Cehia suspendă licenţele pentru exportul de arme către Kazahstan

Cehia suspendă licenţele pentru exportul de arme către Kazahstan

Guvernul ceh a decis să suspende licenţele pentru exportul de arme în Kazahstan, acuzându-l pe preşedintele kazah Kasîm-Jomrat Tokaev că "a dat ordin să se tragă în civili" în cursul recentelor manifestaţii antiguvernamentale, relatează miercuri EFE şi Radio.cz.

Un anunţ în acest sens l-a făcut ministrul de externe ceh Jan Lipavsky într-o postare pe Twitter, în care îl critică voalat pe premierul Ungariei, Viktor Orban, considerat un politician ultranaţionalist, care şi-a manifestat "solidaritatea" cu preşedintele kazah, Kasîm-Jomart Tokaev.

"Un preşedintele care dă ordin să se tragă fără somaţie nu are nevoie de solidaritate. Noi suntem solidari cu poporul din Kazahstan", a transmis şeful diplomaţiei cehe, reprezentant al Partidului Piraţilor, formaţiune antisistem.

Jan Lipavsky i-a solicitat Ministerului Industriei şi Comerţului să suspende valabilitatea licenţelor pentru exportul în Kazahstan de material militar, muniţii şi mijloace de dispersare a demonstraţiilor pe fondul situaţiei actuale din această ţară, transmite Radio Praga.

În 2020, potrivit postului de radio citat, erau în vigoare 11 licenţe pentru vânzarea acestui tip de material către ţara central-asiatică pentru o valoare totală de 16,8 milioane de euro.

Scânteia care a declanşat nemulţumirea populaţiei faţă de elitele economice şi politice ale ţării a fost dublarea preţului la gazul lichefiat, utilizat drept combustibil auto pe scară largă în vestul Kazahstanului. Protestele au început la 2 ianuarie la Janaozen şi Aktau şi s-au extins apoi la Almatî, capitala economică a ţării, unde manifestaţiile au degenerat în violenţe de stradă, fiind însoţite de acte de vandalism, cu devastarea şi incendierea unor clădiri oficiale.

Din 6 ianuarie, forţele de securitate au reprimat cu brutalitate revolta, preşedintele kazah evocând o "tentativă de lovitură de stat" şi "bande de terorişti", pe care le-a pus pe acelaşi plan cu manifestanţii, conform agenţiilor internaţionale de presă.

Tokaev a declarat vinerea trecută că a autorizat forţele de poliţie să deschidă focul ''fără avertisment'' împotriva ''teroriştilor'', a respins orice fel de negocieri şi a promis ''eliminarea bandiţilor înarmaţi'' pentru a pune capăt revoltelor fără precedent din această ţară din Asia Centrală, conform AFP şi Reuters.

Săptămâna trecută, Germania a anunţat suspendarea exporturilor de arme către Kazahstan, notează Radio.cz. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...