Cei mai mulți dintre sud-coreeni se îndoiesc că Phenianul va începe un război (sondaj)

Cei mai mulți dintre sud-coreeni se îndoiesc că Phenianul va începe un război (sondaj)

Coreea de Nord a stârnit tensiune și teamă la nivel internațional cu cel de-al șaselea și cel mai puternic test nuclear al său, întreprins duminică, însă sud-coreenii pun tot mai mult la îndoială că Phenianul va începe un război, arată un sondaj dat publicității vineri, informează agenția de presă Reuters.

Potrivit sondajului realizat de Gallup Korea, circa 58% dintre sud-coreeni consideră că nu există nicio posibilitate ca Phenianul să declanșeze un război, în timp ce 37% cred că acesta ar putea începe un război.

Gallup Korea a început prin a pune această întrebare sud-coreenilor în 1992, când circa 69% dintre cei intervievați erau de părere că Phenianul va începe un război, în timp ce doar 24% credeau că nu va începe.

Sondajul dat publicității vineri arată că sud-coreenii sunt considerabil mai puțin îngrijorați în legătură cu un război comparativ cu iunie 2007, la nouă luni după ce Coreea de Nord a efectuase primul său test nuclear, în septembrie 2006.

În 2007, aproximativ 51% dintre respondenți au declarat că se așteaptă la un război, în timp ce 45% au declarat că nu au o astfel de teamă.

Coreea de Nord susține că trebuie să-și dezvolte armele pentru a se apăra de agresiunea din partea SUA. Phenianul își continuă în mod consecvent programele nuclear și balistic, în pofida protestelor internaționale, și a amenințat cu și mai multe acțiuni ca răspuns la noile sancțiuni americane și la presiunile ONU.

În pofida retoricii belicoase a Coreei de Nord, sud-coreenii sunt în general calmi și își văd de viața lor fără a da semne de panică, subliniază Reuters.

'Rezultatele sondajului arată că sud-coreenii s-au obișnuit din ce în ce mai mult cu amenințările repetate din partea Phenianului după 60 de ani de stare de război', subliniază Gallup Korea într-un comunicat.

Coreea de Sud și SUA sunt în mod teoretic încă în stare de război cu Phenianul, după ce conflictul coreean din 1950-1953 s-a încheiat cu un armistițiu, nu cu un tratat de pace.

Sondajul a mai dezvăluit că în jur de 60% dintre cei intervievați sunt de părere că Seulul ar trebui să se înarmeze cu arme nucleare, în timp ce 35% nu sunt de acord cu aceasta.

Respondenții cu vârste în jur de 20 de ani sunt cei care se opun cel mai mult ideii ca Seulul să se doteze cu arme nucleare, în timp ce respondenții cu vârste de la 50 de ani în sus consideră că Seulul ar trebui să aibă astfel de arme.

De asemenea, potrivit Gallup, 59% dintre participanții la sondaj sunt împotriva ideii ca SUA să atace primele Coreea de Nord în cazul în care provocările din partea Phenianului vor continua, în timp ce 33% sunt de părere că SUA nu ar trebui să facă acest lucru.

Sondajul a fost efectuat în perioada 5-7 septembrie, pe un eșantion de 1.004 sud-coreeni, cu vârsta de peste 19 ani și care au fost contactați telefonic. Sondajul are o marjă de eroare de +/-3,1%.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

3 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

4 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani

5 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...