pentru extirparea unui polip la spitalul public de urgență din Brăila. După intervenția chirurgicală, copilul a suferit o hemoragie pulmonară și a murit. Raportul elaborat de medicii legiști atestă existența unei legături între moartea copilului și medicamentele administrate după operație. Comisia de disciplină a Colegiului Medicilor a decis că medicii care s-au ocupat de caz nu au efectuat testele necesare înainte de intervenția chirurgicală.

Cu toate aceste, procesul penal în instanțele din România a durat excesiv de mult, peste 6 ani, din noiembrie 2005 până în mai 2012, iar medicii au fost achitați, se arată în decizia CEDO.

CEDO a dat câștig de cauză părinților, concluzionând că autoritățile nu au anchetat cazul așa cum trebuia pentru că autoritățile medicale nu au întocmit un raport asupra decesului pacientului chiar dacă ar fi trebui să facă acest lucru, nu s-au asigurat că persoanlul de serviciu și-a îndeplinit obligațiile.

Mai mult, justiția română a concluzionat că nu a fost un caz de malpraxis, deși instanțele disciplinare au avertizat că nu fusese obținut consimțământul avizat al reclamanților pentru procedura chirugicală, deși el era cerut de legislația românească, se arată în decizia CEDO.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Rusu, solistul hitului „Iarba verde de acasă“, va sta în închisoare trei ani VIDEO

2 „Era ciufulit și nearanjat, m-a luat în brațe, mă mângâia și mă pupa” / Dezvăluirile fără perdea ale amantei lui Ludovic Orban

3 VIDEO Priviți ce face vietnamezul ăsta într-o fabrică din Cluj

4 Cântărețul Mircea Rusu a fost încarcerat / El este autorul hitului „Omul bun și pomul copt”

5 Foarte interesant! / De ce a venit șeful KazMunaiGaz, patronul Rompetrol, în România