Cei 12 care-i pot lua locul lui Putin. Cine sunt posibilii succesori ai țarului de la Kremlin

Cei 12 care-i pot lua locul lui Putin. Cine sunt posibilii succesori ai țarului de la Kremlin

Aventura militară dezastruoasă a lui Vladimir Putin în Ucraina a crescut șansele ca domnia sa de 22 de ani să se apropie de sfârșit. Întrebarea este: Se va retrage de unul singur sau va trebui să fie împins de la spate?

În luna a șaptea a invaziei declanșate de președintele rus, armata sa a pierdut un număr uriaș de oameni și o cantitate masivă de echipament militar, iar acum bate în retragere în estul Ucrainei.

Ordinul de mobilizare al lui Putin a aruncat țara în haos și a atras critici chiar și de la unii dintre cei mai apropiați propagandiști și aliați politici ai Kremlinului, scrie Digi 24 .

Liderul autoritar de 69 de ani a venit la putere în anul 2000, atunci când i-a luat locul unui Boris Elțîn după ce a orchestrat al doilea război din Cecenia.

Șansele ca Putin să plece în curând de la conducerea țării sunt încă mici, dar consecințele pariului costisitor pe care l-a făcut atunci când a decis să invadeze Ucraina au început deja să îi slăbească puterea.

Iată câteva scenarii în urma cărora domnia lui Putin s-ar putea încheia și cine ar putea să îi ia locul, potrivit unei analize Politico.

Scenariul 1: Putin alege un succesor

Putin a făcut tot ce i-a stat în putere să își reducă la tăcere rivalii și să rescrie constituția pentru a se menține în fruntea țării.

Șansele ca actualul lider de la Kremlin să îi facă loc unui nou lider în mod voluntar sunt minime, dar nu sunt de neglijat.

Cui ar putea Putin să îi predea ștafeta?

Superspionul – Nikolai Patrușev

Dacă Putin va accepta că poziția sa a devenit nesustenabilă, specialiștii îl dau pe Patrușev ca cel mai probabil succesor.

Fostul șef al agenției de spionaj FSB și actualul secretar al Consiliului de Securitate al Rusiei are avantajul că împărtășește viziunea lui Putin despre lume – o viziune care este plină de venin la adresa Occidentului, în general, și față de Statele Unite, în mod special.

Ideile lui Patrușev sunt încă și mai extreme: într-o întâlnire a Consiliului, la câteva zile înainte ca Putin să ordone trupelor să invadeze Ucraina, Patrușev a acuzat Washingtonul că încearcă să provoace „prăbușirea Federației Ruse”.

Pe măsură ce Putin petrece tot mai mult timp la Kremlin, Patrușev a preluat din atribuțiile președintelui, vizitând recent China după ce Beijingul s-a arătat îngrijorat de evoluția războiului din Ucraina.

Vârsta nu este, însă, de partea lui Patrușev. Are 71 de ani și dacă va deveni președinte după Putin, acesta va fi mai mult ca sigur doar un lider de tranziție.

Lacheul – Dmitri Medvedev

Omul de încredere al lui Putin, Dmitri Medvedev, a făcut schimb de funcții cu Putin în 2008 pentru a-i permite actualului lider de la Kremlin să rămână la putere și, în același timp, să respecte limitările impuse prin constituție la acea vreme în privința mandatului președintelui.

Când mandatul său de patru ani s-a terminat, Medvedev i-a lăsat locul lui Putin fără nicio ezitare.

Medvedev a fost prim-ministrul Rusiei pentru încă opt ani după aceea.

În 2020 a devenit președintele adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei, fiind subordonatul direct al lui Putin, președintele consiliului.

La 57 de ani, Medvedev ar putea prelua din nou conducerea Rusiei, dar destinul său este strâns legat de cel al lui Putin.

Garda de corp – Alexei Diumin

Potrivit lui Diumin, acesta i-a salvat viața lui Putin într-o noapte în care casa de vacanță a lui Putin din mijlocul munților a fost atacată de un urs brun. Diumin, înarmat cu pistolul de serviciu, ar fi golit un întreg încărcător la picioarele ursului pentru a-l alunga.

Loial până peste cap, dar păstrând o aură de umanitate (a lăsat ursul în viață) – calități demne de succesorul lui Putin, care ar putea în același timp să se asigure că șeful său se poate pensiona în liniște, fără a fi nevoit să răspundă în fața tribunalului de la Haga pentru crimele de război pe care le-a comis.

Cel mai de marcă veteran al Serviciului Federal de Securitate – un fel de Gardă Pretoriană a Rusiei – Diumin a cunoscut succesul și pe câmpul de luptă din postura de comandant al forțelor speciale în operațiunea de anexare a Crimeei din 2014.

Doi ani mai târziu, Putin l-a numit guvernator al regiunii Tula (mai târziu, a fost ales fără probleme). Diumin este, potrivit unor surse, un favorit al lui Putin, dar statutul său l-ar face vulnerabil în cazul în care s-ar declanșa o luptă pentru putere la Kremlin.

Prințișorul – Dmitri Patrușev

Timpul nu este de partea aliaților lui Putin de la Kremlin, dar asta nu înseamnă că regimul nu va încerca să își asigure continuitatea.

Însuși Nikolai Patrușev a spus că elita spionajului rusesc este „noua nobilime”. O generație mai târziu, fiul său, Dmitri Patrușev, s-a remarcat ca un potențial succesor.

Bărbatul de 44 de ani a fost pus ministru al agriculturii în 2018, după ce a absolvit academia FSB-ului și a fost la conducerea Băncii Agricole a Rusiei, deținută de stat.

Scenariul 2: Putin este detronat, debilitat sau asasinat

Dacă Putin este asasinat sau suferă de o boală gravă, Mișustin, în calitatea sa de prim-ministru, va deveni președinte interimar.

Acesta s-a ocupat în ultimul timp de minimizarea crizei provocate de sancțiunile impuse de Occident.

Moscovitul – Serghei Sobianin

Primarul Moscovei ar putea fi înlocuitorul lui Putin dacă protestele din capitala Rusiei s-ar intensifica până în punctul în care înăbușirea lor nu ar mai fi o opțiune viabilă și ar fi nevoie de demararea unei tranziții organizate.

În cei 12 ani ca primar, Sobianin s-a dovedit a fi un politician competent, dar care nu s-a făcut remarcat. A făcut o treabă bună în încercarea de a transforma Moscova într-un oraș mai bun pentru locuitorii săi, dar aproape toate îmbunătățirile aduse au fost șterse de efectele războiului și al sancțiunilor.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria