Cei mai mulţi dintre guvernatori au fost reconfirmaţi în funcţie

Cei mai mulţi dintre guvernatori au fost reconfirmaţi în funcţie

Votanţii din 11 state americane şi-au ales miercuri guvernatorii, într-un scrutin paralel cu cel prezidenţial, şi care, în cea mai mare parte, i-a reconfirmat în funcţie pe actualii titulari ai posturilor, transmite dpa.

Deşi mai puţin urmărită de opinia publică internaţională, competiţia este importantă pentru că, printre altele, guvernatorii pot stabili politici ce pot afecta dezbaterea naţională, pot numi senatori dacă un loc devine vacant, modificând astfel configuraţia legislativului.

În majoritatea statelor, a câştigat fie guvernatorul în funcţie, fie un candidat din acelaşi partid.

Excepţia pare a fi Montana, unde guvernatorul Steve Bullock, un democrat, a renunţat să se prezinte pentru un nou mandat, preferând să candideze, fără succes, pentru Senat. În aceste condiţii, cursa pare să fi fost câştigată de republicanul Greg Gianforte, cu un scor de 53%.

Dintre democraţi, şi-au păstrat postul John Carney în Delaware, cu 84,8% din voturi, Roy Cooper în Carolina de Nord, cu 51,5%, şi Jay Inslee în Washington cu un scor de 59,3%.

Şi-au menţinut fotoliile şi republicanii Eric Holcomb în Indiana, cu 61,8% din voturi, Mike Parson în Missouri cu 57,2%, Chris Sununu în New Hampshire, cu 64,6%, Doug Burgum în Dakota de Nord, cu 65,8%, Phil Scott în Vermont, cu 68,8%, şi Jim Justice în West Virginia, cu 64,8%.

În Utah, republicanul Spencer Cox a câştigat postul de guvernator cu 63,7% din sufragii. Predecesorul său, republicanul Gary Herbert, nu a mai candidat. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa