Cei șapte republicani cu cele mai mari șanse de a-l contesta pe Trump în 2024

Cei șapte republicani cu cele mai mari șanse de a-l contesta pe Trump în 2024

Toate privirile se îndreaptă spre o serie de republicani pentru a vedea care dintre stelele în ascensiune și vocile notabile ar putea decide să îl înfrunte pe fostul președinte Trump în 2024.

FOTO Getty Images

Deși Trump a anunțat oficial o a treia candidatură la Casa Albă la începutul acestei luni, rezultatele dezamăgitoare pentru republicani de alegerile parțiale, care au inclus susținători ai lui Trump care s-au chinuit să treacă linia de sosire, nu a făcut decât să încurajeze alți republicani să își propună să candideze la alegerile prezidențiale, scrie publicația americană The Hill .

Iată o privire asupra celor șapte republicani cu cele mai mari șanse de a-l provoca pe fostul președinte în următorul ciclu electoral:

Guvernatorul Floridei, Ron DeSantis

FOTO Getty Images

FOTO Getty Images

Deși DeSantis a fost văzut ca un posibil rival pentru 2024 chiar și înainte de alegerile parțiale, republicanii au văzut realegerea sa în Florida - cu o diferență uriașă de 19 procente față de democratul Charlie Crist - ca pe o mare victorie într-o serie de alegeri în general dificile pentru republicani.

Guvernatorul Floridei, cunoscut mai ales pentru că s-a contrat cu administrația Biden cu privire la restricțiile COVID-19 și a alimentat războaiele culturale împotriva unor companii precum Disney, a evitat să răspundă la întrebări privind eventuala sa candidatură în 2024. Dar, în weekend, remarcile sale au sugerat că nu se ferește de o candidatură.

„În vremuri ca acestea, nu există un substitut pentru victorie. Noi, în Florida, suntem lumina. Libertatea va domni suprem, cu Florida în frunte", a declarat DeSantis sâmbătă la o reuniune a Coaliției Evreiești Republicane, adăugând ulterior: „Am realizat mai multe în patru ani decât a crezut cineva că este posibil, dar pot să vă spun un lucru: Mai avem multe de făcut, iar eu abia am început să lupt".

În timp ce republicanii spun că DeSantis este încurajat de succesul realegerii sale în funcția de guvernator, strategul republican și fostul membru al campaniei Trump, Brian Seitchik, a remarcat, de asemenea, că „are o legislatură foarte favorabilă. Așa că este capabil să încerce să treacă legi care vor da bine în primare și în alegerile generale".

Fostul ambasador al SUA la Națiunile Unite, Nikki Haley

FOTO EPA-EFE

FOTO EPA-EFE

Și Haley a arătat că este interesată de alegerile prezidențiale din 2024 și și-a făcut foarte simțită prezența în timpul alegerilor parțiale, când a susținut candidați precum Don Bolduc, aspirant la Senat din partea Partidului Republican din New Hampshire, și Brian Kemp (republican), guvernatorul Georgiei.

„Și dacă Biden reușește să revină în acordul cu Iranul, vă fac o promisiune. Am mai spus-o și înainte. Următorul președinte îl va face bucăți în prima zi de mandat", a spus Haley în aplauzele participanților la reuniunea Coaliției Evreiești Republicane.

Fost ambasador la ONU și fost guvernator al Carolinei de Sud cu două mandate la activ, Haley este lăudată în cercurile republicane pentru CV-ul său impresionant. Dar unii membri ai partidului sugerează că candidatura lui Trump la alegerile prezidențiale din 2024 complică perspectivele unor candidați precum Haley și ale altora care au lucrat în administrația Trump și care ar putea fi considerați „adiacenți lui Trump".

„Aceasta este problema pe care o au unii dintre acești candidați adiacenți lui Trump. [Mike] Pompeo, [Mike] Pence. Unii dintre acești oameni au fost în administrația sa. Deci, de ce te-ar alege cineva pe tine când ar putea să-l aleagă pe Trump?", a declarat strategul republican Scott Jennings.

Haley a declarat anterior că nu va candida dacă Trump își va anunța candidatura pentru 2024, declarând pentru AP, în 2021, că va discuta cu fostul președinte despre asta. Dar ultimele mișcări lui Haley cu privire la posibila candidatură sugerează că s-ar putea să nu se țină de acest plan.

Fostul vicepreședinte Mike Pence

FOTO EPA-EFE

FOTO EPA-EFE

Și Pence a atras speculații cu privire la o candidatură la Casa Albă în 2024, deoarece a călătorit în state precum Iowa și New Hampshire. Lansarea noului său volum de memorii nu a făcut decât să sporească întrebările despre viitorul său politic, în timp ce el a făcut aluzii în treacăt la ceea ce ar putea urma.

„El ajunge să candideze pe baza reușitelor din mandatul vicepreședinte, ca parte a administrației și a deciziilor care au fost luate. Dar, în același timp, el poate spune 'Sunt un candidat la președinție mai blând, mai moale, mai calm'", a declarat strategul republican Saul Anuzis.

Anuzis spune că, deși conflictul dintre Pence și Trump, în urma revoltei din 6 ianuarie 2021 de la Capitoliu, poate complica faptul că unii membri ai partidului îl susțin pe fostul vicepreședinte, acest lucru ar putea să nu joace un factor atât de important în rândul activiștilor republicani de rând.

Fostul secretar de stat Mike Pompeo

FOTO EPA-EFE

FOTO EPA-EFE

Fost membru al Congresului din Kansas, fost director al CIA și fost secretar de stat în timpul administrației Trump, Pompeo a făcut aluzie la ambițiile prezidențiale și s-a simțit suficient de confortabil încât să își atace indirect fostul șef. Ca și Haley, Pompeo ar veni la alegerile pentru Casa Albă cu experiență în politica externă.

Seitchik a declarat că Pompeo este „cu siguranță calificat pentru acest post", dar a remarcat, și că fostul secretar de stat „nu are o bază electorală naturală".

"Nu sunt sigur că are acel factor special care cred că este necesar în politica modernă de astăzi", a adăugat el.

Guvernatorul Virginiei, Glenn Youngkin

Youngkin a ținut prima pagină a ziarelor în 2021, când a câștigat cursa pentru postul de guvernator al Virginiei împotriva fostului guvernator democrat Terry McAuliffe, devenind astfel primul guvernator republican al statului după mai bine de un deceniu. Politicianul a intrat și el în războaiele culturale - mai ales pe tema teoriei critice a rasei în timpul candidaturii sale la alegerile pentru guvernator - dar a încercat, de asemenea, să se proiecteze ca un unificator între diferitele coaliții din partidul său în timpul alegerilor de la mijlocul mandatului.

El a făcut campanie alături de candidați republicani la funcția de guvernator, precum Kari Lake în Arizona, Tim Michels în Wisconsin și Joe Lombardo în Nevada. "Cred că Partidul Republican trebuie să fie un partid în care nu evităm oamenii și nu îi excludem pentru că nu suntem de acord cu totul", a declarat Youngkin în cadrul emisiunii "State of the Union" de la CNN, luna trecută.

"Youngkin este un conservator solid care a câștigat într-un stat oscilant prin excelență, care este încă un fel de înclinat spre violet sau chiar albastru", a spus Anuzis. "El a arătat cum poți transmite un mesaj conservator fără a fi supărat și conflictual, abordând în același timp unele dintre problemele conflictuale și controversate care există."

Guvernatorul statului Maryland, Larry Hogan

În timp ce mulți republicani au evitat să-l critice pe Trump până mai recent, odată ce alegerile de la mijlocul mandatului au adus rezultate dezamăgitoare pentru partid, Hogan nu s-a ferit să-și facă cunoscută nemulțumirea față de fostul președinte. Guvernatorul din Maryland a confirmat că ia în considerare o posibilă candidatură, dar unii republicani nu sunt siguri dacă marca sa de "never-Trumpism" ar putea fi de bun augur pentru republicanii care încă îl îmbrățișează pe Trump.

"Cred că, dacă identitatea ta este aceea de never-Trumper, amintește-ți că voturile pentru care concurezi sunt o grămadă de oameni care au votat pentru Trump de două ori. Sunt alegeri primare republicane, toată lumea care votează într-un astfel de scrutin a votat practic pentru Trump de două ori, cu câteva excepții", a spus Jennings, menționând totodată că Hogan și-a câștigat dreptul de a candida la președinție.

"Cred că mulți dintre acești alegători consideră că mulțimea celor care nu l-au votat niciodată pe Trump este cam agitată, pentru că au văzut că, în esență, i-au ajutat pe democrați să se coalizeze în timpul anilor Trump", a continuat el.

Senatorul Ted Cruz

FOTO Arhivă

FOTO Arhivă

În timp ce Cruz nu a închis nici el ușa unei alte candidaturi la președinție, calculele vor fi mai complicate, având în vedere că se va lupta să-și păstreze mandatul de senator în 2024. Senatorul a confirmat că va participa la alegerile generale, deși nu este clar dacă ambițiile pentru Casa Albă schimbă această planificare.

Republicanii spun că sunt interesați să vadă, în cazul în care Cruz decide să candideze, dacă va schimba modul în care se va prezenta. Unii spun că, deși are un palmares conservator impresionant, nu sunt încă convinși.

„Palmaresul său conservator este impecabil. Este un tip strălucit. Este calificat pentru a face treaba asta. Dar cred că există o problemă de simpatie la el", a declarat Seitchik, adăugând ulterior: „Nu cred că alegătorii l-au găsit deosebit de simpatic în 2016. Dacă a evoluat de atunci este o întrebare importantă".

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...